Армения поиска светът да признае арменския геноцид

В петък ще бъде отбелязана 100-годишнината от кланетата
Обновена: 22 апр 2015 08:33 | 21 апр 2015 20:20, Красимир Ангелов
156
Армения поиска светът да признае арменския геноцид
Снимка: Reuters

Арменският парламент прие единодушно резолюция, с която призова международната общност да признае за геноцид избиването на милион и половина арменци в Османската империя преди 100 години и да го осъди като тежко престъпление срещу човечеството, предаде ДПА.

В петък Армения ще отбележи 100-годишнината от кланетата през 1915 и 1916 г., при които по данни на историци са избити 1,5 милиона арменци.

На церемонията в Ереван ще присъстват президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд. Турция - държавата приемник на Османската империя, отхвърля думата геноцид и твърди, че числото на жертвите е силно преувеличено. Армения и правозащитници пък обвиняват Анкара, че отрича геноцида, отбелязва ДПА.

Досега над 20 страни са признали кланетата за геноцид. Сред тях са Русия, Франция и Ливан. Думата геноцид използват Европейският парламент, папа Франциск и други институции.

Германското правителство съобщи неотдавна, че ще подкрепи внесено в парламента предложение за признаване на геноцида. Но други държави, като Съединените щати, Великобритания и Израел, отказват да признаят геноцида с аргумента, че това би влошило отношенията с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Иван Абаджиев преди 8 години
Никакво клане! През 1-вата световна надъхани от рьша арменците нападат села и градове в източна Турция възползвайки от това че армията е на запад. Именно те извършват клане на жени и деца, след това Турската армия идва и гони окупатора.
81
2
 
8
 
! Отговори
SEKSI преди 8 години
НЯМА НИКАКЪВ ГЕНОЦИД И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, ТОВА Е ДИСКРИМИНАТЦИОНА ПОЛИТИКА СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ,,,И БЪЛГАРИТЕ ГОВОРЕХА ТУРСКО РОБСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО ВЪВ БЪЛГАРИЯ,,, ЧИСТО И ПРОСТО ТОВА Е ОБЩА ДИСКРИМИНАТЦИОННА ПОЛИТИКА НА ХРИСТИЯНИТЕ СРЕЩУ МЮСЮЛМАНИТЕ ,,,,,,,,, ДА ОТВОРЯТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ АРХИВИТЕ СИ И ДА ВИДИМ КЪДЕ ИМА ГЕНОЦИД ????????????????????????????????????????????????????????????????????? НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ГЕНОЦИД СРЕЩУ ТЕЗИ *** АРМЕНТЦИ ,ТЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД ТОВА ИМ Е ПРОБЛЕМА ,,
80
3
 
3
 
! Отговори
seira преди 8 години
До МАЙКЪЛ КЕВОРКЯН 101:"ДА, АМА НЕ!"БЪЛГАРИТЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ЕВРОПЕЙЦИ И СМЕ ОТ НАЙ-СТАРАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ЕВРОПА!В ЮРТИ В КАЗАХСТАН НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ!!!
79
4
 
4
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Крайно време е светът да го признае,че след това идва ред на Българския! После на сръбския и гръцкия,на босненския и украинския,на кюрдския и грузинския!
78
3
 
12
 
! Отговори
pagane преди 8 години
А защо България не иска светът да признае българския геноцид от цели 5 века??? Отговор: защото нашите политици трябва да правят метани на ДПС. Поради същата причина- /ДПС/, българското народно събрание така и не призна арменския геноцид, при положение , че целия свят го призна/без Турция , разбира се/
77
14
 
9
 
! Отговори
полувишист преди 8 години
никакво клане! през 1вата световна надъхани от рьша арменците нападат села и гр. в източна турция възползвайки от това че армияуа е на запад.именно те извьршват клане на жени и деца. след това т-та армия идва и гони окупатора
76
4
 
