Създаването на еднополюсен свят е опасно

Путин бе умерен в речта на Червения площад
162
Създаването на еднополюсен свят е опасно
Снимка: Reuters

Русия е благодарна на народите от страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борили се срещу
фашизма в различни страни, подчерта руският президент Владимир Путин днес в реч на парада в Москва за 70-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия, предадоха ТАСС и Франс прес.

Още по темата

Великата победа "винаги ще остане героичен връх в историята на нашата страна", подчерта Путин. "Но ние помним и нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос към Победата", заяви Путин.

Той изрази благодарност и на антифашистките сили от различни страни, борили се в нелегалност и в партизански отряди, "включително в самата Германия".

Путин напомни и за историческата среща на съюзниците на Елба и за доверието и единството, "станали наше общо наследство", както и за примери за обединяване на народите в името на мира и стабилността. Именно тези ценности "залегнаха в основата на следвоенното устройство на света", подчерта той.

Той изрази мнението, че опитите за създаване на еднополюсен свят са опасни.

"Видяхме опити за създаване на еднополюсен свят. Виждаме как набира инерция силовото блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие", заяви Путин.

Той е уверен, че "наша обща задача трябва да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави". Система, адекватна на съвременните заплахи, построена на глобална и регионална, извънблокова основа. Само тогава ще осигурим мир и спокойствие на планетата", каза още руският президент.

Според него институциите на международното право, създадени след Втората световна война, са доказали своята ефективност.

"Беше създадена Организацията на обединените нации. Беше изградената системата на съвременното международно право. Тези институции доказаха на практика своята ефективност при решаването на спорове и конфликти", заяви Путин.

В речта на парада руският президент подчерта, че именно Червената армия и съветските граждани са внесли решителния принос за победата над Германия.

"Закономерно е, че именно Червената армия със съкрушителния щурм на Берлин постави победната точка във войната с хитлеристка Германия. За свободата на родната земя се бореше целият многонационален народ, всички носеха тежестта на войната и всички заедно осъществиха безсмъртния подвиг на спасяването на родината, определиха изхода от Втората световна война, освободиха народите на Европа от нацистите. И където и да живеят днес ветераните от Втората световна война, те трябва да знаят, че тук в Русия ние високо ценим тяхната издръжливост, мъжество и вярност към фронтовото братство", допълни Владимир Путин.

Парадът е демонстрация на сила от страна на Путин, който отхвърля като "абсурдни" наложените от Запада санкции след анексията на Крим миналата година, коментира пък ДПА. Подкрепеното от Русия прекратяване на огъня в Украйна беше нарушавано както от сепаратисти, така и от украинската армия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
4
 
! Отговори
фхйкфй преди 8 години
В периода 1939-1941 г. СССР снабдява националсоциалистическа ГЕрмания с всякакви суровини срещу несмка техника. СССР дори предоставя Мурманск на Хитлер, за да го улесни за десанта в Норвегия. В знак на топлите отношения Сталин връща на Хитлер повече от 30 000 евреи-бежанци от Райха
36
3
 
13
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 8 години
Днес, когато русофобията отново е на мода, когато стремежът е да бъде демонизирана Русия на всяка цена, спомените за Втората световна война са много неудобни. Много е тъжно да гледаш как въртят и сучат редица европейски лидери в опитите си да обяснят отсъствието си от честванията в Москва, отбелязващи Деня на победата.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако СССР нападне Германия, ние ще помагаме на германците. Ако Германия нападне СССР, тогава ще помагаме на руснаците"
34
9
 
