Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!

Германският външен министър на церемония от освобождаването на лагера Захсенхаузен
Обновена: 19 апр 2015 20:56 | 19 апр 2015 20:54, Анисия Иванова
99
Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!
Снимка: архив Reuters

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди да не се допуска антисемитизъм и ксенофобия в страната, предаде Франс прес. Щайнмайер говори на церемония по случай 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Захсенхаузен.

"Искаме ли да живеем в страна, в която антисемитизмът и изключването все още съществуват? Където центровете за търсещите убежище се подпалват? Където един млад мъж е бит в берлинското метро, защото е евреин?", посочва Щанмайер, цитиран от АФП, имайки предвид сегашната действителност в страната.

Отговорността на Германия след нацистките престъпления задължава "да се изправим срещу несправедливостта, срещу всяка форма на ксенофобия и дискриминация", заяви външният министър в реч, произнесена пред оцелели от Холокоста в бившия концентрационен лагер, северно от Берлин, уточни Франс прес.

Между 1936 и 1945 година близо 200 000 души от 40 страни са  били държани в Захсенхаузен.

При освобождаването на лагера на 22 и 23 април 1945 година от съветски и полски войници, в него са били останали едва 3000 души, измършавели, болни, на ръба на силите си, припомни  Щайнмайер.

Престъпленията на нацистите са без аналог (...). Милиони евреи от Европа са били убити (...) Убивани и преследвани са били роми и синти, хомосексуални, недъгави, политически активисти, инакомислещи, просто различни хора, посочва
 Щайнмайер.

На церемонията по случай освобождаването на лагера Равенсбрюк, също северно от Берлин, редом до Щанмайер бе министърът на образованието г-жа Йохана Ванка. Концентрационният лагер Равенсбрюк е освободен от съветските войски на 30 април 1945 година. В него намират смъртта си 25 000 жени и 2500 мъже, припомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обрата срещу фашизма е благодарение на червената армия ръководена от русия, защо се срамува да спомене това господина ха ха ха
48
3
 
3
 
! Отговори
ххх преди 9 години
А какво е това което става в арабския свят благодарение на американските "миротворци" Загиват , емигрират невинни хора, избиват ги, но Европа си трае. А фашистката зараза скоро и нея ще залее. ХОРА БДЕТЕ!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо подкрепяте Украинските фашизирани майдановци, господин Щайнмаер. 77 , ако бе така, Украйна нямаше да е 45 милиона жители.
46
1
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Нацизма осъдихме-добре!Комунизма осъдихме-добре!Кога ще осъдим ционизма,който е причината за първите два проблема!?
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo GULAG gi bie...
44
0
 
5
 
! Отговори
е, чак пък без анало преди 9 години
Гулаг, Белене, северноамериканските индианци, южноамериканските индианци, американското черно робство и т.н.... все аналози на нацизма...
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!"Я, някой да му тегли половин-часова лекция за САЩ и историята ѝ. Ще си посипе главата с пепел.
42
1
 
7
 
! Отговори
мир преди 9 години
И къде е братската сашаанска армия,май в бг то където изпратили 300 горди хамериканци с черен цвят на кожата.Бог да ги прости завалиите ,те не знаят къде са дошли с мир ще ги изпратим.
41
0
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
И се пише ..Заксенхаузен, а не Захсенхаузен, Анисиьо!
40
11
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
сега разбрахте ли , че нацистите са "национал социалисти - комунисти " и сталин е същата лейка и Бай *** в лицето на Георги Димитров (мумията ) , Васил Коларов (баджанак му ), Вълко Червенков ( долнопробен овчар ) Тодор Живков (Янко овчарчето )са същите съдисти убийци но на своят народ !Потомците на гореизброените сега оправляват страната вече 25 години !
39
0
 
15
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Еврейските пари са похабили много хора . холокоста е най- голямата финансова измама на 20 век и тази германска *** не прави изключение . Не се пише вече за британските лагери в Южна Африка , в Австралия и Нова Зенландия , за нашите прекрасни лагери Белене и Скравена , за др. Мао и Пол Пот , за *** Амин и Бокаса , за Абу Грейб наскоро а за хилядите Съветски където са погубени милиони свестни и затова и опасни за еврейската болшевишка *** може да става сравнение само с условията на Венера
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Затова и в тези лагери наред с работния процес е имало и силен идеологическо-възпитателен процес."....................като например убиването с лопата и даването трупа на прасетата ... има и силен "идеологическо-възпитателен процес" ... нали, циника ?
37
7
 
4
 
! Отговори
N преди 9 години
Както и престъпленията на комунизма!
36
3
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Впрочем шефа на немските концлагери не е Адолф Хитлер, а дясната му ръка Хйнрих Химлер! Този *** измисля тези лагери с мъченията в тях! Адолф е един вид шеф, но иска победата и не се интересуваше с каква цена ще бъде постигната. И такива като Химлер имаха пълната свобода на извратените си манталитети.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само да попитам, наясно ли сте с факта че Хитлер е ПОДКРЕПЯН от германците на които по онова време им е писнало?не смилайте информацията наготово - тя е платена
34
2
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Можеш да мразиш ,конкретен човек,по някаква лична причина,но да мразиш цял народ или група хора защото са различни от теб това не е хуманно.Когато омразата прелее в изтребление това е нацизъм,това е поведение на хищно животно.
33
12
 
5
 
! Отговори
НААКАН АТАКИСТ преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ ВОЖДА НИ БОЛЕНЧО!!!
32
4
 
7
 
! Отговори
Валтер преди 9 години
Не бяха съветски войски, а героичните украински войница. Как може въобще да споменавате съветски, руски, я се засрамете !!!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХИТЛЕР ИСКА С ОРЪЖИЕ ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА.А МЕРКЕЛ С ИКОНОМИЧЕСКИИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА НО САШ ПРЕЧИ.СЪДИНИСЕ МЕРКЕЛ С САЩ ТРЪГНА ПРОТИВ РУСИЯ.А СЕГА СЕ ПРИБЛИЖАВА КЪМ РУСИЯ ДРУЖЕСКИ ДА СПАСЯВА ИКОНОМИКАТА НА ЕС.НА САЩ СЪЮЗНИЦИ НЕ ТРЯБВАТ НА САЩ Е НУЖЕН ИСПЪЛНИТЕЛИ ПОСЛУШНИ.КОИТО ВДИГА ГЛАС ЗА САМО ЗАЩИТА .ТЕ СА ТЕРОРИСТИ
30
0
 
22
 
! Отговори
made in England!!! преди 9 години
Първите концлагери в света са изградени от англичаните по време на англо-бурската война в Южна Африка в края на 19 век, малко преди началото на 20 век.