Руски опозиционери искат санкции за журналисти

Разпалвали омразата в Русия, довела до убийството на Немцов
Обновена: 21 апр 2015 10:02 | 21 апр 2015 09:55,
66
Руски опозиционери искат санкции за журналисти
Снимка: Reuters, архив

В четвъртък съпредседателят на руската партия РПР-ПАРНАС Михаил Касянов ще бъде във Вашингтон и ще връчи на конгресмени от САЩ т. нар. списък Немцов, включващ осем телевизионни журналисти от Русия.

Руската опозиция предлага Щатите да приложат срещу тях "закона Магницки" - да им забранят влизане в САЩ и да замразят активите им на американска територия, съобщава "Независимая газета".

Опозицията нарича хората от този списък пропагандисти. Това са журналистите Владимир Соловьов, Аркадий Мамонтов, Андрей Караулов, Константин Сьомин, Дмитрий Кисельов, генералните директори на руски телевизии Владимир Кулистиков и Олег Добродеев, както и депутатът от Държавната дума Алексей Пушков, който също е телевизионен журналист.

Според авторите на списъка - Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза от ръководството на РПР-ПАРНАС, дейността на тези хора е спомагала "да бъде разпалена в страната атмосфера на омраза, допринесла за убийството на политика Борис Немцов" - съпредседател на РПР-ПАРНАС, застрелян в Москва на 27 февруари. Списъкът с руски телевизионни журналисти носи името му, защото точно Немцов предложи по-рано санкции срещу медийни лица, които се занимават с пропаганда, обяснява вестникът.

Касянов уверява, че разработвайки "списъка Немцов", авторите са отчели всички юридически аспекти: Тези хора са нарушили някои етични норми. Ние не харесваме не личната им позиция, а това, че нарушават правата на гражданите за свобода на информацията и разпалват омраза към опозицията".

"Според нас, те не са журналисти, а пропагандисти и чиновници. Тяхната агитация, пропаганда и публичният тормоз срещу Борис Немцов доведоха в крайна сметка до убийството му", добавя Касянов.

По данни на изданието американските конгресмени са настояли за доказателства, затова в мотиви към "списъка Немцов" са цитирани конкретни изявления на журналистите в ефира на руски телевизии. Кисельов например заявява в коментар за опозиционната проява "Марш на мира", че организаторите й Касянов и Немцов се вдъхновяват от "хвърляне на кал", а телевизионният водещ Караулов нарича същото шествие "марш на предателите".

Подобни са и претенциите към другите хора от писъка. Пушков обвинява руски опозиционери, че дейността им се режисира от западни столици. "Любопитни сме коя американска партия плаща повече? Кой е плащал на Немцов и на другите либерали?" - пита в телевизионно предаване журналистът Мамонтов. А колегата му Сьомин твърди, че Немцов вероятно би приветствал евентуално нахлуване на Хитлер в Москва през 1941 г.

Списъкът предстои да бъде разширен, но това ще е дълга, къртовска работа, казва Касянов. След САЩ документът ще бъде внесен в Европейския парламент с предложение санкции срещу тези лица да наложи и ЕС.

"Независимая газета" цитира коментари на хора от "списъка на Немцов". Владимир Соловьов твърди, че двамата с Немцов са били приятели, а самата идея за подобни списъци на журналисти е в разрез с духа на руската конституция". "Това са безплодни опити - като онанизма", казва Кисельов. Други отказали да коментират.

Кара-Мурза обяснява, че руската опозиция сезира международни инстанции, защото в Русия е невъзможно да се търси отговорност от тези хора. И подчертава: "Един ден те със сигурност ще отговарят за действията си пред руския закон, но още днес можем и сме длъжни да потърсим от тях отговорност на международно равнище - още повече че тези господа, които толкова обичат да поливат с кал проклетия Запад, незнайно защо предпочитат да почиват именно там".

