Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"

Киев се дистанцира от честванията в съветски стил
Обновена: 22 апр 2015 20:14 | 22 апр 2015 18:44, Камелия Цветанова
244
Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"
Снимка: Ройтерс, архив

Украйна къса с традицията - престава да използва названието Велика отечествена война и иска, отбелязвайки 70-годишнината от победата над нацистка Германия, да използва един предимно британски символ - червения мак, съобщи Ройтерс.

Това несъмнено ще подразни Москва, отбелязва агенцията.

Промените, за които говори днес на правителствено заседание украинският премиер Арсений Яценюк, показват, че Киев се опитва да се дистанцира от руските честванията в съветски стил, които
ще са на 9 май.

Всичко това става на фона на продължаващия конфликт в Източна Украйна.

Късайки със съветското си минало, Киев ще съгласува празничния си календар с този на европейските си съюзници и за пръв път обяви за свой национален празник 8 май - честван на Запад като Ден на победата.

Президентът Петро Порошенко подписа указ, с който 8 май става ден на помирението между украинците, воювали само с нацистите, с онези украинци, които след войната са се борили и срещу съветската власт. А на 9 май Украйна ще отбележи Деня на победата със свои паради на ветераните в Киев и в още няколко големи града. Киев, както и повечето западни правителства, бойкотира празненствата за края на войната в Москва заради ролята й в украинската криза.

Яценюк прикани украинците по време на тържествата в Украйна в чест на победата да носят червен мак като "европейски символ" на победата, а не георгиевската лентичка. "Още веднъж напомням, че символ на честванията е макът. Това е европейски символ, а всякакви други лентички нека носят в Русия, която днес претендира, че тя е победила във Втората световна война. Украйна е страна победителка и тя ще отбелязва на най-високо равнище края на Втората световна война и победата над нацизма", каза Яценюк.

Според Ройтерс тези думи на Яценюк показват, че той подкрепя предложенията да не се използва вече названието Велика отечествена война за конфликта с нацистка Германия.

Макът като символ на паметта за загиналите първоначално е използван, предимно във Великобритания, при възпоменателни прояви за загиналите в Първата световна война. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
0
 
! Отговори
h преди 8 години
Когато е основан Киев от Кий, брата на цар (хан,кан и пр) Кубрат украинци там не е имало. Как не ги е срам да се карат за наш град. Цар Симеон Втори да ходи и да го прибира! Ааааааааа! Мушмуроци! И вий пишете глупости по форумите. Русия ли? Украйна ли? Америка ли? България! България! И пак - България!
122
1
 
1
 
! Отговори
ruseborn преди 8 години
Този, т.н. министър-председател се моли: Ела мечко, изяш ме! И мечката няма да се забави. Тази измислена държава ще се разфасова скоро- ако не самата тя то с помоща на Русия!Слава на КРИМ и НОВОРУСИЯ!
121
0
 
16
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--201; Не случайно в ДАНТИЕВИЯ АД най -страшното място е отредено за ПРЕДАТЕЛИТЕ.
120
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"да използва един предимно британски символ - червения мак, съобщи Ройтерс."Слабостта му към мака вероятно се обяснява с хероиновата зависимост на проскубания ***.
119
4
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ТОЯ ПРОСЯК ИСКА ДА ИМ ПРОСТЯТ ЕС ПАРИТЕ КОИТО ИМ ДАДОХА ЧЕ СА БЕДНИ И ИМАТ ВОИНА СЕПАРАТИСТИТЕ НАПАДНАХА И ГИ УБИВАТ ЖАЛЪК ПОДЛЕЦ.СКОРО ЩЕ Е НА БЕСИЛОТО ЗАЕДНО ТИМАШЕНКО С ТУРЧИНОВ ПОРОШЕНКО И ГЕЙИТЕ ИГОР ЛЯШКО АРСЕН АВАКОВ
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
chestvaniata ne sa za rysia a za slavata na zaginalite geroi ,a fashistka ykraina i klikata kvo da chestvat ,sashtite takiva ypravliavashti sa i v balgaria .
117
3
 
26
 
! Отговори
seira преди 8 години
ТОЯ ПЪК...***!
116
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасеУкраинска фашистка пропаганда
115
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 197 в украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шопти нормален ли си изобщо?
113
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 205Украинска фашистка пропаганда
112
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вежлив зелен човекНие сме с червени флагове със сърп и чук,на определено място,а демократите с техните си знамена на друго място и всичко е точно------------------ Не е точно. Комунистическата символика е все едно да размахваш знамена на Третия райх.
111
17
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Хитлер е избивал само комунистите и комисарите. Руснаци, украинци и белоруси са служили във Вермахта. Както и всички останали националности на СССР.
110
1
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До Анонимен 201Клише на Холивуд. Но че е грозен си е вярно. Не знам да има по-грозен политик от тоя.
109
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сте ли забелязали че всички гадни, предатели и *** хора имат и много отвратително гнусни и мазни и грозни мутри.
108
1
 
18
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Значи не схванахте тънката разлика. Киев няма да празнува 9 май(но който иска и който е ветеран празнувайте на воля) и Киев забрани празнуването на 9 май.Киев забрани празнуването на 9 май. Забрани Комунистическата символика наред с Нациската и Фашистката символика. Но Неонациските батальони и партии пребрандираха ли се(НАЙ-МАЛКОТО)? Пример ви давам Идва да живее ЕС гражданин в арабска страна. 8 май е никакъв ден за арабите. ЕС гражданина може ли да си чевства деня на Европа? ДА А В УКРАЙНА
107
2
 
5
 
! Отговори
вежлив зелен човек преди 9 години
Естествено,че в Киев имат право каквото и както искат да почитат. Така е и в Донбас.Едните с макове,другите с георгиевски ленти и червени знамена. Просто двате групи си стоят от двете страни на фронта. Това е! То решението е просто,както е тук. Ние сме с червени флагове със сърп и чук,на определено място,а демократите с техните си знамена на друго място и всичко е точно.
106
6
 
14
 
! Отговори
мм преди 9 години
има ли още някой, който да чете преводите в този сайт, който е финансиран от фондация америка за българия? Иначе наистина този от снимката е идот, но по-големи *** са тези дето са си го избрали. Трябва и у *** да се се въведе 8ми за празник, нали сте европейци
105
5
 
22
 
! Отговори
ЛУД преди 9 години
ТОЯ ОТ СНИМКАТА ГОРЕ С КЕФ ДА ГО УТРЕПЕШ. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ТАКИВА УРОДЛИВИ ХОРА ВЗЕЛИ ВЛАСТТА. НИЩО ХУБАВО НЕ Я ЧАКА УКРАЙНА. ЯЗЪК ЗА ВСИЧКИ КОИТО СИ ПРОЛЯХА КРЪВТА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА....МНОГО ЖАЛКО !
104
3
 
12
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
А,че територията на Европа е благодатна и най-вече Балканите, спор няма.Ако ЕС не на бяха взели за изтревалка или тоалетна,където да складират емигрантите от изтока(заради войни подпалени от САЩ и тях) и ако нена експоатираха(Челопеч,Мариците и всякаква кражбо-приватизация осъществена с пари от запад с цел,да унищожат конкуренцията и да си осигурят пазар и бели роби) то тгава наистина бих повярвал в добрата идея на ЕС. Сега мнението ми е ЕС е създаден в интерес на определени кръгове,не за хората