В Европа не се вълнуват за удавилите се в морето деца

Западният печат за поредната имигрантска трагедия в Средиземно море
20 апр 2015 10:20, Елка Василева
40
В Европа не се вълнуват за удавилите се в морето деца
Снимка: Reuters

Страните от Европейският съюз трябва да споделят отговорността за имиграцията, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини след поредната трагедия с голям брой имигранти в Средиземно море, пише френският в. "Монд".

Корабокрушението в нощта срещу неделя с риболовен кораб, натоварен с емигранти, е най-голямото, което Средиземно море познава, отбелязва вестникът и припомня, че от 1 ноември миналата година спасителната операция "Маре нострум", която Италия започна през октомври 2013 г., беше заменена с операция "Тритон" под егидата на европейската агенция Фронтекс.

Критикувана за цената си (9 милиона евро на месец на сметката на Италия), за обема на вложените средства (флота от десетки кораби, обслужвани от 900 души, способна да стигне на 172 мили от италианския бряг), "Маре нострум" според някои политици насърчаваше имиграцията, тъй като прекосяването на морето стана по-сигурно. През 2014 г. в Италия пристигнаха 170 000 имигранти.

Въвеждането на "Тритон" беше прието с облекчение от италианските власти. С по-скромно финансиране (бюджет от 2,9 милиона евро на месец, предоставян от Европа) и средства за обслужване (два самолета, хеликоптер, седем кораба и 65 души персонал) ролята й се свежда до наблюдаване на границите.

Спасяването не е неин приоритет. Корабите не прехвърлят границата от 30 мили от брега. "Монд" цитира висш представител на Международната организация по миграцията Флавио Ди Джакомо, според когото трябва да се върнем към система, подобна на "Маре нострум" - становище, споделяно и от говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Карлота Сами, която казва, че спешно трябва да се задейства операция "Маре нострум" – Европа, гарантираща адекватни спасителни мерки. От година настояваме за това - без отговор, подчертава тя.

Не можем да се държим така, сякаш всяка драма е последната и да стискаме палци да няма нова, казва италианският министър по европейските въпроси Сандро Гоци, цитиран от "Монд".

Смятахме 2014 г. за лоша заради рекордно високия брой жертви и скока в числеността на имигрантите, достигнали бреговете на Европа, макар че имаше и рекордно голям брой спасени от италианската издирвателно-спасителна мисия, при която от водата бяха изваждани ежедневно стотици хора.

Сега обаче Европа се сблъсква с нещо още по-лошо, посочва британският в. "Гардиън" в статия, посветена до голяма степен на въпроса за човещината към проблемите на имигрантите в страните ни. Имиграцията е критична тема за почти всяка европейска държава. Неофициално някои висши представители споделят опасения, че една разширена операция по издирване и спасяване в Средиземно море не само ще изчерпи и без това недостатъчните бюджетите, но и ще има стимулиращ ефект, насърчавайки и улеснявайки пристигането на рекордни равнища имигранти на континента, ясно показал, че не иска повече хора от корабите. Въпреки постоянните трагедии случващото се в Средиземно море не буди особено съчувствие сред европейците.

Публикуваните на уебсайта на "Гардиън" теми, свързани с проблема за имиграцията, привличат много малко читатели, подчертава вестникът. Възможно ли е през 2015 г. това да се промени? Тази седмица европейските лидери ще бъдат подложени на силен натиск да променят курса, да направят нещо, вероятно да възстановят издирвателно-спасителните дейности, но тъжният факт ще се запази, докато общественото мнение не започне да се вълнува повече за удавилите се в морето деца, отколкото от имигрантите, настанили се в съседната къща, отбелязва "Гардиън".

Любопитна гледна точка към темата има водачът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, изразена пред Би Би Си. Той обвинява премиера Дейвид Камерън и бившия френски президент Никола Саркози за военната операция през 2011 г., която е дестабилизирала Либия и е довела до масова миграция. Трябва да бъдем честни и да признаем, че пряко причинихме този проблем. Преди да бомбардираме страната, да свалим Кадафи и да дестабилизираме обстановката нямаше такива количества мигранти от Либия, казва той.

Ако Европа не реформира миграционната си политика, 2015-та може да се окаже най-смъртоносната година за хиляди хора, избягали в Либия от раздирани от конфликти райони в Близкия изток и Африка, само за да установят, че Либия е също толкова опасна. Европа е сигурно място, но мигрантите могат да получат убежище законно само ако стъпят на европейска земя. Това ги прави лесна плячка за добре организирани мрежи за трафик на хора, посочва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Очаква се през май Европейската комисия да представи нова политика за поделяне на имиграционния товар между страните членки, предлагаща повече легални пътища за имиграция в Европа и създаване на миграционни центрове в Африка и Близкия изток.

