Поляците се разгневиха на шефа ЦРУ

Джеймс Коми предположи причастност на поляци към Холокоста
Обновена: 20 апр 2015 13:28 | 20 апр 2015 13:26, Елка Василева
51
Поляците се разгневиха на шефа ЦРУ
Снимка: Reuters

Министерството на външните работи на Полша извика посланика на САЩ във Варшава и поиска от него извинения заради изказвания на шефа на ФБР Джеймс Коми за Холокоста.

От външното министерство са възмутени, че в статия, публикувана във „Вашингтон пост“, Коми предположи, че към престъпленията срещу евреите, извършени в годините на нацизма, са били причастни и поляци, пише Би Би Си.

След разговора си в полското външно министерство американският посланик Стивън Мал обясни, че САЩ смятат, че отговорност за Холокоста носи само нацистка Германия.

Шест милиона полски граждани са били убити от нацистите по време на окупацията, половината от тях са били евреи.

В публикуваната в четвъртък във „Вашингтон пост“ статия Джеймс Коми пише по-специално: „Убийците и техните помощници в Германия, Полша и Унгария и в много други страни не са смятали дълбоко в душата си, че извършват престъпления. Та са убедили сами себе си, че правят правилните неща, необходимите неща“.

„Фалшифициране на историята“

Тези думи на шефа на ФБР предизвикаха буря от протести в Полша.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски заяви по телевизията, че подобни изказвания представляват обида за хилядите поляци, които са помагали на евреите.

„На онези, които не могат да представят историческата истина по честен начин, искам да кажа, че Полша не е била виновницата, а жертва на Втората световна война. Бих искал официалните лица, които се изказват по този въпрос, да имат знания по история“, реагира на думите на Коми премиерът на Полша Ева Копач.

Посланикът на САЩ във Варшава Стивън Мал, който в неделя присъства на церемония в памет на 72-ата годишнина от въстанието във Варшавското гето, заяви, че се е обърнал към Джеймс Коми с писмо.

В него Мал „изразява протест срещу фалшифицирането на история и по-специално срещу обвиняването на поляци в извършване на престъпления, които те не само че не са извършили, но и самите са били тяхна жертва“.

При това американският дипломат отбелязва, че според него основната мисъл в статията на Коми е, че прекалено много хора в различни страни или са съдействали на нацистите, или не са се противопоставили по нужния начин на жестокостите, извършени от нацисткия режим срещу евреите.

В неделя „Вашингтон пост“ публикува редакционен материал, в който се изразява несъгласие със заявеното от директора на ФБР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
Годзила преди 8 години
прочетете няколко класически произведения от полската лиература от 19 в. и ще разберете до колко поляците обичат евреите. Реална случка от преди 10 г. Поляк гледа на снимка моя колежка българка и пита: тая еврейка ли е? (момичето нямаше нищо общо с евреите)...........
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за какво са се разгневили?!?Истината боде!1. Първо, много поляци са спасавяли евреи, но не по-малко поляци са ги ловили и са ги предавали на Германците.2. Второ, значителна част от персонала на концлагерите са били поляци и украинци. Те точно са били най-гадните зверове по отношение на концлагеристите. Много по-големи безобразия и издевателства са правили от немците.Това са фактите.Те до такава степен свикнаха да преиначават историята, че просто не могат да се спрат.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неграмотност блика от почти всяка Ваша статия! Тъжно е...От друга страна, може би наистина не знаете ЦРУ ли е или ФБР, та да Ви кажа - ФБР е.
16
0
 
14
 
! Отговори
Атанасов преди 8 години
Мда, явно предният ми пост е изтрит.Та по темата, потърсете инфо какво се е случило в град Йедвабне в средата на 1941г. Като това не е единичен случай, в поне още 23 населени места е имало идентични погроми над евреите.
15
0
 
24
 
! Отговори
Честен от Полша преди 8 години
"Поляците се разгневиха"...Обаче той каза само истината! Поляци вече могат да се засрамят за действията си, но това е било! Това е било наистина!
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак статията е от Ел-ка ***. Нали знаете приказката: Чукча писател, Чукча не читател. :)
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалшифицирането на историята касае друго нещо, някои ще се сетят.
12
0
 
22
 
! Отговори
Az преди 8 години
Е, малко се е объркал човека. Имал е предвид украинците, добре документирани съюзници на нацистка Германия, взели активно участие в Холокоста. Да не изискваме твърде много от него, все пак е американец - това поляци, украинци, все славяни някакви, които се сети, тези казва.
11
0
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Последно, шефа на ЦРУ или на ФБР???Моля, коригирайте се!
10
0
 
27
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Дори на най-големите *** на САЩ явно все пак им е останало малко достойнство, за разлика от на нашите "ръководители".
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера защо американски шеф на полицията се цепи по исторически въпроси и то в Европа. Поляците наистина го отнасят много през войната и накрая да ги изкарат виновни. А сътрудници с хитлеристите е имало на всякъде,но разликата е дали е било политика на държавата или отделни елементи със своите си разбирания за Новия световен ред. Просто трябва всеки да си гледа работата за която е назначен.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
честит празник )))
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъркаш понятията. Едно е да се сражаваш срещу СССР в армиата, друго е да трепеш евреите или да ги предаваш на нацистите. Във всеки слчуай, аз също подозирам, че е имало такива мижитурки сред поляците, които са вършили подлости. Така че в това отношение шефът на ФБР вероятно е прав. Истината боли!!!
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милиони поляци са участвали на страната на нацистите във войната и са се гаврили с концлагеристите - дори са ги избивали! Това е исторически факт, който поляците упорито отричат! Те носят същата вина като нацистите.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжа ли е? Хиляди продажни поляци са получавали от нацистите немски паспорти, след като са подписвали че ще се сражават на Източния вронт срещу СССР,т.н. фолксдойче.
4
0
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Браво, бе! Изтрихте ми коментара, а грешките не си ги поправихте. Повтарям!В заглавието ви има две грешки. Първо - в статията става въпрос за шефа на ФБР, а не на ЦРУ! И второ изядено е едно "на".
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехехе, изтрихте човечеца ли бе, затова, че ви коригира полуадекватните грешки!
2
0
 
14
 
! Отговори
До №1 преди 8 години
Ти какво очакваш от системно неомъжвана госпожа.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия приличат на рамадан кънев и мургавото лице, мавърът по политикономия ИЙК. Измежду деформаторскио блог няма ***.