Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
569
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
там маршируваха войници от 19 страни, вкл Индия и Китай, дай боже всекиму такава самота!
568
5
 
44
 
! Отговори
глупост преди 8 години
Самотни с най-богатата страна в света Китай и втория гигант Индия, отколкото с много европейски джуджета колонийки които са колкото неголеми руски области. СМЕШНИЦИ.
567
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много самотни - колко глупаво - самотни с Китай - най-многолюдната и най-богата икономика в момента, производител на всичко и на Индия втората най-многолюдна страна. Голяма самота - хаххаха С такива приятели останалите не са и нужни.
566
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ta nama nugda da pomna muskuli,zachoto ima mochta..Putin e nai-vliatelnuat mag na planetata i samotni che ostanat tezi,koito boikotiraha parada,zachoto sled obedinenieto na Rusia i Kitai se formira nova sila.. sorosoidite treperat.. i ponege e samotna..utre Merkel che e v Rusia..spired vas zacho
565
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как самотна, бе? Това е само в главите на US-антуража от инсталирани правитества. Точим лиги по европата, членове сме на ЕС, и какво от това? И колко е населението на държавите, които бяха представени на Парада?Да не се окаже, че в изолация са америкашистите?
564
3
 
14
 
! Отговори
Кари преди 8 години
До анонимен 692: Ще живея където преценя, ще гледам каквато си искам телевизия и няма ти да ми кажеш как да разсъждавам, "демократе"!
563
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ми разплака тази статия . Талкова да са самотни руснаците и това е така защото нашият президент не бе там.
562
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България, не можеики да направи друго, формално да отговори със същото.[20]Въпреки че България не участва в никакви бойни действия и винаги категорично отклонява такива искания на Германия, тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София. Ударени са най-вече граждански обекти, като: Александровска болница (напълно са разрушени южните болнични крила заедно с лекарите в тях), Сиропиталището Цар Борис I (нап
561
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парадът беше впечатляващ! Всъщност както винаги. Руснаците са силен и достоен народ.
560
7
 
38
 
! Отговори
Христов преди 8 години
Русия помпа мускули самотна на 9 майДано никога да не покаже тези мускули,че лошо се пише на всеки поискал да ги види.Велика страна с велика армия.
559
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали Русия помпа мускали с показването на военна техника.Но това че близо вече 6 часа непрекъснато дефилират хора през Червеният площад понесли портретите на своите дядовци,прадядовци и прабаби е наистина впечатляващо.Явно са прави от"Вашингтон пост" за всички воюващи това е Втората световна война,докато за руснаците е Великата Отечествена.Просто хората си тачат предците докато ние не си тачим нашите.Колко от нас си знаят прадядовците?За политически просперитет сме готови да се от всички
558
8
 
40
 
! Отговори
а преди 8 години
Всъщност западналите останаха самотни.
557
21
 
7
 
! Отговори
до 710 преди 8 години
Не знам кой е ***,но в историята има факти,а не квалификации.Чети това:"Първите бомбардировки още на 6 април 1941г. са извършени от ЮГОСЛАВСКИ самолети над София и Кюстендил, при което са убити 66 граждани и 2 войника, а 59 граждани и 5 войника са ранени.СЪВЕТСКАТА АРМИЯ бомбардира на 22.06.1941 Добрич, а на 12-13.09.1942 през нощта Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица и други населени места.За тези бомбардировки от страна на СССР и Югославия, разбира се, не се пише в учебниците и няма да го чуете от атакисти, ***, путинисти и прочие русофилскаизмет.
556
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хора още не могат да разберат че СССР беше най-големият враг на Русия, а комунистите бяха най-големите врагове на руснаците. За справка - нашите братя руснаци дадоха в тази борба над петдесет милиона жертви.
555
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам кой крив и кой прав, знам само че последните, които са ни бомбардирали са Европа и САЩ. А първите, които са ни бомбардирали са... именно - Европа и САЩ :)
554
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично на другаря Димитров е и едно чудовищно изобретение - вкарването на синовете на противниците на комунистическия режим в казармата да отбиват военната си служба в Трудови войски като миньори в урановите рудници. Службата там е 4 години, войниците копаят урановата руда без всякакви предпазни средства и всъщност не знаят какво работят. През 1990 г. служилите в тези поделения през четиридесетте и началото на петдесетте години са преброени. От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ". Това е първият политически ген
553
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ БЯХА ТРУДОВАЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ В УРАНОВИТЕ МИНИ??Първият и най-известен е Георги Димитров. Когато Съветската армия окупира България през 1944 г. той праща от Москва паролата "Авгиевите обори да се изметат с желязна метла". Комунистите избиват за три месеца 30 000 българи без съд и присъда. Това са кметове, свещенници, учители, низши полицаи и военни. Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, х
552
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, ЕС, НАТО и САЩ опитаха в Украйна да започнат трета световна война, но не стана. Между другото знаете ли кой е упълномощен да се грижи за активите на украинския президент Порошенко? Фамилия Ротшилд :) Можете да проверите тази информация на много места. И за добавка - президентът Порошенко беше икономически министър в сваленото правителство. Голяма реформация а? :)
551
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейската "цивилизация" е същото като американската "цивилизация" - евровизия, гейпаради, поп и хипхоп музика, ГМО, бързо хранене, промиваща телевизия, пропаганда, филми с ефекти. ЕРП-тата ни са европейски. Банките са ни европейски. ЧСИ са европейски. Златото ни се добива от американски фирми, както и останалите ни полезни изкопаеми, които съответно изнасят суровина и кинти в чужбинско. НАТО са непрекъснато във война - ние също. САЩ не спират да намират "биологични оръжия" в нефтени държави..
550
3
 
26
 
! Отговори
сега преди 8 години
До Спеца400 000 минават по Червения площад. Хората помнят, почитат и се гордеят!!!529