Кристалина Георгиева поведе Голямото хоро

Стотици хора се хванаха за ръка в центъра на Брюксел
25 апр 2015 18:49,
121
Кристалина Георгиева поведе Голямото хоро
Снимка: ЕК

Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас"– за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова, специални гости на проявата, съобщиха от Европейската комисия.

"Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената г-жа Кристалина Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци, фолклорен ансамбъл "Ботевград". Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика.

Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни.

Голямото хоро се организира по инициатива на г-жа Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович. По-късно тази вечер в програмата ще се включат други български изпълнители - етно фюжън групата "Оратница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
28
 
! Отговори
жбок преди 8 години
ела поведи хоро в бьлгария. да видиш колко сме бедни и гладни. кажи колко хиляди евро ти е заплатата. ти цял живот ще живот ще живееш на нашия грьб.
9
1
 
8
 
! Отговори
дебелянов преди 8 години
Имa много *** у чужбинa, aмa по-голямaтa чaст сa свестнни хорa!Един ден, при Сидерa, тукa ще си гледaт внуците!
8
6
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
До Анонимен 16Че си бясна, бясна си! Но си и неграмотна (за неравноделните ритми). Набито ти е в главата както на 99% от раята, че имаме уникален фолклор. Неее, всеки фолклор е уникален а "нашите" неравноделни времена НЕ СА НАШИ! Това го знае всеки музикално грамотен.
7
6
 
29
 
! Отговори
TS преди 8 години
Каква "дивна" *** ни води хорото....!
6
3
 
30
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Сталинка свинка дето ще облагородява гена на Българина с внос на тарамбуки.ДЕПМНДС !!!!!!!!!!!!
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova moje Stalinka Tova pravi komunisti4eska posa bes pokritie
4
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куневица е гнусна но Сталинка е два пъти повече. Кой плаща да слагат тази продажница по рейтинг на едно от първите места? Какво е направила за България освен продаването й на чужди интереси.
3
2
 
28
 
! Отговори
родино мила преди 8 години
ама Сталинка е предателка, дайте да се разберем
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожата не се казва КриСТАЛИНА Георгиева,а по рождение е Сталина Георгиева.
1
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!Много българи,които живеят в чужбина са по-големи патриоти от тези в България.