С нови семена - двойно повече опиум в Афганистан

Неизкоренимите насаждения са източник на пари за талибаните
Обновена: 7 май 2015 07:12 | 6 май 2015 21:25, Веселина Йорданова
50
С нови семена - двойно повече опиум в Афганистан
Снимка: архив, Ройтерс

Неизкоренимите насаждения на опиумен мак са източник на пари за талибаните и бич за Афганистан. Тази година множество фермери, отглеждащи опиум, се надяват да ударят джакпота. Те се готвят да приберат реколта от нов сорт макови семена, които според тях ще увеличат добива на смолата, от която се произвежда хероин, съобщава Асошиейтед прес.

Новите растенията са по-големи, растат по-бързо и имат нужда от по-малко вода в сравнение с досегашните сортове, като освен това ще дават близо два пъти повече опиум, твърдят фермерите. Изглежда никой не знае откъде идват семената. Фермерите в провинциите Кандахар и Хелманд, където се отглежда по-голямата част от афганистанския опиумен мак, разказват, че по-рано тази година семената били доставени на ръка от същите хора, които събират опиума след всяко прибиране на реколтата и им осигуряват инструменти, торове, селскостопански съвети, както и крайно необходимите пари в предплата.

Афганистанската реколта от опиумен мак, от която се произвежда по-голямата част от хероина в света, се оценява на 3 милиарда долара годишно, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН). През 2014 година производството достигна рекорден максимум, увеличавайки се със 17 % спрямо предходната година.

Опиумът и наркотрафикът продължават да подкопават сигурността, законността и развитието в страната, осигурявайки финансиране и на организираната престъпност, и на талибаните, което често е едно и също.
Очаква се тенденцията да продължи и през 2015 година, отчасти благодарение на новите макови семена, посочват длъжностни лица, натоварени със задачата да наблюдават изкореняването на маковите насаждения.

Новата реколта, която ще бъде прибрана в края на пролетта, се очаква да надмине миналогодишния рекорд от 7800 метрични тона съответно с около 7 % и 22 % процента в провинциите Кандахар и Хелманд, според представители на местните власти.

Експерти отбелязват, че талибаните, които водят война с правителството в Кабул вече над едно десетилетие, получават около 40 % от финансирането си от опиума, а това пък поддържа бунта им. Ожесточените боеве през последните месеци в районите, където се отглежда мак, показват решимостта на талибаните да защитят маршрутите си за трафик и сезонните работници, идващи да припечелят при прибирането на реколтата, от правителствените сили, които имат нареждане да изкореняват насажденията.

Гул Мохамад Шукран, ръководител на департамента за борба с наркотиците в Кандахар, казва, че новите семена са дошли с наркотрафикантите, но не знае откъде точно. "Това е голяма заплаха за всички", отбелязва той, допълвайки, че централните власти не са успели да реагират на предупрежденията му. Отглеждането на опиумен мак в Афганистан е незаконно и забранено от исляма, който е основната религия в страната.

Афганистанските фермери обаче не мислят, че имат друг избор. Вече над едно десетилетие правителството и международните му партньори ги призовават да отглеждат нещо друго - пшеница, плодове или дори шафран. След като подходът не даде резултат, бяха изпратени полицейски части да унищожават насажденията. Когато и този опит се провали, американците и британците се опитаха да раздават безплатно пшеница за посев, но и това начинание имаше малък успех. Тази пролет опиумните полета отново избуяха като море от ярко розови макови цветове.

Новите семена дават възможност на фермерите почти да удвоят добива от всяко растение, казва шефът на полицията в провинци Хелманд Наби Джан Малахаил. При събирането на реколтата полските работници правят разрези по главичката на растението, от които суровият опиум се процежда капка по капка. Тази смола изсъхва и се събира на следващия ден. Растенията от новите семена са с двойно по-големи главички от обичайното и могат да бъдат нарязани повторно след няколко дни, което удвоява количеството на суровия опиум, разказва Малахаил

Растенията узряват за три до четири месеца вместо за петте месеца, необходими на предишните сортове, което дава възможност на фермерите да прибират три реколти годишно вместо досегашните две. В областта Зхари, провинция Кандахар, фермерът Абдул Бакуи е наясно, че отглеждането на опиум е незаконно. Ако имаше избор, той би предпочел да "яде трева". "Не мога обаче да храня децата си от въздуха", допълва той.

