Проблемите в Македония са политически, не етнически

Албанците искат държава, но не трябва да я имат, смята проф. Бобев
Обновена: 11 май 2015 17:11 | 11 май 2015 17:07,
32
Проблемите в Македония са политически, не етнически
Снимка: bgonair.bg

Кризата в Македония е политическа и най-лошият сценарий е някой да я тласне към етническа, обясни пред телевизия и радио България он ер проф. Боби Бобев, балканист и бивш посланик в Албания и в Косово. По думите му в страната има натрупване на негативни факти в продължение на дълъг период от време, а един от най-сериозните проблеми е липсата на икономически растеж. Има дефицит на информация, а подробностите се разбират от медиите, коментира още проф. Бобев.

Според него случващото се в Куманово веднага е насочило вниманието към албанския фактор. По думите му обаче съществуваше Армия за освобождение на Косово, след това Армия за национално освобождение на Македония. Тогава границата между Косово и Македония не е съществувала, а имената, които сега се появиха в медиите, са имената от онова време.

Още по темата

"Интересното е, че етническото съотношение е такова, че албанските политически формирования са незаобиколими и заради това Груевски управлява съвместно с Али Ахмети, лидер на Демократичен съюз за интеграция. Това, което се случва в Македония последните месеци съответства на това, което се случва в Куманово от последните седмици, но не бива да се допуска етническо противопоставяне", каза той.

Проф. Бобев коментира още, че Македония се управлява от коалиция, в която участие вземат и албански партии. Сега трябва да се стигне до дъното, за да се открият причините за ескалацията на конфликта. Той коментира още, че албанците искат държава, но не трябва да имат такава.

По думите на проф. Бобев нещата са тревожни, но въпросът е има ли воля да се достигне да дъното на конфликта. Има един много ключов момент - хората, които действат сега, са хората, които са действали през 2001 г. Сега трябва да се разбере дали те са минали през конфликтите в Сирия и в Ирак, обясни проф. Бобев.

"Това, което се случва сега е един гърч на хора, които са склонни да действат. Размахването на плашилото на велика Албания няма да доведе до създаване на обща албанска държава", коментира той. Според проф. Бобев има силен инструментариум за противодействие на случващото се. Той прогнозира, че ако този конфликт има продължение, това ще са епизодични случаи.

Чуйте целия разговор с проф. Боби Бобев във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Великият професор" казва, че албанците няма да имат държава, този е нов телевизионен професор за запълване на времето на телевизии и радиа и вестници.
7
2
 
19
 
! Отговори
истина преди 8 години
америка иска колония ,Велика Албания,
6
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
С насилственото отделяне на Косово от Сърбия запада даде голям анонс на албанците за държава, независимо какво бълваше пропагандата. Е, следващата стъпка в таз посока е Македония, колкото и да си затварят очите. Изобщо запада като тръгне да решава вътрешни въпроси на държави за които си мисли че им разбира проблемите, настава" мазало"! Гледайте само какво настана в арабския свят...!
5
3
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До Пян_ГъПросто лъснаха алчните и крадливи *** на управляващите в Македония,излизат и някакви трасета на някакви газопроводи и пъзела се нарежда
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само Америка, Богатите *** от Азия облагоденстват и Европа. Така арабите постигат своите цели, Леко с пиниз.
3
1
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Бобчо, и кой е този "силен инструментариум за противодействие"??? USA ("разделяй и владей"), Russia ("разделяй и владей") или българската армия (0)? Що все се правите на отворени, ве-е-е, шушумиги такива? Бобчо, "професоре", запомни - силен инструментариум имат само страни с развита индустрия и със силна армия: China, Russia, и USA, анадънмо? "Професори"...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам ,че от Арабия върви към Балканите.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
професора не знае нищо за американската следа