Срам, страх... самоубийствата на германци през май 1945-а

В Германия излезе книгата "Дете, обещай ми, че ще се застреляш"
Обновена: 8 май 2015 22:18 | 8 май 2015 22:16, Елка Василева
78
Срам, страх... самоубийствата на германци през май 1945-а
Снимка: архив, Reuters

Това е най-голямото масово самоубийство в човешката история - през май 1945 г., когато Хитлер е окончателно разгромен, хиляди германци посягат на живота си. Срам, страх и безнадеждност са три от причините за този феномен.

"Дете, обещай ми, че ще се застреляш" е заглавието на книга, която разказва за най-голямото масово самоубийство в човешката история. Дойче веле публикува интервю с нейния автор Флориан Хубер.

ДВ: В началото на Вашата книга, озаглавена "Дете, обещай ми, че ще се застреляш", става дума за малкото градче Демин в германската провинция Мекленбург-Предна Померания, където според Вашите разкрития след края на войната са се самоубили поне 1 000 души. Защо се насочвате тъкмо към Демин?

Хубер: В Демин феноменът на масовите самоубийства е особено силно изразен. Това се дължи и на географското местоположение на градчето, което се намира на нещо като полуостров между три реки. След като всички мостове били взривени, градчето било откъснато от света - никой не можел да избяга, включително и войниците на Червената армия, които превземат града на 30 април 1945 година.

Освен местни жители в Демин по онова време е имало и хиляди бежанци от Изтока. Градът просто се е пукал по шевовете. Хората са имали усещането, че се намират в капан, от който няма измъкване. Всичо това създава атмосфера, която в крайна сметка се оказва съдбоносна за стотици жители на града. Демин обаче не е единичен случай.

Повечето местни хора изпитвали неописуем страх от навлизащата Червена армия. Това е обяснимо, като се има предвид, че в продължение на години хората са били "облъчвани" с нацистката пропаганда за онова, което ги очаква, след като врагът стъпи на германска земя.

Руснаците били наричани "монголските орди", твърдяло се, че режат езиците на децата и им избождат очите, че изнасилват жените. Страхът е бил огромен, а и е бил допълнително подсилен от разказите на бежанци, преживели насилия от страна на червеноармейците. Затова мнозина са смятали, че смъртта е единственият изход.

ДВ: Само страхът от Червената армия ли е причината за масовите самоубийства? Каква е била ситуацията в западните части на страната, където навлизат британците и американците?

Хубер: Не, страхът не е единствената причина. Мнозина са били изпълнени с чувство за вина поради личната си замесеност в едно или друго и затова са се бояли от онова, което ги очаква след войната. Това усещане за край на света е витаело не само в Източна Германия, но и в цялата страна. Подобни примери съм намирал във всички населени места, които съм посещавал по време на разследванията си.

Документирано е, че броят на самоубийствата в Бавария например или в големи градове като Хамбург силно е нараснал след края на войната. В целия Райх е имало масови самоубийства. И не са редки случаите на самоубийства на цели семейства.

ДВ: Каква роля е изиграл примерът на Хитлер, който се самоубива няколко дни преди да влезе в сила капитулацията на Германия?

Хубер: Ден след самоубийството му радиото съобщава, че "Фюрерът" е загинал героично в сражение с врага. Фактът, че той сам е посегнал на живота си, е бил държан в тайна.

Удивителното обаче е, че митът за този "Фюрер", който наистина е бил обичан и почитан от много германци, умира още в първите дни и седмици след края на войната. В нито един от дневниците на хора от онова време, които съм чел, не попаднах на думи, които да изразяват някакво лично съжаление за смъртта на "Фюрера".

Очевидно в ситуация, в която цяла Германия е стояла на ръба на пропастта, смъртта на Хитлер е била напълно безразлична на хората. Следователно няма нищо вярно в тезата, че със самоубийството си Хитлер е дал пример за подражание на германците. Масовите самоубийства нямат нищо общо с неговата смърт.

ДВ
: Какви са били всъщност хората, посегнали на живота си? Може би предимно верни членове на националсоциалистическата партия?

Хубер: Поне в Демин успяхме да научим какви са били по професия въпросните хора. И установихме, че те не могат да бъдат сложени под някакъв общ знаменател - имало е всякакви хора: мъже, жени, деца, студенти, занаятчии, акушерки, служители, просто хора от всички социални слоеве. Убеден съм, че същото важи и за другите места в страната, където е имало случаи на масови самоубийства.

