Изграждането на нов саркофаг на Чернобилската АЕЦ се бави

Светът отбелязва 29 години от тежката катастрофа
26 апр 2015 18:25,
31

 Снимка: Reuters


Украйна отбеляза днес 29-ата годишнина от най-тежката катастрофа в сферата на мирния атом, станала в Чернобилската АЕЦ на стотина километра от Киев, пише БТА.

Все още обаче се бави изграждането на нов саркофаг за пострадалия реактор, предаде Франс прес.

В 01.23 ч. сутринта - в точния момент на експлозията, стотици граждани положиха цветя и запалиха свещи в подножието на монумента в памет на жертвите от Чернобил в Славутич, на петдесетина километра от централата.

Президентът Петро Порошенко посети днес Чернобил, където почете паметта на жертвите и инспектира работата по новия стоманен саркофаг близо до реактор номер 4, който се взриви на 26 април 1986 г. и зарази с радиация голяма част от Европа - най-вече Украйна, Беларус и Русия.

Благодарение на сумите, отпуснати от международната общност, се надяваме да приключим изграждането на новия саркофаг, за да защитим завинаги света от чернобилската радиация, каза държавният глава в обръщение към нацията.

Стотина хиляди души бяха евакуирани от 30-километровата зона около централата, която и до днес е забранен район, а санитарното състояние на Чернобил все още е спорно, отбелязва АФП.

Научната комисия на ООН, изследваща последиците от радиацията, признава официално едва 31 смъртни случая сред операторите и пожарникарите, директно свързани според нея с катастрофата. Неправителствената организация "Грийнпийс" обаче твърди, че радиоактивното замърсяване може да е причинило смъртта поне на 100 000 души, главно т. нар. ликвидатори.

Стотици хиляди хора изпрати там съветската власт, без да им осигури адекватна защита, за да потушат пожара в АЕЦ, да разчистят заразената зона и набързо да изградят бетонен похлупак, наречен саркофаг, с който да изолират засегнатия реактор, отбелязва АФП.

Конструкцията впоследствие бе укрепена, за да не се срути, но се е пропукала и трябва да бъде покрита с гигантски похлупак от стомана, тежащ над 20 000 тона. Изграждането му се очаква да струва над 2 милиарда евро и се финансира с дарения от чужбина. Средствата се управляват от Европейската банка за възстановяванеи развитие.

Новият водонепропусклив похлупак е вече сглобен, но работниците предстои тепърва да го оборудват с високотехнологични инсталации, за да може да се разглобява и обеззаразява пострадалият реактор, след като стоманеният щит покрие стария саркофаг.

Проектът - дело на френските строителни компании "Венси" и "Буиг", трябваше да приключи първоначално в края на 2015 г., но бе отложен за края на 2017 г. поради "технологични трудности", както съобщи ЕБВР.

Въпреки инцидента Чернобилската АЕЦ продължи да работи и да произвежда ток до 2000 г., когато бе спрян последният й действащ реактор, напомня АФП.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Хич не съм сигурен - познавам добре човек, който е изкарал трудония си живот в институт пооколната среда в една малка западна страна, който не е съгласен с такова твърдение. Псуваше шведите, че два дни не са съобщили на своите и на света, докато проверят своите ядрени електростанции. Съветското правителство имаше огромната вина! Ама ние да сме заразени снай-много радиация са митове и легенди, обслужващи политически цели. Всички изброени оттеб страни са в Стария континент, нали
26
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 7 години
До Анонимен 25Пепел ти на устата, ненормалник! Дано никога никъде не става такова чудо, а най-малко - вКозлодуй! Ти даже не си разбрал, какво си написал! Реакторите на Козлодуй са съвсем друг тип,но това да го разбереш е абсурд!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2014г инсталираната мощност на ветрогенераторите превишава мощността на всички ядрени реактори построени до сега.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прасето и Яйцето са опоскали парите - са чакайте!И в момента са заети да продават Украйна на Ротшолдови та по - скоро зоната ще остане за местно население!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Въпрос -А саркофаг на Фукушима?!А саркофаг на КОЗЛОДУЙ?! - кога?!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1962 година всички ядрени опити бяха надземни, всеки от тях колкото един Чернобил. Но затова не се пише. До момента в САЩ са проведени най-много ядрени опити - над 1054, следвани от СССР - 715 и Франция - 210. В ядрения "отбор" влизат още Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел и Южна Африка.Надземни на СССР са 200 ,а на САЩ над 700.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте ,че аварията е следствие от човешка грешка на украинци. Както и сегашните събития в Украйна.
20
2
 
