Ким Чен Ун няма да ходи в Москва, страх го е от гаф

Чуждите медии ще го разкритикуват, ако сбърка, смята анализатор
Обновена: 1 май 2015 20:32 | 1 май 2015 20:30,
113
Ким Чен Ун няма да ходи в Москва, страх го е от гаф
Снимка: Reuters, архив

Решението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да не присъства на честванията по случай 70 години от победата над нацистка Германия на 9 май в Москва се дължи повече на желанието на режима да контролира имиджа на своя лидер, отколкото на заплахи за вътрешна нестабилност, смятат експерти, цитирани от Франс прес.

Като обяви, че Ким няма да пътува за руската столица, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че причината за отмяната на визитата са вътрешни работи.

Андрей Ланков, който е преподавател в сеулски университет и добър познавач на КНДР, се съмнява да става дума за вътрешно разцепление в ръководството в Пхенян, тъй като Ким смени високопоставените военни и позицията му изглежда много стабилна. Това щеше да е първото официално пътуване на Ким в чужбина, откакто дойде на власт през декември 2011 година. То бе възприемано и като знак, че Пхенян желае да намали зависимостта си от Китай и да се сближи с Русия.

Дипломатическата програма на младия севернокорейски лидер до момента е много скромна  той прие китайски представители в Пхенян и американския баскетболист Денис Родман. Деветомайските тържества в Москва щяха да му дадат възможност да се появи заедно с китайския лидер Си Цзинпин, индийския Нарендра Моди или кубинския Раул Кастро.

"Мисля че тук се крие истинският проблем. Този млад мъж никога не се е докосвал до никой чуждестранен лидер, а сега му се налага да срещне много такива наведнъж", каза Ян Му Джин, преподавател по севернокорейски науки в Сеул. Това е чудесна възможност да направи гаф, който да лъсне по медиите, или чуждестранен лидер да го разкритикува, смята той.

Ким Чен Ун се оказа по-спонтанен от баща си Ким Чен Ур, който мразеше да говори пред публика, но появите му бяха  организирани до последния детайл, а снимките и видеата бяха грижливо обработвани, преди да бъдат излъчени. "Дори Русия не може да му гарантира това ниво на контрол на медиите, с което той е свикнал", уточни Ланков
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
о каква драма, уважаеми зрители ...както каза по този повод един известен руски журналист:на трибуната до путин ще има един СЕРИЕН УБИЕЦ по-малко
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на Ким Чен Ун му оръзна да гледа допотопна железария от миналото хилядолетие !
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма грешка на Путин, че не е поканил Сидер войвода та да запълни местата !
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом и Северна Корея не иска да се среща с Путин , работата отива на зле .
2
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая ще останат само "президентите" на донецкатаНР, луганскатаНР и Кадиров...ама за посследния също не е сигурно !
1
4
 
15
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Твърдо съм решил тази година на отида на парада!