Русия готви нова офанзива в Украйна, предупреждава НАТО

Москва се възползвала от примирието и се подготвила
1 май 2015 08:19,
261
Русия готви нова офанзива в Украйна, предупреждава НАТО
Снимка: Reuters, архив

Командващият на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав заяви вчера, че САЩ трябва да разполагат с по-добра разузнавателна информация от Украйна и че Русия вероятно подготвя нова офанзива там, възползвайки се от паузата в сраженията, предадоха АП и Ройтерс.

Американският генерал каза пред сенатската комисия за въоръжените сили, че положението в Украйна е нестабилно и несигурно и прикани Конгреса да способства за увеличаването на разузнавателния потенциал на САЩ с цел да бъдат разпознавани по-добре намеренията на президента Владимир Путин в региона.

"Общо взето, руските военни операции в Украйна и региона през миналата година показаха, че има критични празнини в нашето събиране и анализ на разузнавателна информация", заяви той.

"Някои руски военни учения ни изненадаха, а нашето задълбочено познание за руската намеса по суша в Украйна бе доста ограничено", каза той.

По думите на генерала броят на разузнавачите специалисти по Русия е намалял след края на Студената война и разузнавателният потенциал от всичките му разновидности е бил прехвърлен към войните в Афганистан и Ирак.

"Не можем да бъдем напълно сигурни какво ще направи Русия по-нататък и не можем напълно да проумеем намеренията на Путин", констатира Брийдлав. "Руските сили се възползваха от възможността, предоставена им от затишието в боевете, за да се пренагласят и препозиционират, запазвайки придобитото", продължи генералът и заключи: "Много от техните действия са съвместими с подготовка за нова офанзива".

Русия се стреми да установи по-здрав контрол върху сепаратистките бойци, като подсилва тяхното комнадване, "защото е имало разнобой в някои от предишните атаки", каза пред сенаторите Брийдлав. По думите му "сега виждаме добре различим руски елемент в командването и контрола в Източна Украйна".

"Командване и контрол, противовъздушна отбрана, подкрепа за артилерията, всички тези неща са се подобрили и са направили от сепаратистите по-компактна и по-организирана сила", каза командващият на силите на НАТО в Европа.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Общо взето, руските военни операции в Украйна и региона през миналата година показаха, че има критични празнини в нашето събиране и анализ на разузнавателна информация" ... нещо ново от киев за сваления Боинг ?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брийдлайф отново е получил нова пратка от дилърчето!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е първото подобно олигофренично заявление тип Псаки, а реално - в района на Авдеевка неизвестен спецназ проведе операция по неутрализацията на един от украинските националистически батальони. Има съмнения, че са ЧВК.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен лично ми втръснаха тези офанзиви!Без никаква идея са,или по-точно не виждам смислена такава!
2
8
 
2
 
! Отговори
Кики Дрънчев преди 8 години
НЕКА ПИСАНЕТО НА КОМЕНТАРИ ЗАПОЧНЕ СЕГА !!!!
1
6
 
55
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
Русия готви нова офанзива в Украйна, предупреждава НАТО-Заглавието да се чете "НАТО готви нова офанзива в Украйна"