6
 
! Отговори
сдг преди 8 години
До МимиМиме, Путин е тоталитарист. ДАли ще го наречеш фашист, комунист, кгбист или *** няма значение. Това е диктатор психопат, който едновременно организира националистически събори, развява сърп и чук и същевременно се мисли за пазител на православието
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалшификаторите много искат всички да повярват, че хитлерова Германия е победена не от съветското оръжие, а от някаква мистични и трансцедентални евроатлантически ценности. Разбира се, подобни съждение могат да бъдат изречени или от крайно ограничени или от крайно злонамерени коментатори. Преди юни 1941 г. Хитлер е абсолютен господар на Европа. Европейските държави са или негови съюзници или са пометени за отрицателно време от мощта на Вермахта. Що се отнася до Съединените щати те блестят със своето отсъствие, а т.нар. им ценности са описани най-добре от президента Рузвелт с циничната фраза: "
32
9
 
3
 
! Отговори
фхкф преди 8 години
Заради нахлуването във Финландия СССР е изключен от ОН и става едва третата страна, която целият свят припознава като военен агресор. Другите две са националсоциалистическа ГЕрмания и фашистка Италия (по-късно и Япония)
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За съжаление американците искат васали, а не партньори."В.Путин
30
9
 
4
 
! Отговори
асдф преди 8 години
Истинският военен парад е през 1939 в Брест-Литовск, когато националсоциалисти и болшевики заедно честват заличаването на Полша от световната карта
29
13
 
1
 
! Отговори
асф преди 8 години
1 млн са съветските войници, преминали на страната на нацистка Германия, поради това, че зад пехотата по заповед на Сталин дебне НКВД, чиято единствена задача е да застрелва на място всеки който не върви напред.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин ! Велик е ! с Днем Победы!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО, ПУТИН. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.БЪДИ ВСЕ ТАКА СЕБЕ СИ. НЕКА ГОСПОД ДА ТЕ БЛАГОСЛАВЯ, ЧЕ НЕ ОМАСКАРЯВАШ СТРАНАТА СИ.
26
0
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Цялата дандания с Украйна е заради пустото му световно господство!Но няма да го бъде!Явно и китайците разбраха вече,че без Русия независимостта и суверенитета им са под въпрос!А съюзят ли се военната сила на Русия и парите на Китай-стават непобедими!
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА, ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА. ЧЕСТИТ ПРЕЗНИК РУСИЯ.ПРЕКРАСЕН ПАРАД. СЪЩО КАТО БЪЛГАРСКИЯ НА 6 МАЙ.
24
12
 
3
 
! Отговори
фхкфк преди 8 години
До до 28май не умееш да четеш - не коментирам Чърчил, а ролята на освободителката в рзпокъсването на България, в отнемането на националния й суверенитет и налагането със сила на тоталитарен режим, избил стотици хиляди българи чрез репресивните си органи.
23
2
 
26
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Чърчил е настоявал държавата България да бъде заличена от картата и това го има ОФИЦИАЛНО в неговите изказвания, факт! Не ми обяснявай, че едва ли не се е борил за запазването й.
22
6
 
9
 
! Отговори
цбмф преди 8 години
Не стига, че на България са взети територии с етнически българи, но под вещото ръководство на освободителката се създава буквално македонска нация, която влиза във федерацията на южните славяни. В резултат, в днешно време наследниците на българите в Македония смятат българите за татари и монголоиди
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** dade na Balgariya izlaz na bqlo more
20
14
 
2
 
! Отговори
н,;п преди 8 години
До до асднишо не премълчавам - факт е, че освободиелката има главна роля за разпокъсването
19
1
 
20
 
! Отговори
до асд преди 8 години
България губи почти всички новозавзети земи през ВСВ, но това става под натиска на страните-победителки и това не са само СССР, териториалната цялост на България се решава на тристранката между Чърчил, Айзенхауер и Сталин, това доста удобно го премълчаваш. Нищо не каза и за Южна Добруджа, която остава в рамките на България, и която преди ВСВ е била част от Румъния, не знам дали ти е известно.
18
17
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
След като червената армия изяде всички мишки в Сталинград се прехвърли на консерви с говеждо дар от САЩ.Това и Путин не може да забрави!