Дадоха ли на Македония ролята на България?

Коментар за ефекта "Куманово" в сръбския вестник "Политика"
29 май 2015 22:01, Елка Василева
97
Дадоха ли на Македония ролята на България?
Снимка: архив, Reuters

Акцията на терористичната група в Куманово постигна целта си – македонският премиер Никола Груевски заяви, че Македония, която се стреми към евроатлантическа интеграция, ще се присъедини към газопровода „Турски поток“, ако Москва и Брюксел се договорят за това. Същото през миналата година говореха политиците в София и с „Южен поток“ не стана нищо, тъй като Брюксел не можа да се договори с Москва, защото Вашингтон не му разреши това. Дали сега ролята на България не е дадена на Македония? Защото, щом в Скопие си помислиха, че могат да се присъединят към бъдещия „Турски поток“, се случи Куманово, пише Мирослав Лазански в сръбския вестник „Политика“.

Премиерът Груевски правилно разбра посланието от Куманово, съответно от Вашингтон и последва това негово изявление. А кога Македония ще бъде приета в евроатлантическите организации, не зависи нито от газа, нито от петрола от Русия, а от добрата воля на гърците. Това означава, братя македонци, че докато не промените името на държавата си, няма влизане нито в ЕС, нито в НАТО. И трябва да се внимава накрая да не стане: и без име, и без газ, пише Лазански.

Още по темата

Геополитиката на балканските газопроводи е сложна игра, а геополитическите последици от енергийните решения на балканските държави може да бъдат още по-сложни. Играта около газа от години се играе основно от едни и същи страни, но политическото раздаване на роли и на малки държави може да струва много точно на тези малки държави.

Безспорно, всяка държава се стреми към диверсификация на енергийното си снабдяване, за да не зависи само от един доставчик на петрол и газ. Предвид диверсификацията на доставчиците основен национален интерес на Сърбия трябва да бъде цената на петрола и газа, както и дългосрочната стабилност на доставките на тези стоки.

Предвид събитията в района на Кавказ и Черно море най-важният въпрос за Сърбия е кои газопроводи е най-вероятно да бъдат построени? Да не говорим за много скромния за момента потенциал за износ на газ от Азербайджан, но всеки бъдещ газопровод от Азербайджан до България би трябвало да използва земетръсната във военен и политически смисъл територия на Грузия. Къде е тук сигурността на доставките?

С връщането на Крим на майчица Русия Москва стана суверенен господар на Черно море, пише Лазански.

Дали някой е наивен и си мисли, че Москва може да позволи някой в нейния „двор“ да строи нефтопроводи и газопроводи, които застрашават нейната икономика? При това под натиск от американците и само в техен интерес. В Черно море?

Ако американците имат албанците като коз на Балканите с цел „дисциплиниране" на всички останали, което красноречиво се видя в Куманово, и руснаците имат своите жокери при източниците на петрол и газ в Кавказ – Армения за Азербайджан, там е и Иран. Алтернатива за всички.

Добрата новина за нас е, че петролът ще продължи да бъде евтин, а лошото е, че две малко по-големи риби могат да разрушат всеки евентуален газопровод по дъното на Черно море, пише Лазански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петрола шял да продължи да бъде евтин, хааа ха ха, къде ? НЕ И В БЪЛГАРИЯ С ТЕЗИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ, ПРОДАЖНИ герб, кривата, местан и пф
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Франция разкриха българска мрежа за експлоатация на просяци