Война с Украйна е невъзможна, увери Путин

"На САЩ не им трябват съюзници, на тях им трябват васали"
16 апр 2015 16:09, Елка Василева
208
Война с Украйна е невъзможна, увери Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна предаде Ройтерс.

"На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на въпроси на граждани.

Путин каза, че Киев изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Има хора, които се борят за правата си със сила, но има и хора, които нямат нищо общо с това, които са работили за пенсията си. Защо тогава не им плащате?, попита той.

Руският президент опроверга слуховете, че украинският му колега Петро Порошенко е поискал от Русия да вземе Донбас - въгледобивния район, където избухна проруският сепаратистки бунт миналата година.

Путин изрази несъгласие с твърденията, че Русия е "пропуснала" да забележи, че Украйна се откъсва от сферата й на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и това трябва да се уважава", подчерта той.

Статутът на Донбас трябва да определят неговите жители, а ръководството в Киев трябва да прояви мъдрост и гъвкавост, отбеляза руският президент.

Путин изрази съжаление, че Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна.

Смятам, че днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни, но такъв е изборът на президента и правителството, каза той.

Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения. Искаме те да бъдат изпълнени и очакваме това от всички наши партньори, изтъкна президентът.

Заинтересовани сме от пълно нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще направим всичко за постигането му, но на дневен ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да спазят всички договорености от Минск, допълни той.

Русия не вижда у Киев желание да възстанови икономиката и социалната сфера в Донбас, отбеляза Путин.

Москва е заинтересована украинската икономика да излезе от кризата. Те са наши съседи, наши партньори, заинтересовани сме по нашите граници да цари спокойствие и ред, и да развиваме икономическите си връзки с благоденстващ партньор, каза президентът.

Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той в отговор на негов въпрос.

Политическата ситуация в една или друга страна се променя, а народът остава. Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ, отбеляза Путин.

Според него, давайки отстъпки за газа на Украйна, Русия помага преди всичко на жителите на страната, на украинския народ.

Русия очаква от киевските власти да се отнасят с нея като с равнопоставен партньор във всяко отношение, отбеляза Путин.

Руският президент заяви, че във външната си политика се ръководи не от симпатии и антипатии, а от интересите на страната си, посочва БТА.

Путин уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно, предаде ТАСС.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява", каза президентът в ефира на "Пряка линия".

"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той.

"За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Путин също така припомни, че през 90-те години Русия се е отворила изцяло и е очаквала и към нея да се отнесат така, съобщава още ТАСС. По думите му Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но когато той е заявил позицията на Русия по отношение на Югославия, "са насъскали всички кучета срещу него". Щом заявявахме позицията си и интересите си, веднага се натъквахме с достатъчно остра реакция, каза Путин.

"Но това не значи, че трябва да се цупим, да се сърдим на когото и да било, да стоим настрана, да се изолираме", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
6
 
! Отговори
зелено човече преди 8 години
Уверявам ви, аз съм от Марс !
86
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЛАВА УКРАНХероям сало!
85
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До познавача на историята на ВСВ. Ако се позамислиш и по прочетеш повече, ще видиш, че Сталин е постъпил умно като добър стратег като е преместил границата си с Германия на почти 300 км. на запад. Ако не го беше направил Хитлер щеше да превземе Москва още през Септември и ВСВ щеше да свърши до края на 1941 г. А след евреите Хитлер щеше да метне и другите народи от славянската група и щеше да започне с нас като най мешани. Повода щеше да е отказа ни да му дадем войска. Не чети само пропаганда.
84
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДАЛИВ Украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!!!!
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лъжецУКРАЙНСКА ПРОПАГАНДА
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОдисей 1 искам да попитам: ТИ СИ НАЦИСТ?
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 111:Откъде разбра, че имало 56 самоубийства на пенсионери днес в Русия?Аз не прочетох това никъде.Ти сигурно следиш много сериозно руската преса - я си кажи кой ти плаща за това!
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са щастливи ***. В най тежките и критични за тяхната държава моменти винаги се намира един силен и харизматичен лидер да ги изправи на крака. При нас е точно обратното.Винаги в критични моменти се появява разединение и няма кой да се изправи и да поведе хората. Така е било от векове. Сравнете нашата и тяхната история и ще видите защо Русия е най голямата държава в света а ние сме бунището на света.
79
16
 
4
 
! Отговори
путинова демокрация преди 8 години
Ами днес има нови 56 самоубийства на пенсионери в Русия - толкова са официално, а неофициално е страшно да се каже. Ако това не е фалит..
78
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер също увери,че война няма да има...вервайте му !
77
13
 
4
 
! Отговори
бандеровче преди 8 години
Не смеят да влезнат официално в Украйна ,влизат само като отпускари !
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До млад бандеровецвашите партньори фашистите!
75
4
 
6
 
! Отговори
путеноидите в Сибир преди 8 години
Днес се навършват 90 години от атентата в църквата "Света Неделя". Какво и защо се случва на 16 април 1925 г.
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината боли, сороси.
73
5
 
13
 
! Отговори
До 96 преди 8 години
Виж бе ***-в момента в Русия работят около 3 милиона украински граждани.Не говоря дали са руснаци или кандидат еврогейци.За какво и е на Русия да воюва с Украйна.Просто праща тези работници обратно и те и семейсвата им умряли от глад ще избесят всички приятели на Америка по дърветата само след месец.два
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президента на Мианмар също говори ,но за там нищо, не подценявайте другите азиатски държави.
71
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЛАВА УКРАНВ Украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!
70
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако таварищ путин можеше да завладее Украйна, щеше да го направи.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Путрелова работаукрайнска пропаганда
68
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 91:а колко процента от РФ са руснаци, замислял ли си се