По призива на САЩ Сърбия ще намали зависимостта си от руски газ

Обратът в позицията на Сърбия стана в деня, в който шефът на Газпром бе в Белград
29 май 2015 11:40, Елка Василева
39
По призива на САЩ Сърбия ще намали зависимостта си от руски газ
Снимка: архив, Reuters

Сърбия ще приеме призива на САЩ да намали зависимостта от руския газ заради енергийната сигурност, така че ще участва в изграждането на газопровода от Азербайджан, заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич при посещението си в Тирана, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Вучич посочи, че Сърбия е готова да диверсифицира източниците на газ, т.е. да потърси нови пазари освен руския.

Потенциалният обрат в сръбската енергийна позиция се случи в деня на посещението в Сърбия на първия човек в руската газова компания "Газпром" Алексей Милер, който в четвъртък бе гост на бизнес-конференция, организирана от сръбската компания "Сърбиягаз", отбелязва вестник "Вечерне новости".

Коментирайки изграждането на газопровода Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/ от Азербайджан към европейските потребители, Милер каза, че постоянно се променят сроковете за началото на изграждането и работата на този газопровод. Преди четири години имаше план този газопровод да започне да работи през 2017 г. , а сега този срок е отложен за 2021 г. и това отлагане може да продължи безкрайно, заявил Милер.

Сръбските вестници цитират министъра на енергетиката на Сърбия, според когото приоритет за страната е интерконекторната връзка с България, която трябва да позволи на Сърбя да има достъп до Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ и Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/, които идват от Азербайджан.

Страните от Югоизточна Европа не могат да разчитат на достатъчни количества газ от Азербайджан като алтернатива на руския газ, смята директорът на сръбската национална компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от агенция РИА Новости.

Ако гледаме доставките на газ по южното направление, то по-голямата част от него ще остане в Турция. Останалото ще получат Сърбия, Босна и други държави. Ние не можем да разчитаме на газ от Азербайджан в такъв обем, какъвто ни е необходим, заяви Баятович на международна конференция по икономически въпроси в Белград.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въйййй, сърбите малко бомби ядоха от американците, а сега и енергийно независими ще стават, демек няма да зависят от енергия, защото няма да я ползват.
20
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 27Умници когато в междудържавни сделки ползваш Долар за преходна валута както до сега в твоята банка трябва да имаш доста кеш долари за да продадеш или купиш нещо.(кеша при куповача и продавача е задължителен за да има компенсации и прочие при неизпълнение на сделка) За това са и Валутните резерви. Но РФи Китай а и други почнаха бездоларови транзакции. Свободните долари се взимат от Газпром като наличен собствен на фирмата КЕШ.Кои са западните инвестори и колко им е КЕШа ?
19
3
 
5
 
! Отговори
at преди 8 години
namrasila sam tija prokleti hamerikanzi, stoto si pahat hujovete, kadeto ne im e rabota. iskat totalno da izolirat rusia i da si prokarvat samo tjahnata Politika i oragia. tija mirotvorzi be, vjarvaite im oste...satanisti mrasni
18
4
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Те не смеят да пратят една бригада в Украйна, която им е съседка, та щели да пратят няколко бригади в България. *** то човек като е бригадир с каскет, много акъл в главата си нема.
17
0
 
3
 
! Отговори
Ядрения преди 8 години
До Шоп 25 много филми гледаш пич и все за екшъни ...
16
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Бригадир с каскетЕ, според тебе как се изпращат няколко бригади зелени човечета на 500 км през морето. Наясно ли си, че цялата акватория на източното Черноморие се облита от америански дронове, всичко се снима от сателити, всичко се прострелва отвсякъде. Няколко бригади ще отидат на дъното на морето заедно с цялата им железария.
15
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Кокошка под мишницата беше Южен поток, но *** предпочете да гони Михаля. Сега ще *** бахура.
14
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Хора бизнеса вярва на кеш. Руснаците имат кеш, а всички други проекти като Науто(Набуко), Ту го има А Пък го няма(***) срещу тях какъв КЕШ стои. Покажете го този КЕШ. За Турски поток и Тръби има и кораби за поставянето им има. Всички останали са ПРОЕКТИ. Всеки бизнесмен ще ви каже предпочитам кокошка под мишница вместо орел във небесата.
13
3
 
8
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 8 години
Който се е хванал с краварите американски, бял ден не е видял.Путин докато не ни изпрати няколко бригади вежливи зелени човечета, няма за се оправим тук на Балканите, нито ние, нито сърбите.
12
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До славянин Какво толкова цивриш за Сърбия? Нали *** не е сръбкиня.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянинНапример като си построи отклонение и се захрани с газ от тях. А не от фамозния Турски поток.
10
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Дори да е тотално извиване на ръце, това е в наш интерес, защото връща топката в нашето поле. Нали така, полуруснячета? Аре малко по-бодро, животът е прекрасен ;))
9
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Не разбирам какво не ви харесва, та шибате минуси... Искахте Южен поток, сега нашите съюзници от САЩ се опитват да го върнат, вие пак недоволствате.
8
1
 
7
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 години
Призив илу тотално извиване на ръце!
7
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Колкото повече пречки за Турски поток, толкова по-добре за България. Нали така? Нали искахте Южен поток?
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия няма да може да разчита на нищо, докато прокарва линията на Кремъл.
5
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
И кой казва, че боят не помагал... - видяхте ли как клекнаха сърболята...
4
4
 
22
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
ШЕВРОНтийте не са за подценяване могат да узурпират всяка свободна страна!
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
милер е газ, ама със Ъ.
2
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да пуснат перхидроления пудел да полае?