Обама избегна да нарече геноцид убийствата на арменците

Президентът на САЩ се съобразява с важността на Турция като съюзник
22 апр 2015 09:15, Елка Василева
42
Обама избегна да нарече геноцид убийствата на арменците
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама отново не нарече масовите убийства на арменци от 1915 г. геноцид, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на Белия дом.

От разпространеното съобщение става ясно, че вчера високопоставени фигури от правителството на Обама са разговаряли с лидери на арменската общност в САЩ, като по време на срещата представителите на Белия дом са дали обещание Вашингтон да използва годишнината от убийствата, "за да призове за цялостно, честно и справедливо признаване на фактите".

Още по темата

В изявлението на Белия дом обаче не е използвана думата "геноцид".

По оценки на историците до 1,5 милиона арменци са били убити от османските турци - събитие, което мнозина изследователи определят като геноцид. Турция отрича в случая да става дума за геноцид, като според нея броят на жертвите е раздут, отбелязва Асошиейтед прес.

Откакто е президент, Обама избягва да използва понятието поради важността на Турция като съюзник.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу ще присъства на церемонията в Армения в петък, с която ще бъде отбелязана годишнината, допълва Асошиейтед прес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Какво лицемерие обама показв ,признава убийствата на армрнците,но усилено подържа убийствата на мирни хора от Ирак ,Сирия ,Украйна,Афганистан ,Йемен, Либия и т. н
23
1
 
3
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Обама да не забравя масовото изтребление на индианците ,масови иритуално зверски убииства на *** от куклус-клан и да ги признае за такив както призна убийствата на арменците и тогава да се бие в гърдите ,че едемократ!!!!
22
1
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
До АйдънАйдънчо, чоджук, какво значи при теб "ние"? Къде си бе, умното ми турче? В България или в Тюркийето? Американците не са нито ваши, нито наши приятели. Искат да ни направят пушечно месо, руските ракети да падат и върху вас, и върху нас. Внимателно плашат с независимост на кюрдите. Те, завалиите я заслужават, ама за Турция настъпват лоши времена. А Турция не винаги е подвивала опашка пред тях. Пример - не им даде Инджирлик при втората война в Ирак.Така, че внимавай какво пишеш!
21
1
 
2
 
! Отговори
zaklet TUR4&#304 преди 9 години
T ezi armentsi da ne upotrebiavat na6ite turski familii ! SHtom iznudvat TURTSİA za pari .
20
1
 
6
 
! Отговори
Ами сега? Поправка преди 9 години
Направих справка - арменците в САЩ са 427882 /данни от 2006 г./. А Дьокмеджиян е бил два мандата ГУБЕРНАТОР на Калифорния, а не кмет на Лос Анджелис, както ми беше останало в главата. Барак Хюсеин трябва мисли, защото между тях няма случайни хора, няма неграмотен ***! Турчетата там се представят по-слабо!
19
3
 
9
 
! Отговори
Ами сега? преди 9 години
Барак Хюсеин сеща ли се, какво ще стане, ако американските арменци решат да му покажат правия път?Не си направих справката, колко са, всеки може да провери сам, но преди години кметът на LA беше арменец, ако не се лъжа два мандата.В Калифорния арменците са безчет, цели райони са арменски, влизаш в тяхен ресторант в N.Hollywood- арменска кухня, кеф неземен след гадните бургери и хот догове.Турците с това си поведение доказват, че моралът им не е като на японците,които се извиниха за зверствата си
18
3
 
12
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Убиец убиецу око не вади.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АйдънОт несвързания ти и полуразбираем български не стана ясно за кого смяташ, че САЩ е най-голям приятел? За Турция ли? Защото за България никога не са били, не са и сега и вероятно никога няма да бъдат.
16
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 9 години
Ох как ги обичаме тия двулични и подли американци.
15
1
 
4
 
! Отговори
Айдън до 19 преди 9 години
Я недей да пишеш името да се преставяш за мен ако имаш ти интерес към мъжете прав ти път
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукав шебек!
13
17
 
5
 
! Отговори
Айдън преди 9 години
Америка е един от най-големите ни приятели не си мислете че заради такива изказване.Ние имаме много силни връзки по-много отношения и винаги заедно ще сътрудничим във всяка една сфера.САЩ и Турция трябва много да внимават с Гърция защото може да застраши националната структура на НАТО,като се договаря със трети страни!!!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато и при нас започнат определени събития, провокирани от определени етноси, да знаете американците чия страна ще заемат.
11
3
 
14
 
! Отговори
Исти преди 9 години
Заради такива избягвания турците си съставят погрешното впечатление,че Америка се страхува от Турция. Затова друг път лицемерието трябва да се отбягва,а да им се казва истината- вносът на "права и свободи" от Анадола и пустините превърна България от най-богата през 14 век в най-бедна през 21 век европейска страна. Америка и Европа не искат да се поучат от Българския опит с тези доскоро първобитни хора,но един това ще им струва скъпо- толкова скъпо,колкото не могат да си го помислят!
10
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де разбирате де не разбирате не си врете носовете вие само гледате от вашата гледна точка.Когато Армения признае за избитите в Османската империя тогава и аз ще призная за техните избити
9
4
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
какъв съюзник какъв приятел тука става въпрос за убит етнос нещата трябва да се казватв прав текст същото стана и в кипър преди 40 години колко гърци бяха убити и женитеизнасилени защо не се говори и за това
8
2
 
16
 
! Отговори
SS преди 9 години
Абе общо взето;ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е КАТО БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ, ИМАГО АМА САМО ЗА ЕДНИ, А НА ДРУГИТЕ ИМ СЕ ПОЗВИЛЯВА АКО ИСКАТ И ДА НАГЛАСЯТ ГЛАВНИЯ ПРОКОРОР.Те това е истината, само незнам кой от кого учи не то тях или те от нас.
7
3
 
33
 
! Отговори
ккк преди 9 години
Значи за милион евреи може, а за милион и половина арменци не може?
6
2
 
24
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Анонимен 5Не е лесно наистина но западната политика през цялото време след втората световна та до сега се опитва да покаже на света, че при нея всичко е наи наи. Свобода на словото , Равни права , върховенство на закона, а като я позагледаш излиза ЛИКИЛИКС , Гуантанало, скандалите с подсушване на приятели, онзи американец дето сега е в Русия , че му забравих името, Еврейте мачкат ора в палестина генуцид няма, украинците бомбандират градове геноцид няма. АБЕ ДЕМОКРАЦИЯ.
5
4
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Двойния стандарт на Щатите,... как да им вярваш! Заради тeхните интереси /а друго не ги интересува/, като нищо могат да постъпят с нас като с Косово ако решат. Как само забравиха че Турция е окупатор нa северeн Кипър! Иначе все в Крим са се вторачили!