Банков бандитизъм без наказания

Повече нарушения – повече глоби. Но без присъди за 6 големи банки
24 май 2015 17:30,
43
Банков бандитизъм без наказания
Снимка: архив, Ройтерс

Сп. “Икономист” обрисува позната до болка ситуация: регулаторните органи приемат нови наказания за банките, правят се гръмки изявления за нарушенията, извършени от финансовите институции, но при все това няма нито един конкретен извършител, подведен под съдебна отговорност. Леко объркваща е и официалната информация какво точно признават банките и какво следва от това, че го признават.

През седмицата консорциум от американски и британски правителствени агенции обяви споразумение с 6 международни банки по обвинения в манипулиране на валутните пазари. “Банк ъф Америка”, “Барклейс”, “Ситигруп”, “Джей Пи Морган Чейз”, “Роял Банк ъф Скотланд” и “ЮБиЕс” се съгласиха да платят обща глоба в размер на 5,6 милиарда долара. Всички, с изключение на “ЮБиЕс”, признаха и криминално поведение, макар и тук терминологията и последствията да са по-скоро неясни, отколкото обратното.
 
Въпросното споразумение беше кулминацията на дълго разследване на действията на 20-на служители от 6-те банки, които се самоопределят като “картел”. В периода 2007-2013-а година тези хора са използвали кодирани съобщения в онлайн чат, за да си помагат взаимно в правенето на пари. Много пари.
 
Най-често това се е случвало чрез манипулации в обменния курс между долара и еврото. Което си е чиста проба измама, в разрез със съществуващите закони. В един от разговорите участник в чата написал: “Ако не мамиш, значи не се опитваш”. 
 
“ЮБиЕс” се размина с признаването на криминална вина, защото беше първата банка, която съобщи на властите за съмнителната дейност. Но това е второто подобно провинение за тази банка само в рамките на 3 години – през 2012-а беше платена глоба от 1.2 милиарда долара за манипулации на лихвения процент в сделка, сключена с изричното условие да няма повече подобни нарушения.
 
Сега идват нови глоби, но без съдебно преследване. А от “ЮБиЕс” успокояват, че паричните наказания “няма да се отразят” на финансовите резултати на компанията!
 
“Икономист” посочва, че до неотдавна признаването на криминална дейност е било гаранция за банкрут. Такава е съдбата на голямата инвестиционна банка “Дрексъл Бърам Ламбърт” и счетоводната къща “Артър Андерсен”, които губят лицензите си и клиентите си, защото законът забранява правене на бизнес с престъпници. Но сега правосъдното министерство го дава далеч по-леко и лицензите на провинилите се остават непокътнати. 

Друга интернационална банка “Кредит Сюиз” призна криминалните обвинения за измами, свързани с избягването на данъци, и също се размина с размахване на пръст и глоба.

Като оставим настрана държавните органи, признаването на вина в настоящата ситуация неизбежно ще доведе до множество частни искове. 500 милиарда долара се търгуват дневно на долар-евро валутния пазар. Манипулациите, извършени от 6-те банки, със сигурност са засегнали много хора.
 
Инвеститори вече започнаха да съдят финансовите институции. Една група ищци дори се похвали с извънсъдебно споразумение за 394 милиона долара със “Ситигруп”. И на този фронт парите решават всички проблеми – и осъдени пак няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Парите са еквивалент на ресурсите, които са в "оборот" или на "склад". А нови ресурси се събират всеки ден - злато, петрол, плодовеи зеленчуси ако щеш. Ако някои от тези ресурси са в излишък, цената им пада, а ако са краткотрайни, като храните, собственикът им търпи парична загуба в размер на вложеното време и пари за направата му. За това обикновено се спекулира с дълготрайни ресурси, и стоки от първа необходимост. Така парите се увеличават - те са само изразно средство.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво? Ще връщат ли парите на хората които са претърпяли загуби от форекса по това време? :)
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момо, добре казано, но с една забележка - парите не са Х, като нещо веднъж за винаги определно като размер. Те се увеличават. Увеличават се с т.нар. добавена стойност на последващата преработка. Освен това има инфлация. Така че е нормално количеството пари да расте. А проблемът се корени в безконтролното печатане на един определен вид валута - долари, и световното доверие в тая валута.
2
4
 
24
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Замислете се.Парите са Х. Независимо дали за левове, долари, евро, рубли или каквито искате. Те са Х.Банките дават Х пари на заем и искат Х+лихва.Тази лихва откъде да дойде след като няма реално пари за нея? :)Воала... вие сте роби не само до живот, но дори и след него!
1
3
 
23
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Ако им тикнат в затвора директорите и им конфискуват имуществото това означава да се линчуват сами.Все пак нека не забравяме, че сме на монетарна система подкрепена с капитализъм.Монетарна система = банки!Банките държат парите на всички, в това число и държавите. Как се затваря банка или се вкарват в затвора директорите й, а? Ами... НИКАК!На банките само могат да се дават безвъзмездно милиарди за помощ и това. Нищо друго! Те правят пари от нищото!