Съдят бившия счетоводител на концлагера Аушвиц

Грьонинг е обвинен в съучастие в смъртта на 300 000 души
Обновена: 21 апр 2015 08:49 | 21 апр 2015 08:47, Елка Василева
52
Съдят бившия счетоводител на концлагера Аушвиц
Снимка: БТА

70 години след освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц днес в Люнебург в Германия започва процес срещу бившия му счетоводител, предаде Франс прес. Това може и да е последният процес срещу бивш нацист.

Деветдесет и три годишният Оскар Грьонинг е обвиняван в съучастие в извършването на 300 000 убийства. Той е обвиняван, че е допринесъл за смъртта в газовите камери на 300 000 унгарски евреи, депортирани между май и юли 1944 г. в лагера.

Срещу Грьонинг са заведени искове от 67 оцелели или потомци на жертви. Те са защитавани от 14 адвокати. Бившият счетоводител може да получи между 3 и 15 години затвор.

Това е последният предвиден в Германия процес срещу бивш нацист. Десетина предварителни разследвания текат в страната, но шансовете да се стигне до дело са малки заради възрастта на заподозрените.

Грьонинг постъпва в администрацията на Аушвиц през 1942 г. Тогава е на 21 години.

Процесът се очаква да продължи до 29 юли.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
Счетко преди 8 години
Не може да се осъди този човек. Ако отчетите му са заверени от одитор, то отговорността за тях е прехвърлена на ръководството на дружеството. Ако в одиторския доклад е имало забележки, то те са стъпили на "счетоводна грешка", която в следващите отчети е коригирана.Давността е минала, дори за обща данъчна ревизия.Наказание може да понесе, само след свикване общо събрание на акционерите, но предполагам че той е последния останал жив. Да му се наложи административно наказание, ако не е спазил МСС !
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре. Лошото е че няма нищо един процес срещу руските и българските комунисти, унищожили милиони безнаказано.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Parodia!
27
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
МАКСИМУМА ЗА който могат да осъдят дядото е за участие навремето във порноепопеятаna MAРИО САЛИЕРИ- ,,BAND OF BASTARDS'' като единственото ,,прегрешение'' на счетоводителя /по данни на ВАСИЛЕВ-ЦРУ-то/ е че е участвал и във 4-те серии!
26
1
 
14
 
! Отговори
?!?!?! преди 8 години
21-годишен човек постъпил на работа като СЧЕТОВОДИТЕЛ и 70 г. по-късно наемат 14 адвоката (!), за да го осъдят за това, че някакви други хора, по заповед на едни още по-други, били пратили в газови камери 300 000 унгарски евреи?!1. Защо се подчертава, че са евреи? Защо не се казва "300 000 човека"?!2. По онова време населението на Унгария е било малко над 9 милиона,както е и днес. Днес евреите там са 0.12% от населението. Колко са били през 1944 г.?3. Колко са били изобщо евреите в Европа?
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след 50 г ще съдят чистачките и деловодството *** евреи колко пари засмукаха пиявиците
24
3
 
18
 
! Отговори
БГ концлагерист преди 8 години
Ран и Ът кога ще ги съдим за 2 000 000 измряли българи ?
23
1
 
14
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
ТЕЗИ *** да не се занимават избирателно и показно със СЪБИТИЯ преди повече от 70 години а да погледнат ХУНТАТА В КИЕВ днес какви ги върши със несъгласните си съграждани!И това ако не е множествен/ИЗБИТРАТЕЛЕН СТАНДАРТ то тогава кое е?
22
1
 
4
 
! Отговори
humanizam bez miarka преди 8 години
golem seir- ubiec na 300 000 dusi ste mine na plana drjavna izdrjka!ako bese naistina vinoven, dosega Mosatite 300 000 pati da sa mu videli smetkata.seir s 92 godisen hitlerist. namesto da strada- ste mu osiguriat edin spokoe etap na jivota mu , v 4iito krai se namira toia veroiatno izkukal ve4e drtak.
21
1
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
НА счетоводителя в АУШВИЦ явно не му е ИЗЛЕЗНАЛА СМЕТКАТА!
20
0
 
12
 
! Отговори
Счети преди 8 години
За какво да го съдят колегата? Давността за ревизия е изтекла отдавна! Може да е водил някоя еврейка задбалансово :)
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно след още няколко години евреите ще изчислят че жертвите на холохоста са близо 60 милиона. При последното преброяване са пропуснали да минат през маалите в ***, а знаете ли там колко евреи живеят. Всичкото е с еврейски корени.
18
2
 
24
 
! Отговори
тодор преди 8 години
Има още едни черни страници от Втората св. война които са свързани с съзнателно избиване на цивилно население, а те са: 1). Бомбандировката на Токио през март 1945 с ***, технология Огнен смерч. За една нощ изгарят 1.5 милиона цивилни. 2). Бомбандировките на Хирушима и Нагазаки при които загиват 250 хил. веднага о още 250 хил. от радиационни увреждания. 3) Бомбандировката на Хамбург с *** 43 хил изгорели цивилни. 4). Дрезден 25 хил изгорели бежанци и цивилни! Заключение: 2.1 изгорени.
17
1
 
16
 
! Отговори
Прост преди 8 години
Как пък нито един не защити милите ми приятели евреите. Аз толкова добри хора не съм срещал никъде. Ако видят паднал човек на улицата, ще му помогнат (е срещу съответно заплащане де, пък ако не може да си плати, кредит ще му дадат).
16
3
 
27
 
! Отговори
истината преди 8 години
300 000 унгарски евреи!?!? Някой да не е объркал нулите?Тогава Унгария е била около 5 млн., а евреите да са толкова много граничи с абсурда. Пълни глупости и простотии. А да съдят счетоводител за убийството на толкова хора е пълен абсурд. Счетоводител е това, а не човек под пагон, военен, есесовец или някакъв друг. Баси до къде стигнахме с това еврогейство. И къде спаха до сега германците, че не го осъдиха? Баси тъпизмите, който се случват в еврогейския съюз...
15
1
 
3
 
! Отговори
Billroth преди 8 години
Немски евреин живеещ в България !
14
0
 
14
 
! Отговори
ети преди 8 години
До 5Много добри въпроси задаваш, но отговорът е много *** не останаха много живи от онзи период и за това вършеят за последно каквото могат. Та за това на топа на устата е този 93 годишен човек а какво е могъл да направи един 21 годишен счетоводител се изказаха достатъчно мнения.
13
3
 
16
 
! Отговори
истината преди 8 години
Има една интересна статистика за броя на евреите преди и след ВСВ. Статистика, която се крие и никой не говори за нея. Според някой са милиони убитете евреи в концлагерите. Това е официалната и удобна версия. Защо обаче след войната евреите вместо да са намалели са се увеличили с няколко милиона? Въпросът е риторичен и всеки с малко акъл може да си отговори, защо е направена цялата тази манипулация и заблуда на хората по света. Евреи доказват манипулацията дори, а не някой друг. Правете си извод
12
0
 
11
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Германците са подходили чисто по комунистически - план работа не върши, но работа отчита. Видели го този юнак, че още жив и хоп - спретнали му процес, да угодят на евреите. Че човекът най-вероятно е невинен по конкретното обвинение-за смъртта именно на 300 000 унгарски евреи, никой не го е грижа. Аларма и тупурдия да има, дейност да се отчита. Да не би да осъдиха шефовете на "Дженерал Мотърс", че заводите им "Опел" през войната произвеждаха единствено военна продукция (не само камиони, вЕрвайте)
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, да не би Адолф да е роден тея дни и с този процес холокоста да отбелязва именния му ден?