Твърде е вероятно САЩ да приемат "списъка Немцов", смята политологът Валерий Хомяков. Според колегата му Алексей Макаркин обаче Западът едва ли ще санкционира изброените лица. Първо, заради опасения, че Русия ще отвърне със собствен списък. Второ, заради самия постулат на западното общество за свободата на словото: колкото и да говориш за пропаганда, "Западът гледа да не закача много-много журналистите, ако не са официални членове на правителството".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Разбира се че е прекрасна, толкова колкото си я направят хората, които живеят там. А не като "нашата" родина, където вършеят разни *** от еуропката, неуспели покерджии и крадливи юпита. Защо ни управляват отвън? Какво добро ни донесе тая скапана еуропка? Превърнахме се в битак! А за руснаците не се кахъри, те овреме разбраха какъв номер им готвят "либералните" реформатори и бързо-бързо ще се пренастроят. Ние да му мислиме, не виждаш ли че изчезваме, ***? Пфу, *** неграмот
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И КОЛКО РУСНАЦИ СТОЯТ ЗАД ТЕЗИ "ОПОЗИЦИОНЕРИ"?
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Забрави да споменеш и Ходорсковски, който чрез връзки си присвоява нефтени активи в началото на 90-те, не плаща данъци и организира тъмни сделки с чужди компании."Муахахахахах, а олигарсите на Путин дето източиха всички заводи какви са бе, кавал?Ама вие сте адски *** парчета, Путин дали подозира при какви едноклетъчни му отиват парите, вие даже и за пропаганда не ставате, той поне е добър в това.
12
0
 
14
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Другарят Михаил Касянов явно окончателно е превъртял! Господ, когато иска да накаже някого, най - напред му взема акъла! Случаят е за психиатър, дори за консилиум, защото симптомите показват комплексно заболяване и многопластово душевно разстройство, с ярко изразено раздвоение и разтроение на личността. По неговата логика "журналистката" Клеър Стърлинг и стотиците знайни и незнайни същества като нея, какви са? Друго да, но не и журналисти! На Касянов в Русия отдавна никой не му обръща внимание.
11
0
 
16
 
! Отговори
ssssmm преди 8 години
Следя редовно Соловьов и съм на мнение, че е доста обективен. В ТВ предаването му има поне един (в повечето случаи двама или трима) представител/ли на обратното мнение - и американци, и поляци и украинци. Той наистина изразява и своята гледна точка, но нали и журналиста трябва да има позиция по въпросите, за които е поканил хората в студиото. Нашите псевдо журналисти ги знаем: само "правилната" политическа линия на управляващия се допуска!
10
5
 
26
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
И след това, тия хубавци от руската опозиция, обикновения руснак как да ги уважава?
9
4
 
19
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Ааа Литвиненко, дето е бил агент на КГБ, който се опитвал да продава конфеденциална информация и като го пипнали, избягал в Лондон ли? Да бе чували сме го, ха ха ха...За Политковская сме чували, маргинална журналистка, която за да се изфигне ударно и с пафос, в кариерата, реши че ще взема интервюта от теросристи и масови убийци. Забрави да споменеш и Ходорсковски, който чрез връзки си присвоява нефтени активи в началото на 90-те, не плаща данъци и организира тъмни сделки с чужди компании.
8
7
 
15
 
! Отговори
Аз преди 8 години
О Анонимен рано те събудиха господарите от Американското посолство. Време е да пишеш и плюеш по мислещите хора че господарите ти не разрешават това :)
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Точно така както Първанов и ВОлен Сидеров ходят в Кремъл всеки месец.
6
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, ако не мислиш като "вожда" и зомбираните му васали - то си посмешище, в най-добрия случай, а може и национален предател, изменник, и не на последно място по вероятност - мъртвец. Питайте Литвиненко, Немцов, Политовская и други знайни и незнайни инакомислищи.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо не отидат в Европа, а в Сащ?! При господарите !
4
2
 
28
 
! Отговори
един от всички преди 8 години
Защо не пищят така и за убития журналист в Украйна бе? Нали и там го убиха от омраза? Ех тая хамериканска хранилка. Те с право руснаците си мразят лЕбералите, защото всички са на хамериканска хранилка и не ги интересува либерализма а само кинтите...
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще интересно е, как руската опозиция, ходи да се обяснява пред американския конгрес...Незнам, незнам...ама обикновения руснак, е наясно.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските опозиционери, дали осъзнават, че в очите на самите руснаци са се превърнали в посмешище? Е да, забравих че като цяло, са на хранилка в американското посолство, затова и им е все тая и действията им са като шизофрения...
1
4
 
30
 
! Отговори
с Русия сме преди 8 години
Кой ли още е на американска хранилка? Подлостта не знае граници. Пуснаха Ходорковски с германско ходатайство и пак взе да ги яде. Трябва пак да го приберат.