Война с Украйна е невъзможна, увери Путин

"На САЩ не им трябват съюзници, на тях им трябват васали"
16 апр 2015 16:09, Елка Василева
208
Война с Украйна е невъзможна, увери Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна предаде Ройтерс.

"На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на въпроси на граждани.

Путин каза, че Киев изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Има хора, които се борят за правата си със сила, но има и хора, които нямат нищо общо с това, които са работили за пенсията си. Защо тогава не им плащате?, попита той.

Руският президент опроверга слуховете, че украинският му колега Петро Порошенко е поискал от Русия да вземе Донбас - въгледобивния район, където избухна проруският сепаратистки бунт миналата година.

Путин изрази несъгласие с твърденията, че Русия е "пропуснала" да забележи, че Украйна се откъсва от сферата й на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и това трябва да се уважава", подчерта той.

Статутът на Донбас трябва да определят неговите жители, а ръководството в Киев трябва да прояви мъдрост и гъвкавост, отбеляза руският президент.

Путин изрази съжаление, че Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна.

Смятам, че днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни, но такъв е изборът на президента и правителството, каза той.

Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения. Искаме те да бъдат изпълнени и очакваме това от всички наши партньори, изтъкна президентът.

Заинтересовани сме от пълно нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще направим всичко за постигането му, но на дневен ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да спазят всички договорености от Минск, допълни той.

Русия не вижда у Киев желание да възстанови икономиката и социалната сфера в Донбас, отбеляза Путин.

Москва е заинтересована украинската икономика да излезе от кризата. Те са наши съседи, наши партньори, заинтересовани сме по нашите граници да цари спокойствие и ред, и да развиваме икономическите си връзки с благоденстващ партньор, каза президентът.

Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той в отговор на негов въпрос.

Политическата ситуация в една или друга страна се променя, а народът остава. Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ, отбеляза Путин.

Според него, давайки отстъпки за газа на Украйна, Русия помага преди всичко на жителите на страната, на украинския народ.

Русия очаква от киевските власти да се отнасят с нея като с равнопоставен партньор във всяко отношение, отбеляза Путин.

Руският президент заяви, че във външната си политика се ръководи не от симпатии и антипатии, а от интересите на страната си, посочва БТА.

Путин уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно, предаде ТАСС.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява", каза президентът в ефира на "Пряка линия".

"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той.

"За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Путин също така припомни, че през 90-те години Русия се е отворила изцяло и е очаквала и към нея да се отнесат така, съобщава още ТАСС. По думите му Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но когато той е заявил позицията на Русия по отношение на Югославия, "са насъскали всички кучета срещу него". Щом заявявахме позицията си и интересите си, веднага се натъквахме с достатъчно остра реакция, каза Путин.

"Но това не значи, че трябва да се цупим, да се сърдим на когото и да било, да стоим настрана, да се изолираме", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
17
 
! Отговори
кк преди 9 години
До БожоБожо, чувстваш ли зад твоя сарказъм колко си дребен, обидно дребен...Припомни си думите на Великия Франсоа Митеран, който хвана за ръка Демокрацията и я доведе в България: Позицията на Франция към Русия, казваше той, се определя от 3 позиции: 1. Русия е била Велика сила; 2. Русия е Велика сила; 3. Русия ще бъде Велика сила...Но Митеран мисли, говори и действа като французин, не като слуга.Той не можеше да разбере защо трябва да мразиш Русия, за да те считат за демократ.По коя логика
46
0
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
*** Василева.ПОЗДРАВИ ОТ МЕН.ДА СИ ЖИВА И ЗДРВА ВСИЧКО КЕОТО СИ ПИСАЛА ТОЧНОЕ.ЕВАЛА ИЗВИНЯВАИ ЧЕ ТЕ НАГРУБИХ.АЗ ЖИВЕЯ И РАБОТЯ В МОСКВА..И СЛЕДЯ ВСИЧКИ НОВИНИ В СВЕТА ВЛАДЕЯ.РУСКИ АНГЛИИСКИ ФРЕНСКИ ТУРСКИ И РАЗБИРАСЕ И БЪЛГАРСКИ.МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ СЕ ПИШИ ЗА УБИИСТВОТО НА КИЕВСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ И ПИСАТЕЛ НАЩА ИНФОРМАЦИЯ
45
1
 