Талибаните и свързаните с тях престъпни банди улесняват фермерите да произвеждат опиум и правят труден, ако не и смъртоносен, отказа, казва Бакуи. Без подкрепа от правителството е невъзможно да се отглеждат хранителни продукти, тъй като бедните фермери трябва да плащат за семена, сечива, торове, дори и ако земевладелците им позволят да оглеждат пшеница или други храни.

Хисматула Джанан, друг фермер, отглеждащ мак в Зхари, казва, че с радост би засадил пшеница или нещо подобно "така че да можем да водим честен и почтен живот и да оставим тази така наречена мръсна работа зад гърба си", ако правителството се погрижи и осигури напояване и електроенергия.

Служители на афганистанските служби за борба с наркотиците твърдят, че имат нужда от международна помощ, за да продължат изкореняването на опиумните полета. От 2002 година обаче САЩ са похарчили най-малко 7 милиарда долара по различни програми за намаляване на отглеждането на опумен мак, предотвратяване на производството на наркотици, лекуване на наркозависими и подобряване на наказателната система за борба с наркотрафика, посочи през януари Джон Сопко, специален генерален инспектор за възстановяване на Афганистан, пред комисията на Сената за международен контрол на наркотиците.

Афганистан доставя 90 % от опиума в света и опиатите от страната намират път до всяко ъгълче на света, каза Сопко. Талибаните най-вероятно сега ще бъдат окуражени, тъй като тази година по бойните полета в Афганистан за първи път няма международни войски, след като НАТО се изтегли в края на 2014 година. Мнозина служители на органите за борба с наркотиците също са напуснали, което засилва опасенията, че пристрастеността на афганистанската икономика към опиума, носещ около 15 % от брутния вътрешен продукт, само ще нараства, допълва Сопко.

Близо 90 % от опиумните полета в Афганистан са в южните и западни райони, а провинции като Хелманд и Кандахар, отдавнашни твърдини на талибаните, са станали синоними на отглеждането на мак. С нарастването на производството на опиум се изостря и проблемът с наркозависимостта в самия Афганистан. Според оценки броят на пристрастените към хероина в страната е между 1,5 милиона и 2 милиона при население от около 30 милиона души.

Необузданото производството на афганистански опиум се сочи като причина и за увеличаването на наркозависимостта в съседни страни, включително бившите съветски републики на север, Иран на запад, Китай и Пакистан на изток.

СНПООН не може да направи кой знае какво, освен да окуражава правителството да свива производството на опиум, посочва ръководителят на организацията в Афганистан Андрей Аветисян. С подкрепата на международната общност Кабул трябва да намери начин да въведе насаждения, които са сериозна конкуренция на опиума, посочва той. Засега обаче намирането на нещо по-примамливо от мистериозните макови семена е обезкуражаваща задача, така че порочният опиумен кръг продължава. /БТА/


50
Още по темата: опиум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми УСА се грижат добре за най-доходоносният си бизнес - на кутията с новти супер семена е пишело made in УСА
26
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Опиума това е "подаръка от армията победителка" НАТО на афганистанския народ.Всъщност т.н "победа над талибаните" в края на краищата си е чиста катастрофа.Достигане 90% от световния добив на опиум/хероин е победа но за търговията с наркотици!
25
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя тази война там беше с тази цел. Още със стъпването на амеркаските освободители, първата година се вдига производството на опиум с около 15%
24
6
 
