"Шарли ебдо" дарява милиони на жертвите от 7 януари

?4,3 милиона са дарени от 36 000 донора от 84 страни
18 май 2015 21:45,
4
"Шарли ебдо" дарява милиони на жертвите от 7 януари
Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" е получил дарения в размер на около 4,3 милиона евро след атентата от 7 януари, в който бяха избити основни членове на редакционния съвет.
 
Вестникът изцяло се отказва от тази сума в полза на жертвите, обяви ръководството на изданието, цитирано от Франс прес.
 
Сумата е дарена от 36 000 донора от 84 страни. Тя ще бъде внесена в държавната Френска спестовна каса (Caisse francaise des depots). Разпределението на парите ще се повери на комисия "мъдреци", които да са назначени от френското министерство на правосъдието, уточниха новият главен редактор Рис и финансовият директор Ерик Порто.
 
През април 15 от 20-те щатни служители на вестника поискаха ново управление и статут на равноправни акционери, оспорвайки начина на ползване на получаваните от януари финансови средства.
 
"Тези пари трябва да се преразпределят сред жертвите, това беше поетият ангажимент, от членове на редакцията или адвокати", заяви един от основните автори на вестника, лекарят от "Спешна помощ" Патрик Пелу. 
 
"В момента обаче не ни е много ясно как ще стане това", добави той и изрази съжаление, че не се дава отговор на този въпрос.
 
В момента 40% от "Шарли ебдо" се държат от родителите на бившия главен редактор Шарб, който е сред убитите в атентата от 7 януари, 40 на сто от Рис, който бе ранен при нападението, и 20% от финансовия директор Ерик Порто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
сърказъм преди 8 години
за пари ли? за много ли?