Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"

Киев се дистанцира от честванията в съветски стил
Обновена: 22 апр 2015 20:14 | 22 апр 2015 18:44, Камелия Цветанова
244
Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"
Снимка: Ройтерс, архив

Украйна къса с традицията - престава да използва названието Велика отечествена война и иска, отбелязвайки 70-годишнината от победата над нацистка Германия, да използва един предимно британски символ - червения мак, съобщи Ройтерс.

Това несъмнено ще подразни Москва, отбелязва агенцията.

Промените, за които говори днес на правителствено заседание украинският премиер Арсений Яценюк, показват, че Киев се опитва да се дистанцира от руските честванията в съветски стил, които
ще са на 9 май.

Всичко това става на фона на продължаващия конфликт в Източна Украйна.

Късайки със съветското си минало, Киев ще съгласува празничния си календар с този на европейските си съюзници и за пръв път обяви за свой национален празник 8 май - честван на Запад като Ден на победата.

Президентът Петро Порошенко подписа указ, с който 8 май става ден на помирението между украинците, воювали само с нацистите, с онези украинци, които след войната са се борили и срещу съветската власт. А на 9 май Украйна ще отбележи Деня на победата със свои паради на ветераните в Киев и в още няколко големи града. Киев, както и повечето западни правителства, бойкотира празненствата за края на войната в Москва заради ролята й в украинската криза.

Яценюк прикани украинците по време на тържествата в Украйна в чест на победата да носят червен мак като "европейски символ" на победата, а не георгиевската лентичка. "Още веднъж напомням, че символ на честванията е макът. Това е европейски символ, а всякакви други лентички нека носят в Русия, която днес претендира, че тя е победила във Втората световна война. Украйна е страна победителка и тя ще отбелязва на най-високо равнище края на Втората световна война и победата над нацизма", каза Яценюк.

Според Ройтерс тези думи на Яценюк показват, че той подкрепя предложенията да не се използва вече названието Велика отечествена война за конфликта с нацистка Германия.

Макът като символ на паметта за загиналите първоначално е използван, предимно във Великобритания, при възпоменателни прояви за загиналите в Първата световна война. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
194 отговарям ти малко със закъснение.Аспарух и братята му,тръгват по принуда,тъй като отсъпват пред експанзията на Хазарите.Същите приемат юдеизма,изгонват Българите от територията включваща и Крим,след което се настаняват там и образуват държава,която през 10 век е разбита от Рснаците.Хазарите се разселват из цяла Европа,най вече в Русия,сегашна Украйна и Полша,самоче сега ги знаем като Евреи,тъй като освен тях юдеи са семитите населяващи Близкият изток.
102
19
 
7
 
! Отговори
Васе преди 8 години
Руснаците са като блудния син! Откъснали са се от Украйна и сега плюят срещу нея и я ненавиждат, но един ще им посветне и ще се покаят за да се върнат там от където са тръгнали!
101
2
 
15
 
! Отговори
..... преди 8 години
Този е много грозен отчайващо *** много крадлив все едно гледам нашите как да му вярва човек :)
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До украининформУкраинския ДЕЗинформатор - Я да да духнеш чорбата, и така неколко пъти
99
5
 
9
 
! Отговори
Кр.Георгиев преди 8 години
Обявил съм им бойкот - много внимавам да не би по случайност да купя нещо украинско. Не че преди съм купувал техни стоки, но сега внимавам особено много.
98
16
 
6
 
! Отговори
украининформ преди 8 години
Няма такова нещо като велика отечествена война.Историяти ни го казва много ясно--Германия и СССР бяха съюзници и войната може да бъде наречена само по един начин----Междусъюзническа.
97
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 8 години
До АнонименНе четеш, а коментираш. Типично БГ.
96
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така е , междусъюзническа война е, Хитлерчо и Сталинчо ухилени до ушите си поделят Полша, после станало кой ми *** в гащите и отечествена война :)
95
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чеченци защитавайте родината на ***, той ще ви даде евтина газ (250$ /1000куб м)!
94
5
 
31
 
! Отговори
коко преди 8 години
Я да попитам кой е агресивен : САЩ военни разходи-610 милиарда долара, Русия-84.5 милиарда долара,Китай 216 милиарда.
93
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"русия ще води война с украйна до последния останал чеченец !"Чеченец е баба ти. Даваха я ония ден на фронта, да ободрява укропите ;)
92
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия ще води война с украйна до последния останал чеченец !
91
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема такава държава Украйна.
90
4
 
19
 
! Отговори
коко преди 8 години
До АнонименПред коя , тази дето гореше жени на кладата, тази дето гореше евреи, тази дето гореше испанските евреи, тази дето изби много хора в колониалните си владения ли? Изглежда се прекланяш и пред онази задокеанската , която единствена използва ядренибомби, която е опасала света със военни бази и тероризира, бомбардира или унищожава цели държави?Много си зле с това клиширано мислене.
89
6
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До АнонименКазваш че САЩ преди ВСВ са били една изостанала аграрна държава, а в същото време са финансирали Германия - най-развитата икономика в света по това време. Как точно става така, били го обяснил.
88
36
 
8
 
! Отговори
д преди 8 години
Браво на украинците.
87
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неонацизма се възражда в Украйна, ФАКТ. Зад това стоят *** от САЩ и Европа, предимно банкери, които си печатат вече 100 години едни фалшиви хартиики наречени долари, които не струват нищо, ама нищо. Много скоро украйнския народ ще избеси на майдана цялата фашистка хунта, в Киев, която се състои предимно от ***.
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що никои емигрирал не иска да се върне в държавата българия членка на ес
85
1
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
До АнонименАааа, не си разбрал, дядо му , баща му и той са те направили 9 месеца преди да се родиш бе пиленце глупавичко!!!
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер и нацистката партия в Германия са лансираниот САЩ за да може американските олигарси да спечелятот световната война в Европа.Лично дядото на Джорш Буш - Прескот Буш е финансиралХитлер.Преди 2-та световна война САЩ е била една изостанала аграрнадържава. След войната заграбват всичкото богатсво на Европа игерманските учени. Това им е тайната на успеха.