Разбира се, сред онези, които са се самоубили, е имало и доста нацисти - хора, които са били лично замесени в престъпления, но те не са били единствените, които са сложили край на живота си.

ДВ: Има ли някоя конкретна съдба, която Ви разтърсва особено силно?

Хубер: Особено ме потресе съдбата на Мари Дабс от Демин, която се е занимавала с търговия на кожи. От дневниците ѝ личи, че е била много жизнена и оптимистично настроена личност. Успявала е да се справи с много кризи, например по времето на Първата световна война, после е преживяла глада във Ваймарската република, световната икономическа криза през 1930-те години. След като мъжът ѝ е мобилизиран в армията, тя поема семейният бизнес в свои ръце и същевременно се грижи за децата.

Тази жена със сигурност никога преди това не е мислила да се самоубива. Но в последните дни на войната тя се сблъсква с ужасяващи гледки по улиците на Демин, а в околните гори вижда труповете на десетки обесили се хора. Тогава я обзема страх и тя започва да търси отрова, за да се самоубие заедно с децата си. Дори такава силна и жизнена личност като нея в крайна сметка не е виждала смисъл да продължи да живее. Това много ме разтърси. Мари Дабс все пак оцелява, но само защото не успява да намери средство, с което да се самоубие.

ДВ: Защо и до днес се знае сравнително малко за тези масови самоубийства? Нима темата е все още табу?

Хубер
: Този факт може да се обясни отчасти с обстоятелството, че в бившата ГДР например е било забранено да се говори за случаи като този в Демин, тъй като това е щяло да хвърли лоша светлина върху Червената армия.

От друга страна това обяснение не е достатъчно, защото от обединението на Германия вече са изминали доста години. Струва ми се, че мълчанието се дължи на нежеланието на германците да признаят, че за мнозина краят на войната е бил равнозначен и на лична катастрофа.

Дълги години всичко се вкарваше в една схема, според която хората са били или герои, или убийци. Историята със самоубийците обаче доказва тъкмо обратното - че е имало много, много хора, които не са били нито извършители на престъпления, нито пък жертви или герои от съпротивата. Това са най-обикновени хора, които са сложили край на живота си заради екстремната ситуация, в която са се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който сее вятър, жъне бури! Масовите изнасилвания и убийства на немски граждани са мит. Не че не е имало и саморазправа, но на война като на война. Никой не посяга на животът на децата си и на своят живот просто ей така. За какво облъчване, за каква пропаганда може да става въпрос като Хитлер е управлявал само 13 години, от които 9 години СССР и Германия са били в добри отношения? Слагали са край на животът си тези които лично или роднините им са клали и бесили из Европа.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя хитлер голем го в но излезе
41
0
 
4
 
! Отговори
kotio преди 8 години
Abe nashte ibrekchii, izmekiari I pomiari politici shto ne se samolikvidirat ot sram
40
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"монголските орди" малко ли жени и деца са изнасилили по пътя си? Мародерствали и убивали мирни хора.
39
3
 
22
 
! Отговори
честит 9 май преди 8 години
горко на победените, още от древен Рим е така! Като си агресор и загубиш войната какво очакваш, цветя и рози ли? Избивали руснаците с милиони, какво очакват за награда? пак че още съществуват физически, това се дължи на милостта на широката и щедра славянска душа! На чий гробища плачете *** на 9 МАЙ ? А? на нацистите ли? НЕЩАСТНИЦИ! едно време преди 10.11.1989 г. така ми надувахте главата с комунистически простотии, а сега обратното - от журналята по-гадно НЯМА!
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите политици кога ще се самоубиват от срам
37
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека-полека започват да измират старите *** и децата им, които наложиха този терор над нормалния мислещ човек в България. И в Източна Европа.Все пак ни очаква светло бъдеще. В природата тези закони си работят. Природата лека-полека се възстановява сама и си вкарва нещата в ред.Ще ви видим след още 50 години, когато спомена за фалшивото и натрапено "освобождаване" съвсем избледнее.Един гадняр пребил друг гадняр. И на първия му викаме "добрия", на другия - "лошия". *** ли сте или???
36
8
 
