Русия готви нова офанзива в Украйна, предупреждава НАТО

Москва се възползвала от примирието и се подготвила
1 май 2015 08:19,
261
Русия готви нова офанзива в Украйна, предупреждава НАТО
Снимка: Reuters, архив

Командващият на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав заяви вчера, че САЩ трябва да разполагат с по-добра разузнавателна информация от Украйна и че Русия вероятно подготвя нова офанзива там, възползвайки се от паузата в сраженията, предадоха АП и Ройтерс.

Американският генерал каза пред сенатската комисия за въоръжените сили, че положението в Украйна е нестабилно и несигурно и прикани Конгреса да способства за увеличаването на разузнавателния потенциал на САЩ с цел да бъдат разпознавани по-добре намеренията на президента Владимир Путин в региона.

"Общо взето, руските военни операции в Украйна и региона през миналата година показаха, че има критични празнини в нашето събиране и анализ на разузнавателна информация", заяви той.

"Някои руски военни учения ни изненадаха, а нашето задълбочено познание за руската намеса по суша в Украйна бе доста ограничено", каза той.

По думите на генерала броят на разузнавачите специалисти по Русия е намалял след края на Студената война и разузнавателният потенциал от всичките му разновидности е бил прехвърлен към войните в Афганистан и Ирак.

"Не можем да бъдем напълно сигурни какво ще направи Русия по-нататък и не можем напълно да проумеем намеренията на Путин", констатира Брийдлав. "Руските сили се възползваха от възможността, предоставена им от затишието в боевете, за да се пренагласят и препозиционират, запазвайки придобитото", продължи генералът и заключи: "Много от техните действия са съвместими с подготовка за нова офанзива".

Русия се стреми да установи по-здрав контрол върху сепаратистките бойци, като подсилва тяхното комнадване, "защото е имало разнобой в някои от предишните атаки", каза пред сенаторите Брийдлав. По думите му "сега виждаме добре различим руски елемент в командването и контрола в Източна Украйна".

"Командване и контрол, противовъздушна отбрана, подкрепа за артилерията, всички тези неща са се подобрили и са направили от сепаратистите по-компактна и по-организирана сила", каза командващият на силите на НАТО в Европа.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
15
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
СAЩ сa в Aфгaн и в моментa, a москaлия дaвно проигрaлa не сaмо Aфгaн... Укрaйнa е последния пирон в ковчегa нa рaшa, следвa рaзпaд нa федерaциятa, ще го видим всички с очите си!Дружбaтa между Вaшингтон и Киiв крепне, a москaл умирa- ФAКТИ!
105
2
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименАко си грамотен сам може да си направиш изводи:Кой свали Кадафи?Кой направи цветните революции в арабските страни?Колко милиарда са дали американците за свалянето на Янокович?Какво става сега в тези арабски страни?Кой сега страда от бежанските вълни?
104
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВеселякаХа-ха-ха, те с една Чечня не можаха години наред да се справят, ти ми говориш какво щяло да стране ако искали. Ами искат, ама не могат, това са фактите. Иначе да бяха завзели Мариопул досега и да отцепят цяла източна Украйна. Искат, ама не могат. Сега ще им е още по-трудно, ако САЩ започне да им дава оръжие и ги инструктират как да го ползват
103
10
 
1
 
! Отговори
Драги ми Смехурко преди 8 години
До ВеселякаТе и *** големи победи жънеха в Афганистан. Такива "победи", че се прибраха с посрани ***.
102
4
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До СтаноевВреме е да си свалиш очилата, ако руснаците са искали да вземат Украйна ще го направят за една седмица. Защо обаче трябва да оправят фалирала държава? Те обаче няма да позволят урките да избиват руснаци и колкото по-вече американците разпалват конфликта с такива темпове ще им намалява територията.
101
8
 
2
 
! Отговори
Точно затова преди 8 години
трябва да ги нападнем първи. Най добре на 9 май когато ракетите са на площада. Ако натовците ги е страх- да действуваме самостоятелно.
100
2
 
14
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До Турчин_13Като гледам американците какви победи жънат в Афганистан се чудя как не си заминал да им помогнеш да оберат плодовете от присъствието им.
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом започнаха с тиражирането на подобни статии, чакайте ескалация от американските "военни инструктори" на конфликта в най скоро време. Ако няма повод, ще си го създадат, историята е пълна с подобни примери от времето на подпалването на Райстага!
98
17
 
4
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
След дълга и продължителна борбаРусия ще грохне, както грохна в Афганистан :)))Путин с глупости се занимава :)))
97
5
 
22
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 8 години
От времената на Гьобелс света не помни такава дива пропаганда, каквато днес НАТО осъществява в подчинените му територийки ;)
96
19
 
4
 
! Отговори
Станоев преди 8 години
То е повече от ясно,че Путин се готви за нови завоевания или анексии и навярно скоро ще се убедим в имперските му амбиции ! Стига сте дрънкали глупости - в Украйма е пълно с руски войници, а само се плямпа ,че американците тъй,американците иначе.И те не са цвете за мирисане,но главният виновник за напрежението е Путин и неговата жажда за хегемония! Защо не прочетете малко достоверна историческа литература писана през последните години и то от руснаци ?!
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na komunisti nikoga ne viarvai.
94
12
 
5
 
! Отговори
УкрИнформ преди 8 години
Руските жертви в Украйна достигнаха петдесет милиона, и ще стават все-повече
93
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера по официалната руска телевизия кремълските пропагандoни наричаха България - "собачее дермо" като сме "собачее дермо" защо сте толкова бесни, че не ви пускат в това "собачее дермо" ...нито където и да било в белия свят ?защо продължавате да купуватe имоти в това "собачее дермо" ?
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брaнник 130 Бранник, не се упражнявай в провокации и лъжи, защото няма да получиш подкрепа в този сайт.
91
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След агресията на Русия в Украйна, Беларус е с единия крак в НАТО !
90
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато е терористична организация и България беше набутана в нея абсолютно НАЗАКОННО, БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА СУВЕРЕНА, БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ, КОЕТО НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА НИ. Същото се отнася и за еврогейския съюз, и в него ни приеха НЕЗАКОННО БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ.
89
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Брaнник, явно не си наясно...Путин идва от ***, тоест път на български, а за такива като тебе остава да си мислят, че Путь Ленина се превежда като *** кати лелина-хахахаха
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 май отдавна се *** и превърана в шоу за нерабатещите.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НФБ, точно тaкa рaботете с " опозициятa" в СAЩ, ТA ПО- БЪРЗО ДA ИЗЧЕЗНЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НA ЗЕМЯТA! И дa нaстaне мир и блaгоденствие!