Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"

Сушата "пресуши" запасите на страната
31 май 2015 07:30,
176
Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"
Снимка: архив, Reuters

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде БТА, позовайки се на информация на Reuters.

Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

"Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

"Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната демократична ,воня . Същата ,както ,два пъти убииството на министъра на отбраната . А той пак възкръсна .Егати примитивизма и тъпотията . Писалите поредната лъжа за С. Корея ,доказаха благодарение на простотията си ,че това е високотехнологична държава ,обвиняваики ги хакерска атака срещу ФАЩ.И всички разбраха че това е богата държава ,която удвой своето население ,в състояни е да задоволявя нуждите на народа си .А в България над 60% от народа живее в беднотия.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен102 Тиквата ,Тиквата е за там . Я ,как за два дни открива 10 000 х. ,,работни местаи ,,Ще им обясни как се оцелява с свинска мас,как се гледат прасета зайци и как ,,от СИРАК се става ,кмет ,генерал.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще направят още язовири и ще се оправят, България от износител на храни стана вносител на западно ГМО и ЕС отпадъци.
74
1
 
1
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 105 преди 8 години
До АнонименОчакванията през 20 век са били, че до 2010 година населението ще достигне 28,5 милиона души, но това не се случва поради глада през 1990-те години. Тогава от глад и болести загиват над 1 милион души, или 5% от населението на страната. Допълнителни фактори за намаляващият прираст са късните бракове (след напускането на военна служба), изтощението от дълги часове труд и задължителни политически активности, ограничените ресурси на семействата и влошеното здравеопазване.[45]Сега са 24м
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 112Точно така, кремъските разбойници и техните протежета нарекли себе си "комунисти" съсипаха България, и не от 25 години, а от 70
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не заради евроатлантизма, а заради мутрокомунизма :))) просто 1,5 млн. упорито отказавт да съжителстват в една държава с коминтерновци като теб, затова са си намерили препитание на други места в ЕС :)...Да намерили са си да мият чинии и ***. И виновни са разбира се комунистите, те съсипаха България през последните 25 години, нали така :)
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво толкова, ние от 25 години сме в хранителна и всякаква несигурност
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 108Не заради евроатлантизма, а заради мутрокомунизма :))) просто 1,5 млн. упорито отказавт да съжителстват в една държава с коминтерновци като теб, затова са си намерили препитание на други места в ЕС :) а иначе по-надолу много хубаво са ти казали какво сте сътворили с национализацията и заселването на българина в панелните коптори, от абсолютен лиедр на Балканите сме станали аутцайдер благоадрение на русофилски продажници като теб
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизъм и просперитет-това са несъвместими понятия....Затова пък при 25 години демокрация станахме съвместими с масова безработица, мизерия, престъпност, убийства по улиците, мафия, проституция, наркомани, просяци, бездомници и ровещи в кофите за *** пенсионери.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе знам за Баннгладеж, ама пък населението на България за 25 години евроатлантизъм намаля с една трета. А Северна Корея за 50 години е увеличила населението си от 10 милиона на 25 милиона.
67
3
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Комунизъм и просперитет-това са несъвместими понятия.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 105А пък населението на Бангладеш от 30 млн се е увеличило на 170 млн, и кво ?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белия гном да им изпрати планът сайдеров и ще се опраят!
64
2
 
4
 
! Отговори
Петракиев преди 8 години
До простите *** драскачи/визирам "Анонимен"/Глупчо,не е важно какъв е размера на заплатата ти,а какво можеш да купиш с нея.1800 евро средна заплата в Москва е равна на нашите 400-500 лева месечно.В Румъния минималната заплата е 212 евро, е и какво от това.беднотия.
63
6
 
6
 
! Отговори
читател преди 8 години
В С.Корея и преди е имало актове на канибализъм, под управлението на фамилията Ким.Сушата еднакво засяга и двете Кореи. Но в другата всичко е наред.Нужно ли е да се безпокоим за тази където управлява Великият вожд,, който на 3г. е карал кола, а на 7 спечелил състезание по ветроводство.Гладът е сериозен повод да си го сменят.Пък ако ги устройва - да гладуват, защо да се тревожим.
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗа 25 години евроатлантизъм България от 10 милиона се стопи на 6 милиона.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 91България никога не е била 10 млн, пика преди вашата "голяма екскурзия" от 89 г. е - 8 986 600 Това е, безспорен факт е, че темпа на прираст след колективизацията в Бългаиря започва да спада, България по Царско време е била с най-добрите демографски показатели, например около 1920 г населението на Бг е било 4,8 млн. а през 1946 е 7,1 млн, тоав е увеличение с над 40 % на населението за 25 години, не е имало друга страна на Балканите с по-добри показатели
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДемек, от другите диктатури и комунисти :))) *** обаче не може да си изхрани крепостните заради санкциите, не го виждам как ще помага на други, като самият той има нужда от помощ--------Средна заплата в Русия - 900 евроСредна заплата в България - 200 евроСредна заплата в Москва - 1800 евроСредна заплата София - 350 евро.
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България нарастна при комунизма, защото беше оградена с бодлива тел и не можеше да се излиза...не защото беше райско местенце......Беше оградена с бодлива тел за да не се пускат външни хора. А дори и да не беше оградена, запада беше оградил границите си с бодлива тел за българи и не пускаха никого, само единици които после използваха за пропаганда.
58
4
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
До АнонименБългария нарастна при комунизма, защото беше оградена с бодлива тел и не можеше да се излиза...не защото беше райско местенце...