От ключово значение е всичките 28 страни от ЕС да подпомагат и финансират тези реформи. Без единна и последователна политика и с безнадеждно оскъдно финансиране много хора ще продължат да излагат живота си риск, а хуманитарните ценности на ЕС ще загубят смисъл, допълва вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Ма Би преди 9 години
Да вложат пари в кораби които да ги връщат обратно. Колкото се наложи толкова, докато разберат, че трябва да си стоят там! А пък ако нещо САЩ да ги приемат - ама не става нали няма как да отслабне Европа ако сганта ходи в САЩ. *** двулични!
28
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 9 години
Стига вече. Време е да бъдат натоварвани на кораби и да им се даде шанс за щастрив живот в демократичните САЩ.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото се е вълнувала от корабите с роби !
26
0
 
4
 
! Отговори
Az преди 9 години
Има ли някой, който още да не е разбрал, че Запада се интересува само от себе си ? Диагнозата е "Те са Шарлита" !
25
1
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Много бързо забравихте когато либийците "извиваха " ръцете на цяла Европа да им построи болница безплатно заради българските медици и да ги обезщетят с милиони, сега ние да ги поемем и да ги хрантутим за "мерси", еми не ми е жал за тях, жал ми е за нас. Нека пак отворковците ми обяснят, че не било хуманно, хора били и какво ли не още. Пак повтарям за неразбралите, ЖАЛ МИ Е ЗА НАС, НЕ ЗА ТЯХ.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да се вълнува ,Европа е ШАРЛИ !?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32 : Много добре го дъвчеш ! Продължавай ада те чака .
22
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ не са палили ниакви войни. Ако руснаците не подкрепяха диктаторите Саддам и Кадафи, ако не им даваха оръжия, онези щяха мирно и тихо да си сдадат властта. След като Путин ги подкрепяше, сега да бъде така добър да си плаща за бежанците. Сега още малко ще кажете, че САЩ са виновни за Сирия? Сирия се управлява от руско ***.
21
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонименномер 27 Ти нормален ли си?Или ти плащат да плюеш постоянно Путин!Целият свят знае кой е виновен за войната.....но ти не,Путин и руснаците!*** неграмотен!
20
6
 
0
 
! Отговори
Роп преди 9 години
И къде гледа бащицата Путин! Децата се удавиха, бря! Мое ли толко пари да зимаш от невт и да си такъв бесчуствен!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Аха разбрахме .Требе цензора.Не може да се пише срещу САЩ. Може срещу Китай , Русия но в никакъв случай срещу САЩ. Много правилно мислене , да не сте от американското посолство или от умните и красивите спонсорирани от Америка за България.
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ не са накарали населението да емигрира, просто махнаха двама диктатори съюзници на Русия. Руснаците от безсилие подклаждат в тези страни гражданска война.
17
3
 
13
 
! Отговори
Jordan преди 9 години
Основна вина за този имиграционен поток имат САЩ и техните партньори от коалицията за ликвидиране на Кадафи. Те са виновни и за имигрантите от Ирак, от Авганистан, от Египет.Заслужено ще бъде и те да се отзоват със съответните финанси за засилвани спасителните възможности, а не само Италия и ЕС. Т. е. Създадат определена бъркотия с налагането на тяхната "демокрация", разбунят населението в определени региони със техни стратегически цели и след това други да се оправят. Те са основния виновник
16
11
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Според мене и Русия трябва да сподели отговорността за удавените деца. Все пак на една планета живеем, а Путин и Рогозин нехаят. Толкова нефт и диаманти копат, а да не пратят десетина спасителни кораба и по 6 милиона долара на месец. Безчувствени кагебейци са това, ей!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък се вълнувам-жал ми е ! ,но не разбирам защо не бягат към техните безумно богати,и мусулмански събратя - Кувейт,Саудитска арабия,Оман,Катар,Дубай ? в Европа след обединението си имаме много бедни христяни.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама шърлито по важно бе бате.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До extremistПризовавам днес.бг да види IP-тата на троловете които по цял ден за всички беди на земята обвиняват сащ. Нямам нищо против тезата им, но това прилича на тролска работа или психологични разтройства.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имате въшки, изпитвате ли съчувствие към тях? А към комарите? Никого не сме длъжни да спасяваме, на никого Европа с нищо не му е длъжна! Охрана на границите и стрелба по нарушителите. Който няма пари за хляб, не ражда деца. И никой не е длъжен да му ги отглежда. Безотговорното отношение на родителите не може да се вменява като вина на обществото. Кой разпространява слухове, че тук раздават жилища, коли и жени на емигрантите и ги чакат с отворени обятия?! Кой има интерес Европа да я няма?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Количеството винаги преминава в качество,колкото и да не ни се иска и да се правим на добрички.Нищо на този свят не може да продължава до безкрай.
10
0
 
12
 
! Отговори
da преди 9 години
Който се облагодетества и краде държавите на тези хора, да бъде принуден да им решава проблема. Ние ли доим петрола на БИ или Нигерия, ние ли добиваме диаманти в ЮА? Ами, не. господарите на света са виновни тези хора да мизерстват и да бягат от родните си земи, сега да им решават проблема.