Поляците се разгневиха на шефа ЦРУ

Джеймс Коми предположи причастност на поляци към Холокоста
Обновена: 20 апр 2015 13:28 | 20 апр 2015 13:26, Елка Василева
51
Поляците се разгневиха на шефа ЦРУ
Снимка: Reuters

Министерството на външните работи на Полша извика посланика на САЩ във Варшава и поиска от него извинения заради изказвания на шефа на ФБР Джеймс Коми за Холокоста.

От външното министерство са възмутени, че в статия, публикувана във „Вашингтон пост“, Коми предположи, че към престъпленията срещу евреите, извършени в годините на нацизма, са били причастни и поляци, пише Би Би Си.

След разговора си в полското външно министерство американският посланик Стивън Мал обясни, че САЩ смятат, че отговорност за Холокоста носи само нацистка Германия.

Шест милиона полски граждани са били убити от нацистите по време на окупацията, половината от тях са били евреи.

В публикуваната в четвъртък във „Вашингтон пост“ статия Джеймс Коми пише по-специално: „Убийците и техните помощници в Германия, Полша и Унгария и в много други страни не са смятали дълбоко в душата си, че извършват престъпления. Та са убедили сами себе си, че правят правилните неща, необходимите неща“.

„Фалшифициране на историята“

Тези думи на шефа на ФБР предизвикаха буря от протести в Полша.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски заяви по телевизията, че подобни изказвания представляват обида за хилядите поляци, които са помагали на евреите.

„На онези, които не могат да представят историческата истина по честен начин, искам да кажа, че Полша не е била виновницата, а жертва на Втората световна война. Бих искал официалните лица, които се изказват по този въпрос, да имат знания по история“, реагира на думите на Коми премиерът на Полша Ева Копач.

Посланикът на САЩ във Варшава Стивън Мал, който в неделя присъства на церемония в памет на 72-ата годишнина от въстанието във Варшавското гето, заяви, че се е обърнал към Джеймс Коми с писмо.

В него Мал „изразява протест срещу фалшифицирането на история и по-специално срещу обвиняването на поляци в извършване на престъпления, които те не само че не са извършили, но и самите са били тяхна жертва“.

При това американският дипломат отбелязва, че според него основната мисъл в статията на Коми е, че прекалено много хора в различни страни или са съдействали на нацистите, или не са се противопоставили по нужния начин на жестокостите, извършени от нацисткия режим срещу евреите.

В неделя „Вашингтон пост“ публикува редакционен материал, в който се изразява несъгласие със заявеното от директора на ФБР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
9
 
! Отговори
Т Томов преди 9 години
Навръх рождението на фюрера , светла му памет , пак започнаха да реват за холокост , защото там са финансовите облаги на тая долна пасмина известна първо с убийството на Христос . Тая глобална измама още дълго ще тормози света и всички трябва да му даваме отпор . Всички научни проверки сочат , че това е невъзможно . Данните на Червения кръст също са такива . Всичко е изфабрикувано и затова на два пъти са сменяни плочите на Аушвиц. 274 000 са еврейските загуби в лагерите .Християните са жертвите
38
0
 
5
 
! Отговори
Не бива да се пречи преди 9 години
на никого, когато се изследват тежки престъпления от миналото.Но къде е казано, че това правило важи само за престъпления, извършени срещу евреи?Защо се счита, че е скандално, ако някой се поинтересува дали някои еврейски групировки не са прекрачили етични и други граници, с което да са предизвикали настроения срещу цялата еврейска общност? Не трябва ли и те да са сред заклеймените виновници за Холокоста? Не е ли редно да се говори и за това, какво е било причинено на техните жертви?
37
1
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Американският посланик в София е убеден че българите са участвали в холокоста, като са изфабрикували лъжата за спасяването на българските евреи?! Това е абсолютна глупост, защото пет хиляди години няма още някъде спасен евреин. Боко и Тиквата веднага са заявили че посланика е прав, прав е казват и Станишката от зарубеж, Бокова и Масларова. Цачева също смята че посланика си знае работите, - ще платим колкото трябва!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американският посланик в София е привикал президента и министър председателя на РБ заради коментарите, че може би поляците са прави.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние, с нашите мръсотии не сме били цвете за мирисане през ВСВ. Затова по добре да се снижиме братя.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А днес българската върхушка надминава дори и поляците, с раболепието и сервилноста си към американските кравари.
33
0
 
