Забраняват пушенето на главната пешеходна зона на Сидни

От юли няма да може да се пуши и на места за хранене на открито
12 май 2015 09:04, Елка Василева
20
Забраняват пушенето на главната пешеходна зона на Сидни
Снимка: архив, Reuters

Тютюнопушенето на Мартин плейс - главната пешеходна зона на австралийския град Сидни, е забранено пробно за 12 месеца, а после забрана за пушене може да бъде наложена за всички обществени места на открито в града, предаде ДПА.

Градският съвет на Сидни взе това решение, след като проучване показа, че повечето жители на града биха предпочели пешеходната зона да е без тютюнев дим. От вчера рейнджъри обикалят района с пепелници, приканвайки хората да изгасят цигарите си.

Мартин плейс е пешеходна зона в центъра на бизнес квартала на града, където хиляди хора обядват на открито, не само в заведения, но и по пейките и седнали на стъпала. В същия район през 2014 г. беше извършено терористичното нападение срещу кафене "Линд".

Пушенето е забранено на много обществени места в Сидни, включително на гарите, автобусните спирки и баровете. От юли пушенето ще е забранено и на всички места за хранене на открито.

Броят на пушачите в Австралия намаля наполовина през последните 30 години. Само 13,3 на сто от възрастните австралийци пушат всеки ден.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
...eeee, NAI-nakraia da moga da sloza edin plius na Шоп-a....:))Ce e hamerikanska durvena kratuna..., no pone ne pusi...
11
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
***, хора, че вие изтрихте повече коментари от статията отколкото останаха... Сега по темата, Сидни, искам да ти кажа, че намаляването на тютюнопушенето е световен феномен, който да не повярваш, го има и в България. Да вероятно не е на нивото на Австралия (не разполагам с конкретни данни), но определено не е както преди години. Това, че все още има доста пушачи би могло да се обясни и с по-тежкия, напрегнат и изнервен живот, който водят хората в България в сравнение с някои
10
0
 
1
 
! Отговори
сектор Кабул преди 8 години
Мъка, мъка! От години лягам и ставам с мисъл за австралийските аборигени и за мемориала на доктор Менгеле пред австралийското министерство за ингеграция и толеранс на коренното австралийско население. Сега разбирам, че пришълците в изблик на човеколюбие и либерализъм са преминали от забрана за туземни форми на живот, към забрана за пушене на техните колонизатори и еманципатори. Мъка, мъка. Какво са някакви си американски наемници в Украйна, изтребващи деца и старци, пред забраната за пушене!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на австралийците. Най-нормалното нещо е, където има хора да не се пуши, ама в България всичко е наобратно.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на австралийците, издигнаха ми се в очите!
7
5
 
4
 
! Отговори
гост преди 8 години
Ей затова Австралия не е моята дестинация
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остава да забранят и гмуркането около приказните коралови рифове и нещастието на Синди от ав$$тралия ще е пълно.
5
3
 
4
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До от Сидни Ав$$тралияPriatel...hahaha..nishto losho ne si kazal i imash 4 disslike..ne moga da razbera zashto ne ti haresvat komentara!? Moje da sa onezi ot stochna gara i da sa se pochuvstvali obideni :D Pozdrav na Sydney
4
3
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
И в България трябва да се забрани.
3
0
 
8
 
! Отговори
pesho преди 8 години
Само 13.3 % пушат от населението! Тук е 55 % от възрастното. Тук е свинщина. Майки с деца дори съм виждал да дърпат детето и и да му говорят пушейки.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидни, много сте назад с материала. Чак сега забранявате на мартин плейс пушенето...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е оня австралииски пендал да се изказва нелепо.