Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
549
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха самотна, само с Китай и Индия до нея. Колко е това, някакви си 4 милиарда души. А стара и беззъба Европа вече не е нищо повече от кукла на конци, дърпана от САЩ.
548
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, к
547
2
 
24
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Затова че не присъстваха западняците Путин ще го премести от единия в другия крачол. Щом не искат да честват деня но победата значи са от другата страна на барикадата.
546
1
 
15
 
! Отговори
урунгел преди 8 години
въпросът е да уважаваме тази велика страна била в обкръжение от всякакви западни *** от 1917г.И ако няма силна ръка,ще стане както става в арабските страни"освободени"от Хамериканците.Уважение и дипломатичност-това се иска от нашите управници.За съжаление са далеч от това.ББ се подмазва на Путин,ама не може да застане като корав мъж на едно място от търсене на сянка от"силните"на деня..останалите ни политици са временни звезди на хилядолетния небосклон...
545
10
 
7
 
! Отговори
Viva Bulgaria преди 8 години
Един умен БГ политик казваше нещо много хубаво: Обичам Русия, но повече от всичко обичам България. Ето това е за мен патриотизъм Тука всички се пишете патриоти, а пък като ви гледам се превъзнасяте по всичко руско. Дали си русофил или американофил, няма разлика, все си безродник.
544
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците завинаги са наши братя.Без Русия, ние нямаше да съществуваме днес.
543
26
 
4
 
! Отговори
xerox преди 8 години
Тъжно е да се види как народонаселението е упоено от стогодишните пропагандни глупости и от дядо-Вазовите романтични бръщолевения за братушки и освободители и упорито отказва да мисли с главите си. Но за държавната ни политика след 1.01.2007 това, слава Богу няма никакво значение. Мога само да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на най-омразните ви политици, че насила натикаха България там, където и е мястото - при Европейската цивилизация, а не под железния ботуш на изостаналата Азиатско-феодална газово-олигархична Империя на злото.
542
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сам войнът е войн.
541
2
 
23
 
! Отговори
урунгел преди 8 години
самотна Русия?Нещо сте се объркали *** ***.Отдясно от Путин-китайският премиер-над 1милиард зад него,вляво Индия-почти милиард ако не станаха повече,отстрани Сърбия.Да,Сърбия,която се готви за ЕС няма да забрави ,че е участвала против Германия и Русия винаги и е помагала.Та къде сме ние-седнали покрай пътя на историята,по която винаги тичат хора,които после са победени.Сега американци,преди германци и пак германци през различните войни.Русия май винаги е била в печелившия лагер.
540
32
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Най добрия руснак е умрелия(загинал) руснак.
539
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние какво честваме. Че е избит елита на България и 30 000 войници командировани да помагат на червената армия като пушечно месо.И ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е НА ТРИ МОРЕТА СЛЕД ТАЗИ ДАТА? Глупави колхозници.
538
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КариЩо направо не се преселиш там да живееш? ще си гледаш на воля всички руски телевизии:))
537
9
 
30
 
! Отговори
Кари преди 8 години
Добре, че гледахме руска телевизия днес, за да разберем какво значи празник и какво значи президент. До днес смятах, че има руска пропаганда - сега виждам, че всъщност има пропаганда срещу Русия...
536
2
 
0
 
! Отговори
до Спас преди 8 години
Спасе Спасе... както се пее в една песен *** си бате като фен на Литекс.
535
1
 
18
 
! Отговори
ние преди 8 години
До АнонименМного си *** Саше-ее. Не ги мисли руснаците , а първо погледни себе си и хората наоколо.
534
5
 
11
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 8 години
Значи така, цитирам "...страни като Куба, Китай и Индия" ., като Куба е изведено на първо място!Нямало западни политици от първа величина? Кои са тези политици? Франспрес да каже едно име, което е от първа величина! Статията иска да ни каже нещо, ама нищо не и се разбира! Да, събраха се представители на страни, които имат население над 4 милрд. души. Много интересни съждения , само за ***!
533
6
 
27
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Даа , с участието на маршируващи блокове и от Индия и Китай , Путин би страхотен шут на лицемерието на Запада!А с тая гражданска инициатива "Бесмъртния полк "направо подпали чергата на Европа!Но те си го заслужават заради бездушието, неблагодарността и лицемерието които демонстрират !Хак им е!
532
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мале колко са изпростяли тия руснаци
531
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КГБ ченгетата показаха, че празнувайки сватба, точат брадва
530
25
 
8
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Танкове и оръдия с такова безумно парадиране ли честват мирът?Това е нелепо и помпозномироприятие,приличащо на комунистическа манифестация-лично мнение,с което не ангажирам никой от коментиращите!Комунизма другото голямо зло след фашизма дали си е отишъл?