13
 
! Отговори
До 61 преди 9 години
Ами не си гледал пресконференцията и това си личи соросоидче.Иначе нямаше да задаваш глупави въпроси.Вярно ,че ти плащат да плюеш но поне малко се подготви де .Иначе каквото и да каже Путин вие все си скачате като заклани петли.А и той говори на хора които могат да мислят ,а не на храненици на разни фондации
44
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ехххххххххххх така е : на Америка и трябват васали а на мадър Раша само свободни и независими държави, защото това е страната на свободата "... как вольно дишет человек ... "
43
8
 
1
 
! Отговори
коко преди 9 години
До Георгития който сте ги дигали си заминавате а на нас не ни трябват грозните ви паметници
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64ти си гей???? вау.....искаш ли
41
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е по-голем циркаджия и от нашия пожарникар
40
20
 
6
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Чудех се , защо са му на другаря *** няколко златни тоалетни в новия си самолет, а то ,защото просто оставя следи, когато посядва !!!! Златен човек !!! Добре , че е другарят *** да обновява златните запаси на най-свободната страна , чупейки от собственото си тяло :))) За течните природни богатства на най-свободната страна не искам да говоря, защото и там основен производител е другарят *** !!! Само оръжията не се произвеждат лично от другаря *** :)))) Би било смешно, ама не е :(((((
39
0
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
Ами мозъка ти е като топче за понг понг.Ти чел ли си нещо за комунистическата идеология бе драги.Тя като идеология си е съвсем наред ,за разлика от нацизма който проповядва едни хора да се направят *** ,като преди това поработят като роби.И като събориш паметници ще промениш историята ли?.А не трябва ли да ги има за да може да се обяснява на децата като питат кой е този на паметника.Между другото в Берлин има улица Георги Димитров.Я *** там с един плакат да протестираш и да искаш да го смен
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нелогични неща рядко се случват в икономиката:поскъпване на рублатасвиване на икономиката на Русия...Помислете си, прочетете анализи и ще разберете какво става
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБСОЛЮТЕН ЛАИК !! ТОВА И АЗ МОЖЕХ ДА ВИ ГО КАЖА !!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S tsjaloto mi uvazjenie kum Vas Vladimir Vladimirovich, no ne ste prav za USA - na tjah im trjabvat ne vasali, a teritorii, pulni s robski dushitsi i prodazjnitsi, lakomi za drunkulki i izvratenjashtini, kakto predi 4-5 veka. Robi im trjabvat na tjah, robi, koito da se hranjat s GMO i da njamat tsennostna sistema... A sreshtata Vi s naroda beshe vruh na demokratsijata i choveshtinata!
35
1
 
24
 
! Отговори
тончо преди 9 години
Кога някой от Западните псевдо лидери ще има такава пресконференция на която и Руснаци и чужди журналисти могат свободно да задават въпроси а ? Кога Обонго, Меркел, Оланд с такава пресконференция ?Кога *** ***--та и Боко тивата с истински въпроси а не
34
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, то и аз мога да ти повтарям от сутрин до вечер колко си хубав, а в същото време да ти забивам ножа.Да беше казал поне ,че ще предприемеш някакви действия за прекратяване на конфликта. Защо не наложиш санкции на ДНР и ЛНР ?
33
2
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
Едни хора са решили, че са божества. Тях ги има и в Русия и в САЩ. Парите им промиват картуните на макс и те се е' с целия свят. Има ли значение от коя държава са, че спорите постоянно. Гледайте малко кино за Джордж Буш - младши и му пригответе Оскар. Всичко е театър за масите.
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той."Плевня, за тебе става дума, мишок.
31
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното от целия поток от думи е, че руския фюрер мечтае, че след две години руската икономика ще има положителен растеж. Разбира се, това са нереални мечти при положение, че инвеститорите виждат в него един психически неустойчив диктатор водещ агресивна политика.
30
5
 
13
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
"*** като папагал повтаря едно и също, но кой ли го взема на сериозно ?"2.2 милиона въпроса са постъпили към Путин. Явно много хора го вземат насериозно.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо в този сайт не се пише нищо за политическите убийства в Украйна?
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашингтон Поуст: "Шокиращ скок на рублата: Рублата повиши стойността си с 34% само за два месеца!"