Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!

Германският външен министър на церемония от освобождаването на лагера Захсенхаузен
Обновена: 19 апр 2015 20:56 | 19 апр 2015 20:54, Анисия Иванова
99
Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!
Снимка: архив Reuters

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди да не се допуска антисемитизъм и ксенофобия в страната, предаде Франс прес. Щайнмайер говори на церемония по случай 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Захсенхаузен.

"Искаме ли да живеем в страна, в която антисемитизмът и изключването все още съществуват? Където центровете за търсещите убежище се подпалват? Където един млад мъж е бит в берлинското метро, защото е евреин?", посочва Щанмайер, цитиран от АФП, имайки предвид сегашната действителност в страната.

Отговорността на Германия след нацистките престъпления задължава "да се изправим срещу несправедливостта, срещу всяка форма на ксенофобия и дискриминация", заяви външният министър в реч, произнесена пред оцелели от Холокоста в бившия концентрационен лагер, северно от Берлин, уточни Франс прес.

Между 1936 и 1945 година близо 200 000 души от 40 страни са  били държани в Захсенхаузен.

При освобождаването на лагера на 22 и 23 април 1945 година от съветски и полски войници, в него са били останали едва 3000 души, измършавели, болни, на ръба на силите си, припомни  Щайнмайер.

Престъпленията на нацистите са без аналог (...). Милиони евреи от Европа са били убити (...) Убивани и преследвани са били роми и синти, хомосексуални, недъгави, политически активисти, инакомислещи, просто различни хора, посочва
 Щайнмайер.

На церемонията по случай освобождаването на лагера Равенсбрюк, също северно от Берлин, редом до Щанмайер бе министърът на образованието г-жа Йохана Ванка. Концентрационният лагер Равенсбрюк е освободен от съветските войски на 30 април 1945 година. В него намират смъртта си 25 000 жени и 2500 мъже, припомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
27
 
! Отговори
До8 преди 8 години
Първо комунизъм не имало никъде. Второ, ако говориш за ония 45г., фактите говорят друго... Население на България 45г. - 7млн. , 89г. - 9млн., 2015 - 7млн.
8
9
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 години
Чърчил казва..Животът и Смърта бяха еднакво превликателни,нацията беше единна , а малцината комунисти се спотаиваха. 80 милиона германци и много други нации в състава на вермахта,стигат с бои до Москва.Сталин не остава по назад със заповед 227 и Гулаг и прочие.Впрочем на тези тримата и Чингиз хан може да им завиди,но *** нямат аналог.
7
2
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Не съм съгласен !Престъпленията на комунистите ги застигнаха, защото те бяха извършени срещу собствените им народи.Престъпленията на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД обаче ще ги задминат, защото ще засегнат цялото човечество без изключение !
6
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голямата грешка на турците е че са хранили, поили и вардили от вълци и ястреби това племе балканоидно булгароидно, което сега хапе ожесточено ръката, която го е хранила в продължение на 550 години, че дори и днес!
5
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТаняАмериканосите са надминали и хитлер, и сталин, и чингис хан, и атила, и турците взети заедно.
4
5
 
25
 
! Отговори
Таня преди 8 години
Не е вярно...аналогични са престъпленията на Сталин например, а какво да кажем за престъпленията на САЩ. ..
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нацистите сравнение с турците са като чавдарчета, ДАЖЕ папата го каза миналата седмица
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!...........................Путин: Сталин всъщност е имал добри намерения.
1
3
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Има един руски роман, който обрисува какво точно представлява концлагера Заксенхаузен."Бягство от ада". Страшен!