Когато руснаци и украинци се сражаваха рамо до рамо

"Битката за Севастопол" – филм за общата им победа
15 апр 2015 22:10, Елка Василева
97
 Когато руснаци и украинци се сражаваха рамо до рамо
Снимка: архив, Reuters

Ето един от малкото филми, които руснаци и украинци могат да гледат заедно, при все че пропастта помежду им е по-дълбока от всякога: "Битката за Севастопол" разказва за украинска снайперистка от Червената армия в разгара на Втората световна война.

Пуснат в началото на април в кината в двете страни, филмът е един от последните общи проекти на руснаци и украинци, пише Марина Лапенкова от Франс прес. В него виждаме събрани всички символи - от войната между нацистка Германия и Съветския съюз, победата в която ще се чества в Русия на 9 май, до украинския полуостров Крим, анексиран от руснаците през март 2014 г.

Замислен доста преди да избухне руско-украинският конфликт, филмът е повествование за младата украинка Людмила Павличенко, изпратена на фронта през 1941 г., когато е 25-годишна, и удостоена със званието Герой на Съветския съюз за това, че е ликвидирала 309 бойци на противника за по-малко от година.

Ранена край Севастопол - военно пристанище в Крим, снайперистката е включена в съветска делегация, изпратена в Канада и САЩ да убеди съюзниците да отворят втори фронт срещу нацистите. Девойката очарова американците и по-специално първата дама Елинор Рузвелт, която я настанява като гост в Белия дом.

Кинотворбата с бюджет от пет милиона долара (4,6 милиона евро), продуцирана отчасти с украински средства, се изплъзва от забраната да се показват руски филми в Украйна.

"Приета бе и от украинските, и от руските власти - радва се режисьорът Сергей Мокрицки, израсъл в Украйна, но живеещ в Русия. - Надявам се поне за два часа руснаците и украинците да бъдат единни, да споделят общата ни история", добавя той.

Филмът се разпространява в Русия под заглавието "Битката за Севастопол", а в Украйна е озаглавен "Несломената", но "с изключение на това руската и украинската версия са еднакви", уверява постановчикът.

Премеждия по време на снимките

Снимките започват в края на 2013 г. в Киев и в кримския град Севастопол успоредно със зараждането на проевропейския протест - т. нар. Майдан.

Когато обаче проруският президент Виктор Янукович бяга от Киев и напуска властта, атмосферата на снимачната площадка се променя.

"Вечер някои хора от екипа се включваха в протеста, други ги гледаха скептично", спомня си режисьорът. Но "независимо от всичко снимките трябваше да продължат", добавя той.

Няколко дни след падането на Янукович руски елитни подразделения поемат контрола над Крим - прелюдия към анексията на полуострова. И краят на филма се снима в Одеса.

В разгара на руско-украинския конфликт режисьорът успява да избегне множество препъни-камъни и да направи кажи-речи аполитичен филм.

Обсадата на Севастопол от германските войски е сред най-трагичните страници от войната: в Крим са изоставени 80 000 съветски войници, след като в края на юни 1942 г. е евакуирано само висшето армейско командване.

Филмовият разказ обаче споменава това чак накрая. "Показваме по-скоро битката, която една жена води за самата себе си, за своята любов и мечти", казва Сергей Мокрицки.

Войната е показана със смразяващ реализъм; затова пък гротескни персонажи често внасят оживление в сцените от всекидневието.

Иначе филмът страни от клишетата в многобройните скорошни руски ленти за Втората световна война, изпълнени с неубедителни героични фигури.

Съвсем очаквано властите и на двете страни си приписват заслугата за филма, в който откриват различни добродетели.

"За нас това е украински филм", заяви пред АФП говорител на Украинската агенция за кино в Киев, като изтъкна, че Украйна е финансирала 79 на сто от продукцията.

В Русия, където творбата е събрала в киносалоните един милион зрители още първия уикенд, министърът на културата Владимир Медински изрази надежда този филм да напомни на всекиго - главно в Украйна, че едно време руснаци и украинци са се сражавали рамо до рамо.