11
 
! Отговори
до 126 преди 8 години
Какви са тия измишльотини с немюсулманите-убийци. Сигурно и Батак и Перущица са изклани от немюсулмани. А също гърци, кюрди и други сами си се трепят
75
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Значи САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, и ИЗРАЕЛ са копелдашки държави. Те не са на страната на правото, на истинските факти, а са мръсни интересчии.
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... но светът си трае. Ега ти и геноцида! Бла-бла-бла и като си пееш Пенке ли, кой ли те слуша!Обаче това, което направи руската армия в Чечня и прочие, "не е" геноцид! Само е масово унищожение.Каква е гаранцията,че след 100 години от нас арменците също няма да искат парички, след като сме били привърженици на Германия през въпросната война? Както настояват това за балканските войни Сърбия, Румъния, Гърция и пр.,оспорвайки Тракия, Добруджа и Средиземноморието? Хайде, марш по работните места!!!
73
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арменците са само интернирани в др.част на страната, при това с пари от държ хазна. Като по пътя са нападните от кюрдите, по принцип разбойници и при това отмъщаващи им за своите убити близки. През това време турците воюват по фронтовете, заедно с Германия и България. Съдебен процес се завежда, установява се, че не е никакъв геноцид и делото приключва. В момента обаче арменците умират от глад и се чудят откъде да папкат. Също както и Гърция. Обаче има подписани м/ународни договори, които затварят всяка уста. Индианйци, виетнамци, африканци, ескимоси, алжирци са подложени тотално на геноцид, но
72
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турските архиви, Ердоган ги отвори още преди 10 години!Арменците отказват да се гледат отрхиви, отказват да отворят и техните архиви,отказват да се коментира каквото да е, ИСКАТ АВТОМАТИЧНО ДА СЕ ПРИЗНАЕ,без да се гледа нищо, защото не са прави, жертвите са около 50 хиляди, зашото са воювали с кюрдите, и всъщност и те са избили толкова кюрди! ГОВОРИМ ЗА ВОЙНА МЕЖДУ АРМЕНЦИ И КЮРДИ, където Русия и арменците са нападнали кюрдите, а кюрдите са им разказали играта!!!!!!!!!!!!!!
71
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ега ти и геноцида! Ако турците и помаците искаха тук това, което искат арменците и кюрдите, какво ли бихте казали в такъв случай?! Е май не ни се нрави тая работа! При това не можем да си населим даже нашата България, камо ли да искаме Тракия! Като реват толкова тези арменци, какви ги бъркат в Турция 100.000 да работят там? Крокодилски сълзи са това и нищо друго. Христос хубаво е казал, първо да хвърли камъка най-невинния. Има ли такъв? Как ли се чувстват прокудените от тук не-комунисти и турци?
70
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да си отворят архива за достхп на целия свят. след което да дрънкат глупости!Ега ти геноцида, след като няма султан, роден от турска майка, войската е еничарска, сиреч християнска и начело на държавата все са хора от хр. произход, приели исляма заради изгоди или дори направо без последното.Интересно, какво бихме направили ние, ако воюваме с някого, а през това време турци и помаци тук се обединят с този някой?! Коментирайте без знания. Кюрд беше Йозал и много от генералите в армията.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТАМЕРЛАНТова го говорите от 600 години,реално се получава обратното :))))))След 1 месец има избори, ще променят и конституцията,Турция от парламентарна става президентска, Ердоган пак става император, засега печели с 55%
68
4
 
12
 
! Отговори
ТАМЕРЛАН преди 8 години
Трябваше да избия всички турци през 1402 г., а не само Баязид Светкавицата! Ако ги бях изклал, нямаше да има геноцид над арменци, кюрди, българи, гърци и прочие! Турция сега е тумора на Европа - там се извършва геноцид над кюрдите! Ердоган скоро ще бъде гост на остров Имралъ!
67
13
 
12
 
! Отговори
91765 преди 8 години
Защо само 20 страни????Жертвите не са толкова, по документи са около 50 хиляди!!!Говорим за 1-ва Световна Война, където са загинали и десетки милони ЕВРОПЕЙЦИ,Арменците също са участвали във военни действия!Със какво те са по различни от един БЪЛГАРИН, АНГЛИЧАНИН, РУСНАК, ФРАНЦУЗИН, АВСТРАЛИЕЦ, ГЕРМАНЕЦ, ИТАЛИАНЕЦ????Със какво е по различен Арменеца, и като са избивали кюрдите, защо после реват, че и кюрдите са отвърнали на удара??????Арменска работа ??????
66
1
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 години
Де си бе Тракиец ***? Клоун такъв!
65
7
 
4
 
! Отговори
Кемал Ефенди преди 8 години
Же сюи ермени!;)))
64
1
 
2
 
! Отговори
Сабайдин преди 8 години
Ханонимния, ти си голям специалист бе. Направо тесен специалист. Ако ме разбираш. Хахаха
63
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наревяха арменците целия свят и не си признават своите злини който са вършели