Обама избегна да нарече геноцид убийствата на арменците

Президентът на САЩ се съобразява с важността на Турция като съюзник
22 апр 2015 09:15, Елка Василева
42
Обама избегна да нарече геноцид убийствата на арменците
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама отново не нарече масовите убийства на арменци от 1915 г. геноцид, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на Белия дом.

От разпространеното съобщение става ясно, че вчера високопоставени фигури от правителството на Обама са разговаряли с лидери на арменската общност в САЩ, като по време на срещата представителите на Белия дом са дали обещание Вашингтон да използва годишнината от убийствата, "за да призове за цялостно, честно и справедливо признаване на фактите".

Още по темата

В изявлението на Белия дом обаче не е използвана думата "геноцид".

По оценки на историците до 1,5 милиона арменци са били убити от османските турци - събитие, което мнозина изследователи определят като геноцид. Турция отрича в случая да става дума за геноцид, като според нея броят на жертвите е раздут, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто е президент, Обама избягва да използва понятието поради важността на Турция като съюзник.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу ще присъства на церемонията в Армения в петък, с която ще бъде отбелязана годишнината, допълва Асошиейтед прес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
29
 
! Отговори
SS преди 8 години
Типична демокрация. Къде тук е върховенството на закона. Османските турци определено са извършили геноцид в Армения, обаче за момента неможе да се потвърди поръди факта, че Турция сега е важен парктнйор и може да се отдръпне, а онези дето са им резали главите е те така или иначе са си отишли, ще се наложи да почакат по благоприятен момент. Не така стояха нещата с сърбите в Косово да речем.КАЖЕТЕ ПОСЛЕ ЧЕ ЗАПАДНИЯ СВЯТ НЕ НАЛАГА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ, А СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ГО ПРОБУТАТ ЗА ЧИСТА МОНЕТА!
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално за него--той си е лицемер
2
7
 
30
 
! Отговори
Иво преди 8 години
ДВУЛИЧНИЦИ!!!! ВАЖНИТЕ съюзници имат право да избиват невинни хора!! ТУРСКИ ГЕНОЦИД!
1
6
 
33
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Краварското лицемерие е безкрайно!