Гърция трябва да бъде спасена. Защо?

На карта са поставени основни ценности
18 апр 2015 17:16, Екип на Investor.bg
57
Гърция трябва да бъде спасена. Защо?
Снимка: Reuters

В основата на икономическата криза в Гърция е един типично гръцки проблем: дълбоко вкорененото нежелание на страната да се модернизира, пише за сайта project-syndicate.org Андерс Борг, бивш външен министър на Швеция и председател на инициативата Глобална финансова система към Световния икономически форум.

Гърция е била подложена на продължителна доминация от страна на Османската империя. Нейните политически и икономически мрежи са дълбоко корумпирани, като така и не е възникнала според заслугите бюрокрация. Въпреки че доверието в държавните институции ерозира, се настани култура на зависимост.

Гърците, може да се твърди, не са спечелили правото да бъдат спасени. И въпреки това един гръцки изход от еврозоната, не е най-добрият вариант както за Гърция, така и за ЕС. Без значение дали гърците заслужават помощ, в интерес на Европа е тя да им помогне.

ОИСР, Европейската комисия, Международният валутен фонд и Световната банка подчертават в своите доклади фундаменталната неспособност на икономиката на Гърция да генерира дългосрочен устойчив растеж. Образователната система на страната не е оптимална, а е и недофинансирана. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са недостатъчни. Експортният сектор е малък. Ръстът на производителността е бавен.

Голямата регулаторна тежест в Гърция, както е описано от показателите на Световната банка за местната бизнес средата, представлява значителна бариера за навлизане в много сектори, ефективно затваряйки цели индустрии и професии за конкуренцията. В резултат на това икономиката на Гърция има проблем с преразпределянето на ресурси, включително работници, като се има предвид липсата на гъвкавост на пазара на труда.

След като Гърция бе пусната в еврозоната, уеднаквяването на лихвите, заедно с надутите цени на имотите, подхрани увеличаването на задлъжнялостта на домакинствата и причини прегряване на строителния сектор, поставяйки икономиката на неустойчив път. В годините преди началото на финансовата криза дефицитът по текущата сметка и високите цени на активите вдигнаха ръста на БВП до 4,3%. Междувременно публичните разходи нараснаха до  шведските нива, докато приходите от данъци останаха средиземноморски.

През осемте години, през които бях в Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС, работих заедно със седем гръцки министри, всеки един от които в някакъв момент призна, че дефицитът на страната трябва да бъдат ревизиран нагоре. Всеки път министърът подчертаваше, че това повече няма да се повтори, но се случваше отново. Всъщност бюджетният дефицитът за предкризисната 2008 г. в крайна сметка беше ревизиран до 9,9% от БВП – с повече от 5 пункта над първоначално представения на Съвета.

И въпреки това, колкото и зле да са икономиката и политическата култура в Гърция, последиците от излизането на страната от еврозоната са твърде мрачни. В крайна сметка този резултат ще бъде в резултат на политическо решение, като европейските ценности, които са заложени при такова решение, надхвърлят по значимост всякакви икономически съображения.

Като за начало гръцки изход от еврото би било съкрушителен удар за Гърция. Без подкрепата на Европейската централна банка банковата система на страната ще бъде изключен от международните пазари. Общата ликвидна помощ на евро-системата за Гърция доближи 90 милиарда евро в началото на 2015 г. Правителството ще трябва да затвори банките в продължение на седмица или две, да напечата нова валута, строго да ограничи достъпа на домакинствата да депозитите им, и да въведе капиталов контрол. Когато пазарът отвори отново драхма ще се обезцени с 30-40% преди да намери равновесие.

Нещата могат да се влошат от прерастването на икономическата криза в политически срив, което ще направи невъзможно да се предприемат структурните реформи, от които Гърция отчаяно се нуждае. Всъщност една от основните причини за дълбоките икономически проблеми на страната е нейната нефункционална политическа система. Периодът на фискално преструктуриране - по време на който дефицитът бе намален от 9,9% от БВП през 2008 г. до 8,9% през 2012 г. - вече предизвика значителни граждански вълнения. По-дълбока икономическа криза може да предизвика рязко покачване на социалната и политическа нестабилност. Изваждането на една толкова несигурна демокрация от еврозоната би било много безотговорно.

Европа трябва също да вземе предвид геополитическата среда. Повишеното напрежение, причинено от конфликта в Украйна, рискува да дестабилизира други части на континента. Отстраняването на Гърция в такава нестабилна международна среда ще остави региона по-уязвим по отношение на тези (особено сегашните лидери на Русия), които вярват, че ще имат полза от по-слаба, по-малко обединена Европа.

