По призива на САЩ Сърбия ще намали зависимостта си от руски газ

Обратът в позицията на Сърбия стана в деня, в който шефът на Газпром бе в Белград
29 май 2015 11:40, Елка Василева
39
По призива на САЩ Сърбия ще намали зависимостта си от руски газ
Снимка: архив, Reuters

Сърбия ще приеме призива на САЩ да намали зависимостта от руския газ заради енергийната сигурност, така че ще участва в изграждането на газопровода от Азербайджан, заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич при посещението си в Тирана, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Вучич посочи, че Сърбия е готова да диверсифицира източниците на газ, т.е. да потърси нови пазари освен руския.

Потенциалният обрат в сръбската енергийна позиция се случи в деня на посещението в Сърбия на първия човек в руската газова компания "Газпром" Алексей Милер, който в четвъртък бе гост на бизнес-конференция, организирана от сръбската компания "Сърбиягаз", отбелязва вестник "Вечерне новости".

Коментирайки изграждането на газопровода Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/ от Азербайджан към европейските потребители, Милер каза, че постоянно се променят сроковете за началото на изграждането и работата на този газопровод. Преди четири години имаше план този газопровод да започне да работи през 2017 г. , а сега този срок е отложен за 2021 г. и това отлагане може да продължи безкрайно, заявил Милер.

Сръбските вестници цитират министъра на енергетиката на Сърбия, според когото приоритет за страната е интерконекторната връзка с България, която трябва да позволи на Сърбя да има достъп до Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ и Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/, които идват от Азербайджан.

Страните от Югоизточна Европа не могат да разчитат на достатъчни количества газ от Азербайджан като алтернатива на руския газ, смята директорът на сръбската национална компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от агенция РИА Новости.

Ако гледаме доставките на газ по южното направление, то по-голямата част от него ще остане в Турция. Останалото ще получат Сърбия, Босна и други държави. Ние не можем да разчитаме на газ от Азербайджан в такъв обем, какъвто ни е необходим, заяви Баятович на международна конференция по икономически въпроси в Белград.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските олигархчета удрят дръвцето, пак!