Почина майсторката на трилъра Рут Рендъл

Писателката е обявена за кралица на криминалния роман
Обновена: 2 май 2015 17:01 | 2 май 2015 16:56,
5
Почина майсторката на трилъра Рут Рендъл
Снимка: архив Reuters

Майсторката на трилъра и на криминални романи Рут Рендъл почина на 85-годишна възраст.

Рут Рендъл е автор на повече от 60 книги, като е призната е за "кралица" на  британската криминална литература. Най-популярна е серията й за главен инспектор Уексфорд. Някои от творбите й са написани под  псевдонима Барбара Вайн.

Романите й са преведени на повече от 20 езика.

През януари Рут Рендъл получи тежък инсулт.

Рут Рендъл получава много награди за своите произведения. Има три награди „Едгар” на Асоциацията на писателите на трилъри на Америка, както и на най-голямата награда „Велик магистър” през 1997 г. Получила е четири награди „Златна кама” на Асоциацията на писателите на криминални романи на Великобритания, а през 1991 г. получава наградата „Диамантена кама” за цялостно творчество.

През 1981 г. получава награда и стипендия от Британския художествен съвет за литература. През 1990 г. е наградена от „Sunday Times” за своите литературни постижения. През 1996 г. е удостоена със званието Кавалер на ордена на Британската империя. През 1997 г. и е присъдено званието „лорд” и е включена към Камарата на лордовете на Великобритания.

У нас Рендъл е известна с „Вълк на заколение“, „Потайният дом на смъртта“, „Образът на престъплението“, „Демон в моите очи“, „Господарят на пустошта“ и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе е истина колко сте прости.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя е тая бе? Тия от Днес съвсем изкукаха и ни занимават с глупости.Май само смешковците на смотания остров си я познават ,награждават и обявяват за кралица на еди какво си,понеже там се смятат за нещо отделно от другия свят...
2
4
 
5
 
! Отговори
вера преди 8 години
И аз не съм я чувала, което не говори добре за мен, а не за нея. Все си мислех обаче, че кралицата на криминалния роман е Агата Кристи - пак британка.
1
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Бог да я прости жената,не съм чел...нищо от нея.