Война с Украйна е невъзможна, увери Путин

"На САЩ не им трябват съюзници, на тях им трябват васали"
16 апр 2015 16:09, Елка Василева
208
Война с Украйна е невъзможна, увери Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна предаде Ройтерс.

"На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на въпроси на граждани.

Путин каза, че Киев изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Има хора, които се борят за правата си със сила, но има и хора, които нямат нищо общо с това, които са работили за пенсията си. Защо тогава не им плащате?, попита той.

Руският президент опроверга слуховете, че украинският му колега Петро Порошенко е поискал от Русия да вземе Донбас - въгледобивния район, където избухна проруският сепаратистки бунт миналата година.

Путин изрази несъгласие с твърденията, че Русия е "пропуснала" да забележи, че Украйна се откъсва от сферата й на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и това трябва да се уважава", подчерта той.

Статутът на Донбас трябва да определят неговите жители, а ръководството в Киев трябва да прояви мъдрост и гъвкавост, отбеляза руският президент.

Путин изрази съжаление, че Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна.

Смятам, че днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни, но такъв е изборът на президента и правителството, каза той.

Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения. Искаме те да бъдат изпълнени и очакваме това от всички наши партньори, изтъкна президентът.

Заинтересовани сме от пълно нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще направим всичко за постигането му, но на дневен ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да спазят всички договорености от Минск, допълни той.

Русия не вижда у Киев желание да възстанови икономиката и социалната сфера в Донбас, отбеляза Путин.

Москва е заинтересована украинската икономика да излезе от кризата. Те са наши съседи, наши партньори, заинтересовани сме по нашите граници да цари спокойствие и ред, и да развиваме икономическите си връзки с благоденстващ партньор, каза президентът.

Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той в отговор на негов въпрос.

Политическата ситуация в една или друга страна се променя, а народът остава. Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ, отбеляза Путин.

Според него, давайки отстъпки за газа на Украйна, Русия помага преди всичко на жителите на страната, на украинския народ.

Русия очаква от киевските власти да се отнасят с нея като с равнопоставен партньор във всяко отношение, отбеляза Путин.

Руският президент заяви, че във външната си политика се ръководи не от симпатии и антипатии, а от интересите на страната си, посочва БТА.

Путин уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно, предаде ТАСС.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява", каза президентът в ефира на "Пряка линия".

"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той.

"За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Путин също така припомни, че през 90-те години Русия се е отворила изцяло и е очаквала и към нея да се отнесат така, съобщава още ТАСС. По думите му Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но когато той е заявил позицията на Русия по отношение на Югославия, "са насъскали всички кучета срещу него". Щом заявявахме позицията си и интересите си, веднага се натъквахме с достатъчно остра реакция, каза Путин.

"Но това не значи, че трябва да се цупим, да се сърдим на когото и да било, да стоим настрана, да се изолираме", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква жалка картинка е Лилипутин. Само комплекси и лъжи !!!
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрия въпрос бе на ветеран от ВСВ: В. В. има ли Русия сега съюзници както по времето на ВСВ ? Отговора на Путин беше: .....ам..м..м...БРИКС...републиките на руската федерация...!!!
105
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоБЛА БЛА БЛА просяк
104
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоВ УКРАЙНА ИМА ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ ОРГАНИЗИРАН ОТ САЩ!!!!!!!!!!!!!!
103
41
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
*** предотврати ужаса Русия да стане европейска страна - нечовек !!!! другарят *** предпази руснаците от живот като нещастните германци, холандци, финландци и датчани !!! другарят *** спаси руските деца от почивка в еврогейска България !!! Даже и руските милиционери другарят *** е обещал, че ще отзове от България /шегувам се/ !!! Дано другарят *** спаси и руските пари от европейските банки, защото европейските банки скоро ще фалират всичките , също като руската ктб !!!
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До попай 154Ние да не сме 17 млн.кв.км. и 150 млн жители,та сравняваш Жужин с Росен !
101
19
 
14
 
! Отговори
попай преди 9 години
Аз съм горд с нашият президент,Росен Лъвското сърце,който не е пудел на ФАЩ......
100
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джуджето е пословично лъжливо. Гледа те в очите и лъже като за световното. Комплексите, комплексите го съсипват. Нещастно е !
99
24
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До анХайде да не се ражда, че ми писна от тоталитарни диктатори, дето си мислят, че са гепили Господ за шлифера. Ако толкова те кефи - поживей 1-2 години там. Депардийо не изкара и толкова мисля :)
98
20
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
"Заменям България за докосване до следа от високо путлерово токче" - обява във вестник "***" :)))
97
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започва да се усещат ефектите от санкциите срещу Русия:Рублата днес стигна 49 рубли за долар,преди 2 седмици беше 64 рубли за долар.Русия регистрира икономически растеж за разлика от България.Русия сключва договори за износ на газ,петрол,ракетни двигатели,алуминий,оръжие,селскостопанска продукция,България сключва договори за 10 млрд. евро външен заем.Кервана си върви,България затъва за съжаление.
96
28
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
*** е безстрашен , непробиваем и ядреноустойчив, него и в Сахара да го посадиш, ще изникне най-голямото дърво !!! *** е в сърцата , бъбреците и белите бъбреци на всички, които имат бели бъбреци, а даже и на тези с черни бъбреци !!! *** ще унищожи еврогейовете и ще засели Европа с азиягейове !!! *** и *** ще накаже, като им изпрати жириноиди !!
95
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И президента на брега на слоновата кост е голяма работа!
94
28
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Абсолютно съм убеден, че *** е извънземно прав, защото е извънземен !!! Всъщност той е предводител на зелените човечета от Марс, които сега са в Украйна !!! Това въобще не е руска армия , това са извънземни зелени марсианчета !!! *** натри носовете на журналистите, той въобще нямаше нужда от журналисти, даже и от слушатели няма нужда, защото той има нужда само от Себе си !!!
93
6
 
37
 
! Отговори
ан преди 9 години
голяма работа е този човеккак пък едно листче не изкара да чете и как скастри журналиста,който не е слушал отговора и си задава подобен въпрос като нашите журналякога ще се роди и при нас путиномръзнаха ми вече радановцибойковци павлова като латерна не спира а там оня от образованието...........леле малета той първо изучавал сферата и след това щял да действа а има кадърни дииректори на училища,които знаят отлично проблемите и биха действали веднага
92
1
 
20
 
! Отговори
Putin преди 9 години
(не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.)-Елчице,каза срамно,а не позорно.Нещо ти се губи превода.
91
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi na snimkata , shte se okaje po - vreden za Russia I ot pe.ala Lenin.
90
17
 
1
 
! Отговори
puke преди 9 години
Едната Империя се пресмяла на другата :X
89
29
 
9
 
! Отговори
а стига бе преди 9 години
На *** му изгледах цялата пресконференция, не помня преди колко време беше, ама там също разказа вица за отпускарите. Значи руски войски в Украйна нямало, само руски отпукари, някои с автомати, други с картечници, а трети направо с танковете пресичат границата.
88
2
 
33
 
! Отговори
Срам и позор преди 9 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия и Русия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра. Пфуй!