Проблемите в Македония са политически, не етнически

Албанците искат държава, но не трябва да я имат, смята проф. Бобев
Обновена: 11 май 2015 17:11 | 11 май 2015 17:07,
32
Проблемите в Македония са политически, не етнически
Снимка: bgonair.bg

Кризата в Македония е политическа и най-лошият сценарий е някой да я тласне към етническа, обясни пред телевизия и радио България он ер проф. Боби Бобев, балканист и бивш посланик в Албания и в Косово. По думите му в страната има натрупване на негативни факти в продължение на дълъг период от време, а един от най-сериозните проблеми е липсата на икономически растеж. Има дефицит на информация, а подробностите се разбират от медиите, коментира още проф. Бобев.

Според него случващото се в Куманово веднага е насочило вниманието към албанския фактор. По думите му обаче съществуваше Армия за освобождение на Косово, след това Армия за национално освобождение на Македония. Тогава границата между Косово и Македония не е съществувала, а имената, които сега се появиха в медиите, са имената от онова време.

Още по темата

"Интересното е, че етническото съотношение е такова, че албанските политически формирования са незаобиколими и заради това Груевски управлява съвместно с Али Ахмети, лидер на Демократичен съюз за интеграция. Това, което се случва в Македония последните месеци съответства на това, което се случва в Куманово от последните седмици, но не бива да се допуска етническо противопоставяне", каза той.

Проф. Бобев коментира още, че Македония се управлява от коалиция, в която участие вземат и албански партии. Сега трябва да се стигне до дъното, за да се открият причините за ескалацията на конфликта. Той коментира още, че албанците искат държава, но не трябва да имат такава.

По думите на проф. Бобев нещата са тревожни, но въпросът е има ли воля да се достигне да дъното на конфликта. Има един много ключов момент - хората, които действат сега, са хората, които са действали през 2001 г. Сега трябва да се разбере дали те са минали през конфликтите в Сирия и в Ирак, обясни проф. Бобев.

"Това, което се случва сега е един гърч на хора, които са склонни да действат. Размахването на плашилото на велика Албания няма да доведе до създаване на обща албанска държава", коментира той. Според проф. Бобев има силен инструментариум за противодействие на случващото се. Той прогнозира, че ако този конфликт има продължение, това ще са епизодични случаи.

Чуйте целия разговор с проф. Боби Бобев във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
тъпанарите от запада признаха косово вкл и българия и сега се започвабългария винаги си е патила от *** политици ала бай *** които освен келепиранищо друго не ги интересува цялата тази история в куманово е дело на турция
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наследниците на Ал.Македонски ще гризнат здраво дървото, щом са празни глави...Македония е ГМО, изкуствено измислена от Коминтерна, затова има ядове със самата себе си, а като добавим и комунистическото минало ... лошо ги чака!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Албанците си имат държава да заминават Там
25
1
 
5
 
! Отговори
...и кво 22...ха,хаа преди 8 години
Турция вече ...руска ли е , та Запада и Гърция да не искат газ от нея..ха,ха,хааааааааааа...???
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сръбската и руската комунистическа мафия в Македония ----ще загробят страната.Червената корупция , наследена от соца--ще я сринат до основи!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво да откъснат след като могат да я имат цялата след като 20 години?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костов им даде 100 танка да се пазят от сърбите. Те ги дадоха на вторични суровини.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са българи, ще им помогнем. Ние сме велика натовска държава. Имаме велики министри на външните, вътрешните и средните работи. Велики сме.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съседите на България си разделиха 60 хиляди кв.км. Великите сили им помогнаха.
19
1
 
5
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До 1 година албанците ще ни бъдат комшии.Македонците скоро ще проговорят на майчиният си език - българският.
18
5
 
4
 
! Отговори
пак не сте в час преди 8 години
истината е,че отвъд океана натискат гърция да не приема турския поток,което още не значи че ще приеме...не е в нейн интерес...но за всеки случай се взривява етнически македонията с една платена акция и...тръбата увисва...но не само от гърция към македония,но и към сърбия,унгария,австрия и европа...зад случилото се стоят албанските тайни служби...ха познайте кой стои зад тях бе... май ще да е др.подполковник владимирович..ха ха...
17
1
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Щом един професор каже, че проблема е политически, значи той е етнически и религиозен. Лично аз очаквам в бъдеще глобален конфликт на етническа и религиозна основа. Колкото повече съвременните политици се опитват да приравнят хората и да представят исляма като напълно безопасен. колкото повече мигранти друговерци намерят място в Европа, толкова по-кървав и дълготраен ще е този конфликт. В Македония са само предвестниците на глобален Европейски конфликт.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемите в Македония е етнически и религиозни. Основната цел е пълна ислямизация на Балканите и установяването на ислямски халифат в целия свят.
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е нормална КГБ-практика ....да се превръща ПОЛИТИЧЕСКИЯ скандал ---в етнически!Затова е и Декларацията на Русия--- в защита на мафиотския Режим в Македония!СТАРИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОВОКАЦИИТЕ В КУМАНОВО СА ПЛАТЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ---ЗА ДА СЕ ЗАБРАВИ СКАНДАЛА С ПОДСЛУШВАНИЯТА И РОДНИНСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ!СКЪПИ , КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА ---ПЛАТЕНИ С ПАРИТЕ И КРЪВТА НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД!
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ме извинява професорът, но албанските *** не се вълнуват от икономическият и политически напредък на Македония, а от това да откъснат части от нея, които да присъединят към Косово.
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос на време е Ислямска държава да вземат властта в Албания и Македония както стана в Либия, да направят свои бази за да почнат настъпление с бежанци към България и Италия. Бъдещ ислямски съюз ще включи България, Северна Гърция и Турция
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависи какво ще реши фондация Америка за Албания.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Украйна не може, но в Македония - може, така ще каже Обаманго. Тука с Косово било друго - така казват ***, реформаторите и герберасите.
9
2
 
24
 
! Отговори
Хартиено сърце преди 8 години
Американците си правят дълбок фронт срещу Русия в бъдещата война, която планират. Тъй като България не им е сигурна за фронт, опитват да прехвърлят нещата в Македония към която имат сантименти и претенции Сърбия, Албания и Гърция, защото Македония е държава на хартия.Освен това, руснаците няма да стрелят по Варна и Бургас.Подготовка за новата война на американците, това е обяснението.Но да не отиде и България на кино в тази подготовка?С тези БГ управници може със сигурност да отиде на кино.