Ужасът в Средиземно море: 24 загинали, 28 - спасени

Стотици остават в неизвестност, Оланд иска спешна среща
Обновена: 19 апр 2015 17:41 | 19 апр 2015 17:16, Анисия Иванова
58
Ужасът в Средиземно море: 24 загинали, 28 - спасени
Снимка: архив Reuters

От кораб, за който се предполага, че е превозвал близо 700  нелегални имигранти и потъна край либийските брегове през изминалата нощ, са спасени 28 души. Досега са открити телата на 28 души и има опасения, че тази катастрофа ще се окаже най-тежката в Средиземно море с най-голям брой жертви, информират световните агенции, позовавайки се на италианската брегова охрана и други институции, участващи в спасителните операции.

Трагичният инцидент е станал в непосредствена близост до либийски води, на 193 километра южно от най-южния италиански остров - Лампедуза.

Бедствено положение е било обявено около полунощ. Предполага се, че корабът се е преобърнал, когато пътниците се преместили на едната му страна при наближаването на кораб от търговския флот.

Още по темата

Тази година при подобни трагични инциденти са загинали най-малко 900 души. Ако се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви при потъване на един плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби. /РВ/

Френският президент Франсоа Оланд поиска днес спешно заседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да се вземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море, превозващ нелегални имигранти, при което вероятно са загинали близо 700 души, предаде Франс прес.

Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъде най-тежката катастрофа през последните години в Средиземно море", заяви Оланд по телевизия Канал+.

Трябва да се увеличи броят на корабите, за се засили дейността от въздуха над зоната и да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото "онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти, дори терористи", заяви френският президент.

Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си из страната във връзка с трагедията в Сицилийския пролив, където се преобърна кораб с над 700 нелегални имигранти на борда.

Пресслужбата на правителството, цитирана от ТАСС, съобщи, че Ренци ще даде пресконференция през втората половина на деня.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Тези хора ще се върнат в държавата си, когато терориста Америка излезне от тяхната.
33
0
 
10
 
! Отговори
Арменската попадия преди 8 години
Ай гиди, тия направо на орди прииждат. Европа ще се задави от тоя приток. Докога така. По ме кефеше навремето границата ни . С кльонове, вишки, войници с кучета и стрелба без предупреждение. Това сега не е граница, а просто бразда в полето. Демокрация, ко да праиш.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ вършат добре работата си по унищожаването на ислямския свят и Европа заедно.
31
1
 
23
 
! Отговори
Чарли Дърваря преди 8 години
В погледа на момчето от снимката няма нищо човешко буди страх и отключва омраза и първични инстинкти- животински -забравени в поколенията на спокоен и ореден живот при европейците...
30
0
 
23
 
! Отговори
Статиско преди 8 години
До 30 години Африка заедно с индия и китай ще са 80% от населението на земята,от Африка ще заиждат на орди гладни,болни и озверели тълпи нема ни стигнат патроните да ги спираме Апокалиптична къртина ще бъде канибализма ще се върне..
29
1
 
7
 
! Отговори
Генчо Груев преди 8 години
Лоша карма маен когато линчуваха Кадафито и сабаряха Садам песни и танци имаше сега акулите се радват и морските и финансовите акули жик так
28
1
 
9
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
Ще търсят тия Кадафито по нефово време нашите медици и инжинери бягаха на там
27
0
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Когато Кадафи беше жив, такива набези нямаше. Да се пита кандидатката за президент на САЩ г-жа Клинтън, защо заповяда да го убият!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ауу и ся рибките ще преядът
25
9
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Питали Путин,колко спасени има около Руските брегове,на хора търсещи по-добър живот??? Отговоръб бил,че засега няма такива.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рухването на колониалната система мина под оправданието за независимост на народите. Всъщност държавите колонизатори абдикираха от задължението си да полагат грижи за местното население като в същото време си запазиха облагите с поставянето на удобни правителства. Последния пример е с африканския юг. Африка е оставена на произвола. В случая с емигрантите това са крокодилски сълзи
23
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките хора !Те не четат ли нашенските медии да видят каква брутална криза цари в ЕС, как се умира от глад, как всеки момент съюзът ще се разпадне и половината страни ще тръгнат към евразийския съюз ,,, ?
22
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера тези от Брюксел луди ли са или на луди се правят? Има само едно единствено решение на бежанския проблем и то е ясно като бял ден. ВЪРНЕТЕ ГИ НА БРЕГА ОТ КЪДЕТО СА ОТПЛАВАЛИ, АКО СЕ ОПИТА ПАК ДА ПРЕМИНАТ ГИ ВЪРНЕТЕ ОБРАТНО ТАМ, АКО ОПИТАТ ОТНОВО, ПАК ГИ ВЪРНЕТЕ...ДОКАТО НАКРАЯ РАЗБЕРАТ ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ И СЕ ОТКАЖАТ!!!
21
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички бежанци да ги настанят около Брюксел.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOLKOTO POVE CE,TOLKOVA PO DOBRE--DAI BOGE.
19
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е организирана инвазия към Европа. Откъде вадят по 5000 долара тия кюнци, за да платят на собствениците на корабчетата, с които се влачат?! Кой праща млади, прави, здрави мъже насам, които изхвърлят християни в морето? Не идват за добро в Европа! Ако трябва да сме толерантни и да помагаме на бежанците, да се приемат само хуманитарни случаи - майки с малки деца или тежко болни и ранени, или членове на разделени семейства.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega ponege ID e produkt na USA da si vzemat begancite u tah..
17
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, че не бягат от добро, ама като се доберат до Европа, вместо да са по-ниски от тревата ще започнат да реват за права и се почва - джамии, забрадки, ранни бракове, многолюдна челяд, изучаване на майчин език и толерастна Европа се съгласява. Така се превземат държави, а в случая и цял континент.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА ! и останалите.Едно е сигурно: Това масово пренасяне на азиатци и африканци е як бизнес. Азиатска и африканска мафия ги подмамва, както и у нас става подобно, с бляскави перспективи за живот, взема им парите и на кораби и тирове. Причини, да се натоварят тези хора, колкото щеш - войни, мафиотски тормоз, религиозна нетърпимост, неграмотност - с една дума простотия. Европа наистина е хуманна и ги приема, но вече си нанася вреди.
15
0
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
ИД праща орди терористи към Европа и кой знае как се смеят Европейците като се мъчат да спасят техни и да ги пуснат в Европа ! Колкото по малко спасени терористи , толкова повече спасени християни ! Аз да ги питам тия Евро*ейци ....не мислят ли че през тия години на толерантност към тероризма ЕС ще има хиляди терористи ...и като получат знак да избиват какво правим ?