Кризата в Гърция повдига по-важни въпроси от това дали държавата заслужава да бъде спасена от европейските данъкоплатци. На карта са поставени основни ценности и стратегически съображения, които са в центъра на европейския проект. Европа е просто по-европейска със стабилен партньор в Атина.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
САМО ПРИ МАЙКА ЕТИОПИЯ ЩЕ СЕ СПАСИТЕ ГЪРЧОЛЯ АЙДЕ СЕГА ВЪРНЕТЕ НИ С МИР ОТНЕТИТЕ НИ ТРАКИЙСКИ ЗЕМИ ДА НЕ СТАВАМЕ ГРУБИ
44
1
 
3
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
ЕМИ ДА ЩЕ СЕ СПАСЯТ В РОДНАТА ИМ ЕТИОПИЯ!!! ГЪРЦИТЕ НЯМАТ МЯСТО МЕЖДУ БЕЛИ БАЛКАНСКИ НАРОДИ КАКВИТО ОЧЕВИДНО ГЪРЦИТЕ НЕ СА ХАХАХ
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът с давещите се е проблем на самите давещи се.-Доуточняване:Първо на тях -после на съседите им.
42
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
една забележка към граматиката на заглавието - не спасена, а спасявана е правилната форма, освен ако автора не е толкова наивен та да си мисли че спасението ще свърши някога.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОК,нека не я изваждат от еврозоната,но могат да я санкционират и да спрат парите,докато не бъдат на дело,приложен планът,за следващия транш.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за Гърция, но напишете нещо и за политическата кушия между Шойбле и Мишел Сапен...Шойбле нещо почва да се опитва да чете морал и на Франция...
39
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя Гърция ще се спаси ама България ако продължава така да се турцизира *** а българите да живеят по зле и от африканци България няма да я бъде.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе те гърците добре направиха като изгониха старите партии които загробиха Гърция и избраха СИРИЗА все едно българина да се усети и да изгони гербери и бесепари а за протурска партия в Гърция не може и да се помисли там турчин ли си трябва да си по - нисък от тревата.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A GARZIA TRIABVA LI DA OSTANE KOLONIA NA GERMANIA?
36
6
 
14
 
! Отговори
петър преди 8 години
И как ще се оправят гърците? Като предадат интересите на Европа? Като се надупят на турци и руснаци? И всичко това за някой и друг милион от путин. Та Америка и Европа са наляли в мързеливата гърция стотици милиарди долари и стотици милиарди евра.След втората светована война гърците имаха огромния щанс да се разминат с идиотския руски социализъм. Но явно Господ си знае работата, когато иска да накаже някой, най-напред му взима акъла.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименami da...prorochestvoto e che Garcia izleze li ot EC toi se razpada...a dano che i nie da otdahnam...che na nachite prodagni politici ne moge da se razchita..--------Разпада се ***, спи спокойно...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 34 няколко трола реват русия това онова на Българина не му дреме ни за фили ни за фоби
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ami da...prorochestvoto e che Garcia izleze li ot EC toi se razpada...a dano che i nie da otdahnam...che na nachite prodagni politici ne moge da se razchita..
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се обединиш с ***, просто няма как...
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите се карат и в интернета , за какво обединение , за какъв напредък на България говорим , разединението е благодат за тези които не желаят доброто на България , като турци , *** и дриги , и също е благодат за тия които ще се радват , България , да е зависима , а това са и западноевропейците , хамериканците , русняците . България над всичко , иначе ще се изядем помежду си , за радост на враговете (всички недоброжалатели) на България
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 26брей 4е ти от *** взимаш пове4е 3000 евро на дали 3000 рубли като предател определено
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 25Чугун ко точно "работиш" за тея денги ?Тва 3000 евро май множко идва за ***, то вярно че средната в Масква е $800 ама 3000? ?!?!?
28
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците!Радвам се че все пак някой се опълчи,макар и глупашки на Меркел!А пък и ако успеят...
27
11
 
7
 
! Отговори
ЗА 26... преди 8 години
...И КАТО ПОЛУЧАВАШ ТОЛКОВА ПАРИ В РУСИЯ ---ЩО СЕДИШ В БЪЛГАРИЯ БЕ ..ХА,ХА,ХААААААА....ТОВА "ШПИОНСКИ ДЕНГИ "ЛИ СА ....??!!!КАКВО СЕ КАНИШ ДА ОРГАНИЗИРАШ ..НОВ "червен оркестър" в тила на врага"ли....ха,ха,хааааааа....***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
..... преди 8 години
До до 25da na dumi moje i 6 hilqdi da izkarva6 golemi izkarva4i tuka v neta brei