27
 
! Отговори
уйо преди 7 години
Е то и в Колумбия е увеличено производството, където са США там е вдигане на продажбите.
23
25
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
ГМО е златна мина. Плювките срещу ГМО се финансират от Кремъл, разбираемо е - защото и в тая област са догонващи. Ако бяха пред другите, за тях ГМО щеше да е най-прекрасната храна.
22
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
войските на щатите воюват в името на G.O.D. или с други думи gold,oil, drugs / злато, петрол и наркотици !
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега остава да публикуват и данни ,че е създадено в лабораториите и пещерите на ,,Тора-Бора,,.( тотално ,взривени ,унищожени от С А 1986-87година и после пиндосите ,,пак ги унищожиха,,)Мирише ,по скора вони, на ГМО от ,,най-демократичната държава,,Примитивна,жалка пропаганда .И др.Гьобелс, учителят им ,ще се срамува.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега остава да публикуват и данни ,че е създадено в лабораториите и пещерите на ,,Тора-Бора,,.( тотално ,взривени ,унищожени от С А 1986-87година и после пиндосите ,,пак ги унищожиха,,)Мирише ,по скора вони, на ГМО от ,,най-демократичната държава,,Примитивна,жалка пропаганда .И др.Гьобелс, учителят им ,ще се срамува.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега остава да публикуват и данни ,че е създадено в лабораториите и пещерите на ,,Тора-Бора,,.( тотално ,взривени ,унищожени от С А 1986-87година и после пиндосите ,,пак ги унищожиха,,)Мирише ,по скора вони, на ГМО от ,,най-демократичната държава,,Примитивна,жалка пропаганда .И др.Гьобелс, учителят им ,ще се срамува.
18
6
 
14
 
! Отговори
baa преди 7 години
от този мак ракия става ли :)
17
6
 
27
 
! Отговори
Само факти преди 7 години
Преди талибаните Афганистан е производител номер 1 на дрога. След идването на талибаните на власт производството на дрога е сведено почти до нула. Моментално Ал Кайда решава да удари кулите близнаци на световния търговски център в Ню Йорк и Америка нахлува в Афганистан където производството на дрога е възстановено. След атентата на 9.11 на САЩ са затворени, изключените се прави с личното разрешение на Буш младши за фамилията Бин Ладен 24 човека от които излитата от САЩ с чартърен полет.
16
5
 
18
 
! Отговори
Монсанто преди 7 години
след продажбата на оръжие и петрол хероинът е третата най-доходоносна стока във света, носеща годишен оборот между 500-600 млрд. долара
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 3 млд. пИчалба? Айде де;)
14
4
 
35
 
! Отговори
Монсанто преди 7 години
90 % от наркотика продаван в Европа и бившия СССР идва от Афганистан ,който по времето на талибаните беше почти изкоренен . Всяка година от него умират по около милион младежи . Каналите са строго контролирани от ЦРУ !
13
5
 
21
 
! Отговори
Монсанто преди 7 години
Вярно бе , от къде може да са долетели тези семена ?
12
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали никой не си прави илюзиите, че държавата с 3 букви няма пръст в тая доходоносна и долна дейност.
11
2
 
42
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Хората там имат стратегия за развитието на Селското си стопанство даже без евросубсидии !
10
5
 
40
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
Защо имам едни бегли съмнения, че тези семена не са селектирани от Али Ибн Ал Хибрид от селцето Чок Грамадан Далверистан? Защо ми се струва,че в тази работа е замесена една фирма, как й беше името? Мон... мон...мон.... А, сетих се! Името беше "Сортови семена" - Монтана!
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбрах защо е бич за населението. Ако го няма мака, от какво ще се препитават? Камъни ли ке ядат?А колкото до Ано 13 - не се напъвай приятел, не е за теб тази работа мисленето. Те талибаните се финансират от наркотика, ама го унищожават и са против него... прав си ... спокойно. Докторите казаха да се съгласяваме с теб и да ти се усмихваме.
8
4
 
39
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Откъде били семената....Е па ясно откъде-отвъд океана!Явно ЦРУ и Монсанто работят добре заедно.