Москва вади най-новите си оръжия за Деня на победата

Чака 26 държавни и правителствени ръководители на 9 май
Обновена: 2 май 2015 16:25 | 2 май 2015 13:01, Камелия Цветанова
556
Москва вади най-новите си оръжия за Деня на победата
Снимка: Ройтерс

На юбилейните празненства в Москва за 70-годишнината от победата над хитлерофашизма ще има по-малко чуждестранни гости, отколкото преди 10 години, но за властите на страната е по-важно празникът да бъде достойно отбелязан най-вече за гражданите на Русия, заяви в интервю шефът на администрацията на президента на Руската федерация и шеф на организационния комитет по подготовка за честванията Сергей Иванов, цитиран от БТА.

Още по темата
"Това е преди всичко руски празник, който има огромно значение за руския народ: той се гордее и иска да подчертае решаващата роля на СССР в победата над нацизма“, подчерта Иванов.

„Ние сме готови да окажем радушен прием на всички, които откликнат на нашата покана, но подчертавам - това е преди всичко наш празник, наш ден на паметта", добави той.

Шефът на кремълската администрация призна, че "в днешните условия нашите отношения с някои страни от Западна Европа и Северна Америка не са най-топли и заради това в Москва няма да пристигнат толкова много световни лидери, както например преди 10 г., когато на парада бяха президентът на САЩ Джордж Буш, британският премиер и други“.

По негови данни, участието си официално са потвърдили 26 държавни и правителствени ръководители, а също и лидери на редица международни организации, включително и на ООН. Иванов уточни, че сред участниците в тържествата ще бъдат "държавните глави на страните от ОНД, на някои страни от Азия, на някои страни от групата, известна като БРИКС, както и лидери на редица европейски държави - Чехия, Словакия, балкански страни, Кипър.

Той припомни, че германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне в Москва на 10 май, т.е. на следващия ден след парада.

Разказвайки за самия военен парад, Иванов каза, че в него ще участват 15 000 души, легендарните танкове Т-34, а също и нови руски оръжия, които ще бъдат показани за първи път, например ракетният комплекс РС-24 "Ярс", БТР-и, свръхточни артилерийски установки.

Над Червения площад ще прелетят най-новите, ултрамодерни изтребители Су-30 и Су-35.

Парадът ще се състои от две части - съвременна и историческа. По време на втората част някои от участващите войници ще бъдат облечени в съветски военни униформи отпреди 70 г. Иванов добави, че военни паради ще се състоят в 150 градове в Русия и някои бивши съветски републики. Той не пожела да разкрие всички детайли около парада в Москва, явно намеквайки, че ще има и изненади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
42
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Има какво - показва !Ние какво ще покажем на 6-ти май ?!На Чехлю домашните пантофи и на министъра на отбраната новата перука ? :)
11
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На парада се очаква да се приземи с гръм и трясък и последната ракета Прогресс
10
15
 
4
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Като няма какво друго да покаже... ще жави оръжия.П.С. Абе тия атакисти много неграмотни.
9
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Московския извратен терорист се е побъркал.Той не само че краде територий от съседни държави но иска за тази простотия целия свят да го обича ...ако не-шамари както при жена му която избяга.Русия просто е един ке *** в който ако заключиш руснаците ще намерят какво да ядат. Но иска още народи да заключи и останалите да лъскат тази санитарна постройка до златно-блестящо...Щяло да се открива паметник на *** с облекло на римски император..култ на комплексираното джудже...ха..ха.Ще се посмеем.
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да има историческа въстановка на това, как забиват знамето на Райхстага!
7
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най великата сила в света , това е братска Русия
6
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циракаджии, те едни обуща немогат да направят като хората, ама иначе пушки ще дрънкат
5
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До US power,майна, шит си ти, а рашата произвежда такива неща, дето ти даже не знаеш как се казват, камо ли за какво служат.колко цента взимаш за коментар? или караш само на курабийки/
4
28
 
5
 
! Отговори
:( преди 8 години
Най-новият танк Т-14 "Армата", който трябваше да бъде демонстриран за първи път и да бъде гордостта на руската военна индустрия, на два пъти е отказвал по време на репетиции на парада по случай Деня на победата, пише Газета.ру. Репетициите вървят в момента на полигона в Алабино. Според експертизата на военните, отказали "агрегатите за управление и трансмисията".
3
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западните лидери отсега да се снабдяват с памперси. Русия никога не прощава на тези, които се опитват да я дискредитират!
2
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСКИЯ НАРОД Е ВИЛИК ,
1
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ТАКА , РУСИЯ Е ВИЛИКА