18
 
! Отговори
до 6 Лъжа ли е? преди 9 години
След победата на Червената Армия, всички продажни полски фолксдойче със страх от репресии си закопават дълбоко немските паспорти. А след падането на комунизма при Горбачов ги изкопават и сега се правят на по немци от германците.
32
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Може би е имало и поляци да помагат на немците в концлагерите но са били много малко.Живял съм в Полша и 1975г.осъдиха украйнец работил в концлагер и накрая убива съседа си и с неговите документи идва в Полша жени се и живее там така,че много украинци са помагали на немците.Но аз искам да попитам поляците кога ще върнат източна прусия "вармия и мазурите" и силезия на Германия те са им дадени от Сталин след войната не са техни немски са.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порицание заслужават тези, които са пречили на Хитлер да си върши работата, а не тези, които са му помагали. Още десет години и Европа ще се превърне в арабско бунище и ще го търсят тогава новия Хитлер.А Холокост не е имало. Историята я пишат победителите.
30
0
 
5
 
! Отговори
честит преди 9 години
Днес бг... Последно шефа на ЦРУ ИЛИ НА ФБР го е казал това, че май ги бъркате двата щата
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
prestaam si ko sha stane ako Ceco kato shef na nasito si4o MVREta do DANESE zeme ta izrusi 4e prez prvata faza na II svetovna begeiskata armia e sprela germancite na fronta ot Vidin, Skopie do Solun, a prez vtorata faza rusnacite ot Vidin, prez Silistra, Varna ta do reka Veleka..Dali nekoi ste se seti 4e sme pratili v konclagerite srbsko-makedonskite evrei, A?
28
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До Ангелдо 29 По принцип си прав-опрат ли ти автомата в главата,ще съдействаш не,ами...Обаче няма оправдание за тези,които са го правили по убеждение или за пари(най-вече)!Хич не са малка бройка!Малък пример-на Източния фронт(на немска страна) са се сражавали около 50 000 французи-доброволци!
27
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
В СЛУЧАЯ АМЕРИКАНЕЦА Е КАЗАЛ САМАТА ИСТИНА БЕЗ ДА ПОДОЗИРА ЧЕ ИСТИНАТА БОЛИ
26
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименДо 23 Абсолютно вярно!В списъка на най-съдействащите на нацистите нации водещи са украинци и поляци,което изглежда доста странно на фона милионните жертви дадени от същите тия народи!Но явно има прослойка на която това и идва отвътре-сега в Киев управляват потомците на колаборационистите,а и в Полша има залитания по темата!
25
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Ок, да речем, че репортерът е слаб и пише с грешки. Ама главният редактор не му ли чете статиите? Колегите му, не четат ли статиите? Тия дето трият комнетарите, не четат ли статиите? Собствениците не четат ли? Започвам да подозирам, че е умишлена политика на редакцията да не поправя грешките, за да има коментари и съответно импресии!!!
24
3
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
По онова време хората от окупираните държави или е трябвало да сътрудничат на нацистите или ще бъдат избити.Французи ,Поляци.Австрийци ,Чехословаци са помагали на Немците в избиването и залавянето на Евреи но това е било така защото са били заставяни да го правят.Също много Французи са били принуждавани и изпращани на Руския фронт да се бият за Немците.Но това не значи че трябва да бъдат обвинявани за тези престъпления
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ISTINATAE CE POLIAZITE SA UBIVALI EVREI,SASHTOTO SA PRAVILI I UKRAINZITE.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невменяемия Лубе,а той какво виновен ли е или не,дет подпалил райхканцеларията в Райхстага пък там нямало никой,и от шубето оня се не появявал бая време даже и на процеса почти всички заместници се появили,а оня така и се не явил все едно си търсил подходяща униформа щот оная го стягала след пожара.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да уточнят че са били не кои ида са укри,а именно бандеровци-това са укр-ци от западната част на украина, сега са майдановци и "азов" подразделение,които безчинстват, грабят и убиват пак, Америкоса ако е видял всичко това сега там то си направил тоз извод
20
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Брей, един път хамериканец да каже истината и сега го карат да се извинява :)) То същата работа както когато Данчо Ментата нарече Борисов "мутра" :)))