Европа остава разделена за хомосексуалните бракове

На 22 май Ирландия ще гласува въпроса на референдум
17 май 2015 07:50, Красимир Ангелов
95
Европа остава разделена за хомосексуалните бракове
Само преди дни премиерът на Люксембург Ксавие Бетел (в дясно) сключи брак с партньора си. Снимка: Reuters

На 22 май Ирландия ще гласува на референдум за или против хомосексуалните бракове и на този етап според допитванията подкрепата за тях е по-голяма от отхвърлянето. Но Европа е  разделена по въпроса за еднополовите бракове, отбелязва в. "Журнал дю диманш".

Ирландия се очертава да стане 12-ата европейска страна признаваща еднополовите бракове. Първи го направиха парадоксално страни, в които населението е силно религиозно като Испания през 2005 г. и Португалия 2010 г., а Франция, където хората все по-малко посещават църквите трябваше да изчака 2013 г., за да признае хомосексуалните бракове.

Последен към лагера на страните признали този тип бракове се присъедини Люксембург, чийто премиер в петък се омъжи за приятеля си.

Противници на идеята засега са страни, славещи се със силните си религиозни традиции като Италия, Полша и Гърция, както и нови членове на ЕС като България, Словакия и Латвия, в които комунизмът и религията дълго време заклеймяваха хомосексуалистите, пише изданието, цитарано от БТА.

Ако Ирландия приеме еднополовите бракове на 22 май, то за едно поколение тя ще е успяла да премине от криминализирането на хомосексуализма към законовото признаване на гей браковете. Това е напредък в юридически план, но и знак за политическа зрялост, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
11
 
! Отговори
не гей преди 8 години
Никой не е против тях но....
6
1
 
20
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Мали..и..и..и много защитници на обратните много нещо. Никой не иска , а и не може да забрани на хората да се чувстват и правят каквото поискат като мъж с мъж например . Дразнещото е парадирането , че си обратен . Просто си живей и не се натрапвай така нагло . Сравненията с Хитлер и Сталин са безполезни и *** .
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
умива ги - така е.........
4
4
 
4
 
! Отговори
SD преди 8 години
До мемориала ,,Линкълн,, , ще бъде издигнат паметник на гей ветераните от втората световна .Говоря сериозно .
3
1
 
21
 
! Отговори
лекар-сексолог преди 8 години
Както и да го мислим и говорим не е нормално мъж с мъж да се жени. Как ще се възпроизвежда човешкия род. След като имаш такива склонности живей си без да се дуеш по медиите колко си обратен . Това най много дразни хората .
2
2
 
7
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 8 години
Хайде сега да прогнозираме и първите "сватби" на нашенските популярни "нежни" двойки! Букмейкърите ще приемат залози.... А може един посланик да реши да "се вземат" с приятеля си именно тук?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма снимка на лесбийки с голи гърди ?Отново дискриминация!Защо не се говори за ромка,лесбийка,джихадистка?Нима тя няма права?