Сбогом Никола! "Човечета и индианци" на протест в Скопие

Протестиращите: Събрахме се, за да ви кажем да си отидете!
17 май 2015 18:12,
135

 Снимка: Reuters

Над 2000 души души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха и от Охрид. Всички те се обединиха в протеста срещу режима на Никола Груевски.

Днес се събрахме всички: човечета, шиптари, индианци, за да ви кажем да си отидете. Това заяви пред протестиращите в Скопие журналистът Огнен Янески. В записите, които показа опозицията от подслушвани телефонни разговори, се чува бившия вече министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска да нарича гласуващите от Пустец човечета, албанците – шиптари, а членовете на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ – индианци, предаде "Фокус".

Протестът бе открит от представители на студентите. От организацията "Студентски пленум" говореха на македонски и албански, изтъквайки техните проблеми като студенти и липсата на диалог с правителството.

Протестиращите развяха македонски, албански и турски знамена. Някои от демонстрантите са издигнали плакати, на които пише "Оставка“ и "Сбогом Никола". В протеста участват различни граждански сдружения, студенти и хора от различни етнически общности.

„Никола, ако ме чуваш, знам, че много искаш да слушаш, искам да ти кажа едно: от много фасадни проекти забрави основният – Македония“, заяви от своя страна Никола Димитров, бившият посланик на Македония в САЩ и дългогодишен преговарящ в спора за името с Гърция. По думите му в сградата на правителството има хора, които вървят по акъла на Груевски и са приватизирали всички институции.

На протеста се появи и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. "Хората, които са се събрали тук се борят за демокрация. За мен е удоволствие да бъда тук, от името на всички европейски социалдемократи. Тук сме заедно с моите приятели от Швеция, България, Обединеното Кралство. Тук не съм за да ви уча. Тук съм за да чуя вашия глас“, заяви Станишев.

"Вашето послание е ясно. Вашето послание е, че вие искате мир. Искам да изразя своите съболезнования до семействата на всички, които загинаха в Куманово“, заяви Станишев. По думите му на протеста има хора от различни етнически общности, които искат демокрация.

"Чух, че много години нямаше свобода на словото. Но това повече не е приемливо. Чух много хора, които са провъзгласени за врагове, тъй като имат различно мнение. Това е неприемливо“, изтъкна Станишев.

Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните четири месеца бяха направени разкрития за корупционните схеми, за кадруване в съдебната система, контрола над медиите, фалшифицирането на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора.

В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До американецоА пък аз като гледам как Волен защитава Груйо, направо Зайо ми става симпатичен (а не трябва).
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоВсичко това няма да свърши ужасно лошо, другарю.Все пак Македония не граничи с Мордор !
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крепете на Боко мадурите и не се кахърете за комшиите. Скоро няма да се събудите...
47
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Провали се сценария на режисйорите!!!!ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗАХМЕ 4Е НА БАЛКАНИТЕ НИ СЕ ВОДИМЕ НИ СЛУШАМЕ НИЕ СМЕ ВИНАГИ НА СТРАНАТА НА КОЙТО ПЛАЩА ПОВЕ4Е А НАКРАЯ С ТОЯ ДЕТО НИ Е КЕФ!!!ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ДАВАТ ПАРИ НА ВЕТЪРА НА БАЛКАНЦИ!!!!ДАНО НАЙ НАКРАЯ СЕ ОТКАЖАТ ОТ НАС!!!!!СКОРО НАВЛИЗАЩИТЕ КАТО БЕЖАНЦИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ТЕРОРИСТИ ЩЕ СТАНАТ ДОСТАТЪ4НО,ЗАПАСЯВАЙТЕ СЕ С ПУКАНКИ ГЛЕДАЙТЕ ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА СТЕ СИ ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ,ПУКАЙТЕ ПУКАНКИТЕ И ГЛЕДАЙТЕ САЙРА,АИДЕ 4Е УТРЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯ!
46
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
nali vlasta mu e dadena ot naroda ,naroda ne go iska toi ne si dava ostavka,sladko ne6to e tova vlasta maika mu stara,dori i da stane grajdanska voina pak qnma da si dade ostavka 6te darji do posledniq moment dori i jivota da mu e zastra6en
45
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния майдан замислен от САЩ, но едва ли ще бъде реализиран, защото нито българи, нито сърби ще позволят създаването на велика албания и унищожаването на Македония.
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Революцията завладява Македония само българите спят и не се вдигат да свалят фашистката коалиция на ГЕРБ. След изборите ги чака хиперинфлация на цената на тока и парното и още 20 милиарда лева външен дълг.
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хм, а дали има нещо общо това с газопровода ,който ще минава през макетата и защо точно сега става това нещо там?
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се правят изобщо избори. Събира се една тълпа и какво кажат това ще е
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз незнам кой е Груевски ама щом и Станишко командироваха от европата за мноооого пари ще става на вапрос. странни нещта почнаха да се случват,ама да видим накаде ще избие това.дано няма много жертви.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хората, които са се събрали тук се борят за демокрация. За мен е удоволствие да бъда тук, от името на всички европейски социалдемократи. Тук сме заедно с моите приятели от Швеция, България, Обединеното Кралство. Тук не съм за да ви уча. Тук съм за да чуя вашия глас, заяви Станишев...........хм демократ социалист .wtf с тоя свят е станало . хм, станишев демократ ли е социалист ли е , че то вече е миш маш и
39
9
 
12
 
! Отговори
ккк преди 8 години
Абе то и тук е съвсем същото в политиката, че и по-зле. Ако боко тиквата беше поне малко българин и беше прекарал Южен поток, и за него щяха да изкарат какви ли не неща, даже много по-лоши. Но понеже е добро американско куче, всичко е по мед и масло.
38
4
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Всичко това ще свърши ужасно лошо-като в Либия,Египет,Сирия,Украйна....Сещате се кое е общото-дедо Сорос.Сега Македония ще рухне,утре и ние.Интересно,когато Всичко се скапе и у нас,*** ще се радват ли?Как ще обяснят,че всичко това е било нужно на България?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и първа снимка : едно маке.флагче, две шиптарски , едно с месец , btw това макета ли са или друго ,че много флагчета и
36
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжии защитават мългарофоб , крадящ българската история и насаждащ неистова омраза към всичко българско. Колко още могат да паднат?
35
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега ми беше трудно да взема страна, понеже и управляващи и опозиция в Македония са българомразци, но сега като видях как *** от БТВ се опитват да изкарат протестерите "умни и красиви" като нашите *** от преди две години, май съм по-скоро на страната на Груевски!СМЪРТ ЗА БТВ!
34
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонската наркоманизирана седерастия в действие.
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По снимките си личи, че не е останала никаква българщина в Македония. Скоро Аллах ще надделее там
32
7
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Току що по BTV дадоха каква *** са оставили протестиращите след себе си по главната улица на Скопие.Улицата беше засипана с празни пластмасови шишета от минерална вода, скъсани транспаранти и купища други ***.Шиптъри и наркомани няма какво друго да оставят след себе си ...Колкото и да се опитват нашите платени телевизии да ни представят протестиращите като "умните" и "красиви" македонци.Вече за всички мислещи хора е ясно - Груевски стана "корумпиран", откакто стана неудобен на Запада.
31
2
 
11
 
! Отговори
Инженера преди 8 години
До американецо Има поне 2 български знамена там. И двете се виждат от камерите.