6
 
! Отговори
сороси скапани преди 7 години
Украинците са ваши братя, не наши. Както и Чекатило.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, тиквеници, да не вземете да ядете американско Гмо !Само братска радиацийка...
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По степен на замърсяване, ако не броим Русия, Украйна и Беларус, България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението за първата година, обаче е на първо място на Стария континент - заради липсата на информация, оттам и на предпазни мерки.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, началник на Управлението за безопасност и охрана, УБО, което се грижи за първите хора в държавата, издава заповед снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от специални снабдителни бази след дозиметричен контрол; да се осигури натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода.На 4 май докладват на държавния ръководител Тодор Живков, че положението е много сериозно. Траем си, отсича Първият.Според книгата Истината за чернобилските замърсявания в България" сумарната рад
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 26 април 1986 г. в 1 часа и 23 мин. в Чернобилската АЕЦ Ленин, на територията на тогавашната съветска република Украйна, става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Информация за аварията у нас официално няма. Дни след инцидента - на 1 май 1986 година, под капките на радиоактивния дъжд, се провежда традиционната манифестация по повод Деня на труда.Всъщност облакът от Чернобил достига България точно на 1 май. За периода 30 април-2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аварията в АЕЦ Ленин става на 26 април 1986 г. Тя е считана като най-тежката в историята на атомната енергетика. На 26 април на 4-ти реактор се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система.
14
2
 
11
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 7 години
Бог да прости загиналите хора и вечна памет на героите-спасители, ликвидирали последствията на ядрения ад в ранните часове след трагедията!И не забравяйте - АЕЦ имени "В.И.Ленина", а не АЕЦ Чернобил !
13
14
 
12
 
! Отговори
Чугун преди 7 години
Така става с евтината атомна енергия. Гоце що не оди да отработи некой ден в ползу аец преди да лобира.
12
16
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Вместо да вадите скелети от гардероба се замислете за Фукошима, където авариралите реактори са 4 и саркофаг въобще няма, както и защитен пласт под самите реактори за разлика от Чернобил, където реактора е 1 и е що-годе обезопасен..
11
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бави се защото сега парите отиват за избиване на мирни жители. А, пардон, то се водеше анти терористична операция...
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разследването установи, че виновници има. И те са сред висшите служители на комунистическото управление. Зам.-председателят на Държавния съвет Григор Стоичков и главният санитарен инспектор Чавдар Шиндеров бяха пратени в затвора. Аз смятам, че и държавният глава Тодор Живков има вина. Той е човекът, който е вземал последните решения.Дори от морална гледна точка не може, когато са проверявали дори копъра за таратора на държавните мъже, никой да не предупреди обикновените хора. Те са яли салати на корем и са поглъщали огромни количества радиация. На 4 май, когато докладват на Живков, че положе
9
8
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
А саркофаг на Фукушима?!
8
0
 
15
 
! Отговори
ДА ПРИПОМНИМ преди 7 години
ХБЛ - Христо Борисов. Да се осигури в достатъчни количества натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Да се извършва контрол на заразяването в поделение 44270 на всеки 6 часа и при промяна да се докладва незабавно в поделение 72500. Да се подсигури снабдяването на животновъдните ферми в стопанство "Врана" с дълбоко сондирана вода. За изхранване на животните да се използва сух груб фураж и фуражни смески след дозиметричен контрол и забрани използването на зелена маса под всякакъв предлог до второ нареждане. Снабдяването с безалкохолн