"Днес е от голямо значение, че става дума за руско-украинска копродукция. Филмът е разказ за наша обща победа", заяви той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
9
 
! Отговори
тито преди 8 години
До до 56До 57:В частите на Вермахта,СС,Спомагателни и охранителни части,15-казашки кавалерийски корпус,РОА,РОНА,национални батальони,полиция са воювали 1500000 съветски граждани против болшевиките.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 56 28 0000 са били в рона ако смяташ това за малко добави и 2 милиона хиви
28
3
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
До Анонименномер 60 -ГОЛЯМ *** СИ,***!
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1865 г. Александър 2 забранява да се печаста книги на украински, да се преподава в училищата на украински, да се играе театър на украински и още няколко такива. Та не ми разправяйте как е нямало украинци. Самият Кучма, който си беше проруски, казва: През 17 век, когато в Русия е имало само помешчици и крепостни селяни, моя роден град Умань е бил с "магдебургско право". Тоест град със свободни и равноправни граждани. Та оттам и разликите в манталитета, едните са си закърмени с робство.
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само един *** като *** може да разедини за векове един народ!Кога САЩ ще станат кръвни врагове с Канада?Никога !!
25
6
 
34
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
МНОГО МИ Е ЗАБАВНО ТА ЧАК СМЕШНО КОГАТО ПРОЧЕТА КАК НЯКОЙ Е НАПИСАЛ - СЛАВА НА УКРАЙНА. ХАХАХА КАКВА СЛАВА БЕ ЧОДЖУН! ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е ИЗОБЩО. СЪЧИНЕНА НЕЗНАЙНО КАК И ОТ КОГО. ОСВЕН ТОВА МРАЗЯТ БЕЗПРИЧИННО РУСНАЦИТЕ. АКО НЕ БЯХА ТАКА, ВЕРМАХТА ЩЕШЕ ДА ГИ ВЪДВОРИ В ЛАГЕРИ, АКО БЕШЕ СПЕЧЕЛИЛ ВОЙНАТА РАЗБИРА СЕ. АМА НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ МРАЗИ. ТА ТАКА. ЛИЧНО ПОЗНАВАМ УКРАИНЕЦ. КАЗА МИ ЧЕ МРАЗИ РУСНАЦИТЕ. Е НЕ ГО ПОПИТАХ ЗА ПРИЧИНИТЕ.
24
7
 
15
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
ПУСНАХ СИ ХИМНА НА СССР! ЖАЛКО ЧЕ НЕ МОГА ГО СПОДЕЛЯ И ТУКА. АМА В СУРАТТЕФТЕРА МОГА. ХАХАХА И МУ СЕ РАДВА НАРОДА. МИ ЧЕ КАК. ТАКАВА КРАСОТА. ХЕХЕХЕ
23
3
 
34
 
! Отговори
наблюдаващ преди 8 години
Украинците се чувстват добре в Русия.Над 3 милиона работят там,а колко се спасиха от запаса на военните комисии бягайки при"агресора"!?
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-гадното в случая беше, че трета страна се възползва от кратката в исторически план четвъртвековна пропаст между Украйна и Русия, за да ги настрои една срещу друга и резултатът не закъсня. Когато две държави са толкова дълбоко свързани помежду си, общо начало, корени и история, с толкова кратко време на раздяла, опитите на запада да се вклини помежду им, може да доведе до крайно неприятни резултати.
21
20
 
6
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 8 години
Геро не вмирають !
20
13
 
3
 
! Отговори
Рязана бургия преди 8 години
Ние карабинерите подкрепяме татарите в Крим. За свободен Татарстан. Долу руската окупация!;))))
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко били филмите които могат да гледат заедно. Руснаци и Украинци се сражават заедно като една нация само от 13ти век
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ukraina e malkata sestra na rusia i zatova triabva da slusha,kakvo govoriat golemite v semeistvoto
17
7
 
34
 
! Отговори
стига! преди 8 години
Стига с тази примитивна пропаганда срещу Российската Федерация! Стига с това малоумно насъскване за война срещу Русия!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен. СЕСТРАНИ МЕРКЕЛ И ЧИЧО СЕМ ЩЕ НИ ИЗГОНЯТ ОТ НАТО И ОТ ЕС ПАРИ НЯМА ДА ОТПУСНАТ ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ правилно е убит, руските фашистки мекерета трябва да се чистят.
14
5
 
17
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Анонимен.НЕГРАМОТЕН ЧЕТИ ИСТОРИЯТА И КАЖИ ЧЕ СА ОТКРАДНАЛ .РУСНАЦИТЕ СИ ВЗЕХА КРИМ.КРИМ СЕ ВЪНА В КЪШИ.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак говорите глупости журналистите. Пропастта между украинци и руснаци не е дълбока. Дълбока е между руснаци/украинци и сегашните украински власти и свързаните с тях ултра радикални организации. Между другото тази вече в Киев е убит депутат от опозицията Олег Калашников. Дали ще вдигнете дори и малко шум както за Немцов? Разбира се, че не. Нали той не е от "нашите".
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето, когато на Германия е било забранено да има армия, руснаците са обучавали немски офицери - пехота, танкисти и авиация. После са започнали да им помагат да строят армия.
11
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбирам, руските темерути са разчитали на украинка да им уреди откриването на Втори фронт? Руснаците вместо да целуват краката на украинците, им откраднаха територията.