В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
7
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 8 години
До ТупалковХахахаха, дрогарю, слабо ви подготвят агентите на ***, слабо... *** то за тия пари - толкова.
144
6
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
А иначе това за "вероломно"-то нахлуване е крайно жалка интерпретация като се има предвид начинът, по който Германия и СССР "процедират" с Полша например. А вероломно ли е нахлуването в Будапеща 1956-та, което сам знаменитият ляв интелектуалец-марксист Жан-Пол Сартр осъжда в отделна монография?
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпасСъщите медии пишат, че сме най- бедната страна в Европаи ще се замогнем с близане на путински *** ли? Ти поне успя ли с писане да изкараш колкото за една жигулка?
142
9
 
7
 
! Отговори
Мисесака Давишибам преди 8 години
До СпасОпс... България става съюзник на Райха в момент, когато Сталин и Гитлер са най-задушевни приятелчета, съюзници до гроб, и колеги-поробители на Полша. Родните *** срещат братския Вермахт с цветя.България не обявява война на Сталин. СССР напада България. Много сложно е за разбиране, ***...
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиТези "модерни оръжия" дето си ги изброил още по време на създаването им бяха отчайващо остарели.
140
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпасСпасе че то по-вероломни от руснаците няма и не може да има. Я виж какво направиха с "братска" Украйна. Да не би да и обявиха война та започнаха да я анексират и разпокъсват по-най брутален начин.
139
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А те руснаците какво очакват, да окупират чужди територии, да праявт народни републики, да свалят пътнически самолети, а останалия свят да гледа, да им ръкопляска и ако може да ги посреща с хляб и сол :) бълъците се свършиха, вече никой нормален не вярва на кремльовците
138
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 182За твое сведение УКРАЙНА е НАЙ-ПРОДАЖНАТА СТРАНА В СВЕТАПродадени на САЩ - Т-80, т-72, Т-64, БМП-2, БМП-3 , ЗАРК Тунгуска, ЗРК БУК, МиГ-29, Ракети Р-77(най-модерните ракети на СССР)Продадени на Китай - БМП-3, ЗАРК Тунгиска, Протоипите на Су-33 Палубен изтребител, Тежки десантни кораби на въздушна вузглавница клас ЗУБЪР.Десетки продажби на СССР оръжие на всички по светаЕ тази продажна страна искате да има и ядрено оръжие??? ИРАН и САрабия и дори Сирия щяха вече да са ядрени д
137
7
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Спаснещо не четеш внимателно - СССР ни бомбардира преди да ни е обявила война, а нахлува тук след като ние сме обявили война на Германия и официално сме на страната на СССР.
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванИванчо, това че за нищо не си ставал и си се върнал в БГ не значи че всички други са така....
135
8
 
6
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 8 години
Лошо нещо било московлука То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: Ще плачете за зеленото парцалче. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. ... Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и ***.
134
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до Долфбах - че те руснаците тогава са си направо лабораторни мишки - все някой нещо ги моделира
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпасМОСКВА, 21 апреля. /ТАСС/. Россияне оценивают положение дел в стране позитивно как никогда.ти какво очакваш да ти напишат руските медии бе? Даже грешка са допуснали - не е 83%, а 183% са доволни :)
132
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Лумпенщилцхен 178Господин ЛУМПЕНхилещен само два факта ще ви спомена и ще унищожа цялата ви теза.САЩ - Мартин Лутър Кинг - повече няма да говоря за робство в САЩ.1913 година един железничар вижда огромно количество хария изхвърлящи се до гара Стара Загора - Оказва се че това е архива на "Високата порта" за Българските земи. Спасяват този архив и там Българите са нариани РАЯ не поданници - Така че до освобождението 1778 ние сме били РОБИ защото определно не сме поданици на Отоманската импер
131
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До СпасЗначи според теб това, че България иска да е във военен съюз с цел да се подсигури, е повод за Русия да ни атакува? И после казваш, че американците са агресор. Освен това, когато ни бомбардира, Русия не е обявила война на България. Когато нахлува тука антифашистката уж, България е на нейна страна и се бие срещу Германия. Какво е това - агресия или пък "сами сме си го заслужили", щото това за самозаслужването е често срещано тролскокутевско оправдаване на дадено руско действие
130
9
 
9
 
! Отговори
Тъй ли? преди 8 години
Ами замислете се, защо ли държавите допускат американски бази на своя територия! Може да ги е страх от вас! И има защо! Който не вярва, да пита Грузия и Украйна!А относно ученията, само руските завършват с доста жертви и завзети чужди територии!!!
129
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Спасда се вдигнем всички и да изгоним американския агресори да поканим пияните ***, да ни върнат в средните векове.
128
7
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До 163 Да пускаме за зелена карта. Аз получих поживях в САЩ, децата и жената взеха паспорти. НО! Не ми хареса дрисливата им страна, полицейщината липсата на социален живот. Аз лично като титуляр се отказах от американския паспорт- имам си ЕС паспорт . И си живея в малка, по-бедна но Моята си България с децата си, които също научих, че нямат работа в онова проклето място. Няма да идем да живеем там, където трябва да стъпваме върху гробовете на избитото местно население. Стига си ми ги хвалил тия.
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, ако Украйна беше запазила ядреният си арсенал от 1800 ядрени глави, правещи я 3-та ядрена сила в света след Русия и САЩ, дали руснаците щяха да си позволят най-нагло да анексират Крим? На Украйна най-голямата й грешка беше, че предаде този ядрен арсенал на Русия с уговорката, че суверенитетът ѝ няма да бъде нарушаван. Ама те хората са го казали - договорът с Русия не струва дори толкова колкото хартията с която е написа.
126
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 163Вземи си научи историята бре умнико. За последните 10 години РФ са напуснали 4 милиона при 140-150 милиона население. Имат само от Украйна поне 4 милиона гастербартери в момента спасили се от войната и поне 1,5милиона бежанци.В България имаме за последните 10 години 1,2 милиона гастербартери тръгнали да печелят или постоянно да живечт навън. Това при 7 мил население макс.Е от наша гледна точка кой е по-добре и кои бягат на запад и защо?