Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
629
3
 
1
 
! Отговори
Владо преди 8 години
"Огромната" страна с БВП на Италия, доказва, за пореден път, че не може да произвежда нищо друго освен оръжия. Много по-малки държави в света могат да се похвалят с просперираща икономика, индустрия и жизнен стандарт за сънародниците си по-голям от техния.
628
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не само,че не са сами руснаците,след като Китай и Индия участваха във воения парад но това означава,че Путин не е Сталин,който разби армията си през 1937год.и помогна да страдат хората му.
627
3
 
5
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ПАРАДА БЕШЕ УНИКАЛЕН. ПОКАЗА ЕДИНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД. ШАПКА ИМ СВАЛЯМ.А ВИЕ ТУК ВМЕСТО ДА ПЛЮЕТЕ ПО РУСИЯ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ БЪЛГАРИЯ НАКЪДЕ ВЪРВИ...ОТДАВНА СМЕ В БЕЗДНАТА А С ТИЯ МУДЖАХИДИНИ КОИТО ИДВАТ ВСЕКИ ДЕН НА ТЪЛПИЩА СМЕ ОБРЕЧЕНИ !!!
626
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Армата" може да контролира 10Х10км.------------------- О, Боже!... Кога това? През 2050-та или 2080-та година? Един съвет от мене - направете го да може да се движи и ще контролира много повече.
625
1
 
5
 
! Отговори
и тези си повярваха преди 8 години
Горките ***, те пак са някъде в 1980 с тези ламарини...Едва ли не знаят, че могат да бъдат нарязани за 1 час...
624
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
изолирани, полуграмотни, бедни, мизерни , самодоволни в духовната си пустош каубои
623
8
 
6
 
! Отговори
Маке ти и трън преди 8 години
Много велики тия рашъни бе, освен да пият и да съ бият друго не знаят!
622
7
 
11
 
! Отговори
sw. преди 8 години
Велика е Русия колко и да я плюват и завиждат вярно Германия е велика с техниката си никой не го отрича,но само Русия може са се натпреварва с нея и да я задминава!!!Били самотни ,*** топана е личността измислила това?!!А какво да гледаме еврогейовете или американците-шайка разбойници,мафиоти и ***,най-голямият каймак на световнвта *** е там!!!Империалисти ,капиталисти-хора без никаква ценностна с-***,няма думи да се опише негативността на това ЗАПАДНО ЗЛО!!!
621
11
 
23
 
! Отговори
vankata преди 8 години
Страхотен парад. Толкова много засмяни и слънчеви лица. В речта си Путин не пропусна да благодари и на всички съюзници участвали във войната. Говореше умерено, без нападки и обиди. Над 20 милиона руснаци излязоха на улиците да празнуват. Млади и стари пееха старите руски шлагери и разказваха за подвизите на свои близки. Само за някакви си 9-10 години, Путин успля да върне самочуствието на своя народ и да преобрази страната. Не случайно 86% от руската нация твърдо го подкрепят.
620
6
 
10
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Едва ли си мислите че срещу тях може да се изправи Германия например с техните 44 изтребителя които могат да летят в момента или пък с 250 си боеспособни в момента танка. И то не от най- съвременните които например показаха руснаците. Гледайте в Youtube изказването в Бундестага на Сара Вагенкнехт - тези цифри са нейни.
619
5
 
18
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Уважаеми господин Александър Попов! Да бяхте поне гледали парада преди да напишете такава ОЛИГОФРЕНИЯ! Освен Русия (около 145 милиона) + Китай (около милиард и осемстотин милиона) + Индия (около милиард и половина) + останалите бивши съветски от Евразийският съюз... Е можете ли да смятате изобщо??? Страшна самота! А за Вас > Срамота!
618
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванИван ли си или си Джон?
617
18
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Трябваше да го направят този парад вечерта - по тъмно. На линейните да бяха дали факли. Блоковете с вирнатите брадички също трябваше да носят факли. В тъмнината маслено зеленото щеше да кафенее. Ех.. спомени. Защо Хитлер не изтрая още седмица. Трябваше да ги остави те първи да тръгнат. Да видим сега за какво щяха да парадират. Само за Катин заслужаваха да седнат до нацистите в Нюрнберг. Интересно. Днес хем са Империя, хем империалистите са им лоши. Просто избиват комплекси с този парад.
616
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Москва - парад, а в цялата им страна глад и смрад -!
615
12
 
25
 
! Отговори
Айде бе преди 8 години
Самотна била Русия????? Самотна е мозъчната клетка в кратуната на измислилия това заглавие!
614
6
 
24
 
! Отговори
Един от народа преди 8 години
Не беше сякаш много самотен Путин на парада.До него стоеше Китайския президент, което показва близостта на двете големи велики държави. Той не демонстрира сила,а показа свръх мощ и нека се замислят за това братята американци.Също така показа родолюбие във въоръжените сили и умение да се възпитава младото поколение, като почита паметта на загиналите си родственици...А сега ми кажете кой от Вас ще тръгне на война ако БГ е застрашена от окупация? Всички ще се изпокрият като мишоци и няма да защитят
613
1
 
15
 
! Отговори
До Реплика преди 8 години
Не не са минавали, защото в Украйна не са констатирани руски войски.Поне така твърди началникът на военното разузнаване на Франция.От Пентагона не показаха нито една спътникова снимка.Но ти знаеш!"Он знает, все кивает" пееше Высоцкий за такъв като теб.А propos, знаеш ли кой е пък този?Можеш ли да ми кажеш, защо ние си нямаме такъв!Ще ти отговоря - нашите "несъгласни" се деряха да викат "Ура!" за Партията. И Маричков не изпя "Человек за бортом", "Спасите наши души", "Бег на месте", "Товарищи учен
612
3
 
18
 
! Отговори
Зрител преди 8 години
Парадът ме изкефи - момчета като соколи, с блеснал поглед, изпънали брадички, спретнати! За мърлювците-русофоби ще кажа, че само тези от Таманската и Кантемировската дивизии могат за часове да смелят повечето натовски армии. Те не дрънкаха оръжие, показаха си го! Нахален, провокационен парад направиха краварите в Тарту, на няколкостотин метра от Ивангород в Русия - една река ги дели!Все едно руснацете да се сближат и с Мексико и да правят парад на Рио-Гранде! "Армата" може да контролира 10Х10км.
611
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 755Мамка ти така ли казва на смешното ти малко израстъче? Това сте, не можете да надскочите пигмейския се ръст!
610
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМОТНА?!?? И защо да е самотна??Защото ги няма западняците ли?А останалият свят не гил и броите за хора? Че Европа + краварите + разните им сателити нямат и 800 милиона!!! А населението на света гони 7 милиарда!Ха сметнете наново, след като другите 6 милиарда са били представени (или поне 4-4 и половина от тях) дали Русия е била самотна на парада ;))