Роми с кола прегазиха 9 души на спирка в Рим

Със скорост от 180 км/ч те бягали от полицията
Обновена: 28 май 2015 15:38 | 28 май 2015 15:35, Елка Василева
136
Роми с кола прегазиха 9 души на спирка в Рим
Снимка: архив, Reuters

Роми с лек автомобил се врязаха в група чакащи на автобусна спирка в Рим, като убиха една жена и раниха още осем души, четирима от които са с опасност за живота, съобщиха местни медии.

Автомобилът Ланча Либра привлякъл вниманието, защото се движел зигзагообразно в римския квартал Бочеа.

Патрулна кола на полицията се опитала да го спре, но водачът на автомобила рязко увеличил скоростта и започнало бясно преследване. Колата на ромите буквално покосила група хора, които чакали автобуса на спирката и без да намалява, продължила да се движи със 180 км/ч.

Освен водача в нея се намирали и двама пътници, които изскочили от автомобила и побягнали, когато полицията ги настигнала. Водачът и единият от пътниците успели да се укрият.

Полицията задържала другия пътник - 17-годишна ромска девойка, която живее в отредения за роми къмпингов лагер в квартал Монакина.

Общо 9 са жертвите на катастрофата. Филипинка на 34 години е загинала на място, други двама филипинци - мъж на 38 години и 47-годишна жена, 33-годишна италианка и 24-годишна французойка са с опасност за живота, докато в тежко състояние са още две италианки на 19 и 29 година, французойка на 24 и молдованец на 22 години.

"Такава сцена бях виждал само по филмите. Жертвите направо се лепяха по предното стъкло на колата", разказва един от полицаите, участвали в преследването, който е със счупен крак.

Тежкото пътно произшествие увеличи напрежението в редица райони на Рим, в които са разположени ромски лагери, предоставени от общината, която покрива разноските за електричество, вода и битови отпадъци. Започна организирането на граждански групи за нощно бдение и самозащита. Социалните мрежи са пълни с филмови материали и закани за саморазправа с ромите.

В неделя ще бъдат произведени частични местни избори в седем от 20 административни области на Италия, които обхващат 1060 общини. Мнозина избиратели публично заявяват, че ще гласуват за ксенофобската партия "Северна лига", чийто лидер Матео Салвини поднови призива си във Facebook "да бъдат пуснати булдозерите в ромските лагери". Редом с признанието за усилията на полицията масово се изразява скептицизъм, че правителството, политическата и съдебната система ще предприемат конкретни мерки.

Неотдавна хрониките бяха изпълнени с един своеобразен рекорд, който макар и да не фигурира в алманаха на "Гинес", е твърде показателен. Карабинерите задържаха в Рим за 54-и път джебчийка, която е само на 13 години и е гражданка на Босна и Херцеговина. Тя бе хваната в момент, когато измъквала портфейла на сицилиански турист. Пребивава в Италия без родители и без настойник. Съгласно закона бе предадена в Оперативната социална зала на Римската община, която на свой ред я настанила в специализиран център и сигнализирала за случая в съда за малолетни.

Държавата е задължена да поеме разноските по издръжката и обучението до 18-годишна възраст на всеки малолетен чужденец, оставен без родителски надзор, след което тепърва ще се установява дали отговаря на условията за оставане в Италия или подлежи на репатриране в страната, където е роден. Това обяснява защо плавателните съдове с незаконни мигранти, прекосяващи Средиземно море, са пълни с малолетни без възрастни придружители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: италияромирим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
32
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Абе чудя се ако това беше станало в Саудитска Арабия какво ли наказание ги чакаше според шериата тия ромлянци!? И дали щеше да се стигне до съд изобщо. Май щяха да ги нарежат на филийки със саби дамаскини. И пак щеше да им е малко.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Молдованец !?? Да не би да е молдовец ?
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анчо Шукримай не си бито скоро
25
2
 
28
 
! Отговори
Еее! преди 8 години
Ами щом са роми, в Рим могат да правят каквото си поискат!
24
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега пак ще ни плакнат с особеностите и уникалностите на култура, бит, душевност, идентичност, ценности и т.н.И нищо чудно прегазените да бъдат съдени, защото са чакали на спирката и не са взели под внимание факта, че след като ромите се возят на автомобил, сега всички наоколо само с присъствието си вече нарушават техните исконни права
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На двайсти Февруари раздават социали!
22
2
 
37
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Рано или късно ще си намерят майстора. Ако бяха сгазили араби или *** просто живи нямаше да останат. Но ний сме меки Марии. В буквалния смисъл на думата.
21
1
 
17
 
! Отговори
edin преди 8 години
Анчо,33г. уча ромите да четат и пишат.А не да крадат и убиват!
20
2
 
20
 
! Отговори
младен преди 8 години
Жалко че не е станало я в Германия, я в Франция или някоя друга примато-толерантна държава
19
32
 
4
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
До до Анчо 8цатаБрато, проблема на България е манталитета на българите, а не на ромите.
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им инсталират 4 видео камери за наблюдение и всичко ще се оправи. Ние сме на тоя принцип.
17
44
 
2
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
До edinМомче, по- внимателно с езика на омразата, че скоро ние ставаме мнозинство и ще трябва някак си да се разбираме. Най- разумно е да не се караме.
16
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само булдозерите ще ги оправят!
15
0
 
28
 
! Отговори
до Анчо 8цата преди 8 години
Бегай дето ви плащат тока и водата, в италиянския катун, що щеш в Бг, наглецо?!? Тук е обичайно ако си българин да си плащаш сметките, а не да се държиш като крадлив и нагъл политик и или мангул!!!
14
2
 
28
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа - е ми да почва...
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите да не са от България случайно?
12
2
 
33
 
! Отговори
edin преди 8 години
Анчо,ще има и тук вода и електричество без пари-на столчето,Анчо,електрическото!
11
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски ценности.
10
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахааа нека нека да видят за какво става дума, а не само да мрънкят за права и малцинства
9
5
 
23
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Бежданците ни ги давайте, но риомите си ги дръжте.