6
 
! Отговори
57 преди 8 години
много си прав, но ГЕРМАНИЯ няма да пропадне ! Там е жив и никога няма да умре духът на НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА !!! Да живее и пребъде НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА !!!
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Evreite i svetovnite korporacii razsipaha i razvratiha Germaniq i Evropa! 9Mai trqbva da e den na traur,a ne den na pobeda! Den na pobeda e za evreite i svetovnite bankovi magnati!!!!Sega Germanioq e prevarnata v edin golqm bardak!!! Mladejite v Germaniq piqt,drogirat se i pravqt izva6teniq s telata si o6te ot 11-12 godishni!
34
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
nai interesno mi be6e za onezi mladeji ot Xitlerunngen, bqxa 4-5 a zadarjali 5xilqdi amerikanski disan4ici ,tova dali 6te6e da stane s ruskata armia
33
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо героично в една война. Няма и герои след една война! Има само или оцелели или достатъчно големи риби, които да са затрили достатъчно хора, че да им закачат няколко значки. Става ми смешно, когато някои *** в този форум започнат да възвеличават Русия или САЩ с тяхната военна мощ. Само, че стигне ли се до война, тогава няма да има никакво величие. А убийства, мародерства, изнасилвания, коления, бесения и то по доста изродски начин. Така, че се надявайте ЕС да не се разпадне!
32
12
 
26
 
! Отговори
1 преди 8 години
За любителите на германците от по-долните постове само да припомня, че СССР дава между 25 и 30 милиона убити, като не повече от 1/6 от тях са войници всичко останало са цивилни - мъже, жени, деца избити от немците! В Югославия за всеки убит от партизаните немски войник за всяване на ужас немците са изкарвали по 100 човека от селата и са ги разстрелвали за наказание! Нормално е че после руснаците са отвърнали със същото насилие!
31
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самоубиват се, защото знаят какви зверщини са извършили и знаят, че победителите от войната ще ги накарат да си платят за това. Те са щели просто да ги вкарат в затвора, но *** са си мислили, че ще се държат изродски с тях, така както те са се държали с жертвите си. Радвам се, че Германия се цивилизова и че най-вече се омеши с много други народи, че да им се оправи мисленето.
30
4
 
7
 
! Отговори
Rote capelle преди 8 години
Към отровата посяга и жената на Харо Шулце Бойзен-ръководителя на легендарната руска шпионска организация Роте Капеле.Впоследствие Бойзен посмъртно получава най-високите съветски държавни отличия.А съпругата му след като е изнесилена от 28 пияни съветски войници слага край на живота си.
29
3
 
10
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Ами посрещали са ги с цветя и музика,вярвайки че ги освобождават от комунизма!Ако не ти се четат книжки,в нета материали колкото щеш!Просто Хитлер с простотията си *** всичко!
28
0
 
23
 
! Отговори
мръсник с морал преди 8 години
Печелившата война е най-доходния бизнес в света!За това и американците воюват непрекъснато!Проблема е,че винаги обикновения човек го отнася!
27
2
 
29
 
! Отговори
Gigo преди 8 години
Немците губят войната, има хиперинфлация и както казах всички ресурси са изкупени на безценица от евреите и немското население е докарано до просешка тояга. Както е днес започва да се промотира морална деградация - хомосексуализъм и т.н. Негодуванието на немския народ от всичко това докарва на власт нацистите.
26
2
 
15
 
! Отговори
Gigo преди 8 години
За да се разбере как се стига до тези отвратителни войни и престъпления. В хронологичен ред - Германия воюва в първата световна, евреите се договарят да я предадат за да загуби войната в декларацията Белфор срещу създаването на Израел от страна на англичаните, това се ръководи от ротшилд. Немските евреи вдигат революция в Германия докато немските войници са на фронта, свалят правителството и създават измислената Ваймарска република.
25
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депресирани били,самоубивали се,изнасилвали ги,ужас.Никой не пише какво са правили първите 2 години от операция"Барбароса",нали?Никой не пише за постоянна агитация,че руснаците са "***"нали?За залагания,колко човека ще прегази 1 танк,докато забоксува в телата,нали?ЛЕКО СЕ ОТЪРВАХА ГАДИНИТЕ,СЕГА НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ГРАД,НАРЕЧЕН БЕРЛИН!!!!!!
24
17
 
18
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Разбира се,че информацията е "идиотска",след като не им отърва на *** като теб!Самият Исак Бабел,евреин между другото,зове Червената армия под благосклонния поглед на др.Сталин и др.*** ,"да пречупим немската гордост"!Рашките са я "пречупвали" даже в родилни домове,изнасилванията са били серийни,изнасилвани са били малки момичета и момчета,жените са се молели да ги застрелят...Сведенията са прекалено много!Ама какво да обясняваш на червен идеологически *** като теб!