Нова престрелка в Куманово

Полицаи са завардили всички входове в квартал Диво селище
Обновена: 10 май 2015 11:24 | 10 май 2015 10:15,
208
Нова престрелка в Куманово
Снимка: БТА

28 часа след началото на престрелката в Куманово, отново се чуват изстрели, предаде македонското електронно издание Telegraf, цитирано от "Фокус". Изданието посочва, че служители на полицията има на всички входове в квартал Диво селище в Куманово.

През нощта в града е било мирно, но от сутринта отново се чуват изстрели. Хеликоптери и безпилотни самолети прелитат над града, а се чуват и сирени на Бърза помощ. Забелязва се полицията да влиза в отделни къщи, а от една от тях се издига дим.

Министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска заяви, че петима полицейски служители са убити, а над 30 са ранени при операцията срещу група въоръжени мъже в албански етнически район в Северна Македония. По-късно стана ясно, че един от ранените служители на реда също е починал в болница, като общият брой на жертвите става шест.

Още по темата

Еврокомисарят по разширяване Йоханес Хаан поиска в Република Македония да бъде извършено пълно разследване на събитията, станали в района на Куманово.

"Дълбоко съм загрижен от събитията в региона на град Куманово, както и за загиналите и ранените там. Искам властите и всички политически лидери, като и лидерите на общностите да си сътрудничат, да възстановят мира и да направят пълно разследване на събитията по един напълно законен и прозрачен начин", се казва в съобщението на Йоханес Хаан.

"Искам всички фактори да демонстрират въздържаност. Трябва да бъде избегната всякаква ескалация, защото това е в интерес на стабилността на държавата", пише още еврокомисарят по разширяване на ЕС.

България изразява също загриженост по повод събитията в град Куманово.

"Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите”,  пише в съобщение от външното министерство.

"Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона", завършва съобщението. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, пази България !
12
4
 
37
 
! Отговори
ТЕРОРИСТИТЕ преди 8 години
не са ТЕРОРИСТИ , а ФАКТОРИ - както е казал ЕВРОКОМИСАРЯ ПО РАЗШИРЯВАНЕ на ЕС. Не ДВОЕН, а даже на знам какъв СТАНДАРТ имат тези в ЕС и САЩ. Нали са "наши ***". Каво ЗМИЙСКО ГНЕЗДО е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и как само ни набутаха там нашите наведени пред САЩ политици
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим - 2
10
3
 
12
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 8 години
А вие се сетихте да пишете на тая тема! Старите от вчера не отразихте, сега - нови сблъсъци...
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Ами в Украйна като се развилня терористичната група на сепаратистите?
8
8
 
40
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 8Волен от 10 години ви говори за имперските амбиции на Ердоган и неговата Пантюркистка дъга, която ще започне от Албания през Македония, мине през Родопите ни и стигне до Истанбул, но вие му се смеехте. Смейте се!
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Случващото се в Македония е резултат от желанието на правителството да участва в "Турски поток". Същото като в Сирия. Там Асад избра иранският вариант и гражданска война вече трета година. Американците ще направят всичко възможно да саботират тази тръба. Желанието на САЩ е да контролират енергийните доставки в света и няма да се спрат пред нищо. Тези косовари се спонсорират от структури на Сорос. Едва ли ще стане като в Украйна, но ще свалят правителството а новото ще се откаже от "Турски поток"
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо... В Турция прикрития върл ислямист Ердоган мечтае да възроди Османската империя, шиптърите искат Велика Албания, май ще има скоро прекрояване на границите на Балканите и то не в полза на християните...
5
14
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Бай Гого, само едно уточнение- тия *** никога не могат да ни бъдат братя!
4
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идиотска работа на 70км от границата вилнеят терористи и избиват хора,а Външно министерство пише декларации и призиви.Вместо да усилва и дислоцира сили и средства по границата с цел да не допусне проблеми и на наша територия.Това нашето не е държава,а колония която чака да види какво ще и каже задокеанския губернатор
3
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19 март 2008 , София България, заедно с Унгария и Хърватия, току-що призна независимостта на Косово... Ха чеситити ви албански демократи.*** народ, ултра тъпо правителство - никаква държава.Та нали убитите полицай са македноци - тоест българи?
2
4
 
47
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Още преди седмица група косовски *** се заканиха на Македония. Боя се, че там ще е следващия пожар, подпален от Ислямска държава - мястото е централно за мюсюлманите от Западните Балкани - албански и босненски.А макетата могат да правят само "геройски" паметници на Ф. и А. Македонски, но не и да воюват!
1
6
 
59
 
! Отговори
край преди 8 години
ЕС и България призовават за въздържаност - а би трябвало България да помогне за СМАЗВАНЕТО на терористичната групировка в Куманово.