Русия струпва оръжие и армия на украинската граница

Ройтерс: Това е доказателство за съгласувани действия на военните!
Обновена: 28 май 2015 14:04 | 28 май 2015 10:00, Бойчо Попов
322
Русия струпва оръжие и армия на украинската граница
Снимка: Reuters, архив

Руската армия струпва голямо количество войници и въоръжение, сред които и мобилни ракетни установки, танкове и артилерия в импровизирана база близо до границата с Украйна, предава Ройтерс.

Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. Това напомня силно на появата на военни части, забелязани в източната част на Украйна през миналата година, за които Киев и западните му съюзници считат, че са били прикрити руски отряди.

Струпването на войски на полигона "Кузмински“ на около 50 км от границата според агенцията е едно от най-сериозните доказателства до момента за съгласуваните действия на руските военни в региона.

По-рано през този месец ръководителят на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Тогава обаче той не даде подробности за твърденията.

Русия винаги досега е отричала, че е замесена в конфликта в Източна Украйна, където подкрепени от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападното правителство в Киев.

Министерството на отбраната на Русия заявява пред Ройтерс, че няма да коментира твърденията за струпване на военни части. Няколко войници обаче са заявили, че са били изпратени в базата заради военни учения, което нямало никаква връзка с положението в Украйна.

На въпрос на агенцията дали присъствието на голям брой военни сили без обозначителни знаци означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил по време на пресконференция: „Считам, че словосъчетанието подготвяна инвазия е неподходящо“.

Оръжията в близост до украинската граница включват ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия - оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите. Размерът на военна техника в базата е около три пъти по-голяма, отколкото през март тази година, където журналисти на Ройтерс са били и преди.

В течение на четири дни журналистите на агенцията са забелязали четири товарни влака с военни превозни средства и войници, които са пристигнали на гара в региона на Ростов в южната част на Русия. Най-малко две композиции са отпътували за база "Кузмински“.

Още интересни - световни и икиномически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
19
 
! Отговори
Кой ще ни спре? преди 8 години
Айде да вливат!!! Аз все още съм за идеята Париж - Владивосток Россия!!!
5
54
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо просто от САЩ не пребоядисат 50 изребитела F-22, и 100тина танка и не им раздадат на техните военни по една курка от съветско време и да смажат Руснаците за 2 дена и това е... Щом ще е такава играта... Май ще стане гранична точка, като в Берлин. Тоя лилипуТян ще вкара света във война заради комплексите си за малоценност. Комунистите са готови на всичко за да запазят власта ей! Смешници .
4
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Русия! Дано скоро и да нахлуят и да сритат украински и американски задни части! Браво!
3
6
 
23
 
! Отговори
Добър преди 8 години
*** журналисти. В кой вече веднъж обяви атака на Украйна към Русия? Самите журналисти не се умори? Руснаците вече са уморени да атакуват и извежда войските си от Украйна. Съдейки по репортажам журналисти-*** - Русия редовно два пъти в седмицата се въвежда и извежда войски на територията на Украйна. Не е война, а секс се получава. Ритмични фрикции.
2
2
 
8
 
! Отговори
make преди 8 години
ами имат си ке си трупат я па си имам ракийка и ке си сипя еднодо 1 абре ти за политагитация не си ли слушал
1
2
 
12
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Ужаст!