СЗО призна за сериозни пропуски при борбата с еболата

Не работихме ефикасно и в координация, обяви организацията
20 апр 2015 08:47,
1
СЗО призна за сериозни пропуски при борбата с еболата
Снимка: Архив Reuters

Ръководството на Световната здравна организация призна, че е допуснало сериозни пропуски при усилията за справяне на кризата с ебола и обеща реформи, за да действа по-ефикасно в бъдеще, предаде Ройтерс.

В декларация с дата 16 април, ръководството на СЗО заявява, че си е взело сериозна бележка от критиките, че организацията е реагирала бавно и недостатъчно на кризата с ебола. "Не работихме ефикасно и в координация с други партньори, имаше грешки в комуникацията, ролите и задълженията не бяха ясно определени", гласи декларацията.

В нея се изброяват осем поуки от кризата с ебола и препоръки за осем области, в които дейността на СЗО може да се подобри, включително комуникацията и споделянето на информация.

Критици казват, че неохотата на СЗО да обяви извънредно положение е била съществен фактор за разрастване на епидемията, при която се разболяха 25 000 души и 10 000 умряха, посочва Ройтерс.

През януари Изпълнителният съвет на СЗО прие резолюция за големи реформи в дейността на организацията, която е агенция на ООН за опазване на общественото здраве. Сред планираните реформиса подобряване на комуникацията и прозрачността, осигуряване на резервен персонал за действие при извънредни ситуации с численост от 1000 души, създаване на сили за бързо реагиране и резервен финансов ресурс, по-стройна ръководна структура и по-строги международни здравни правила за готовност на всяка страна да противодейства на епидемии, добавя Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кризасзопропускиЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
е преди 9 години
Га яде прилепи ни рива, а! Естествен подбор се казва. Следващият вирус ще е още по-смъртоносен.