Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"

Сушата "пресуши" запасите на страната
31 май 2015 07:30,
176
Глад! Северна Корея пред "хранителна несигурност"
Снимка: архив, Reuters

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде БТА, позовайки се на информация на Reuters.

Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

"Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

"Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще последват НЕМСКИЯ пример.Др.Ким знае ,че въпросът не дали,а кога.Иначе нищо ново-роднински комунизъм от най-висша класа.Всяко неподчинение се наказва безпощадно със смърт.Дисциплината в КНДР Е на върховно ниво И по тая причина южните корейци ще ги приемат с отворени обятия.Ще се обединят и Корея ще бъде новата Япония.
16
10
 
13
 
! Отговори
бг преди 8 години
По времето на Бай Тошо България беше 9 милионна,а Северна Корея 17 милионна,сега Северна Корея е 24 милионна,а България е 6 милионна.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядото на това прасе Ким Ир Сен по повод на поредния глад в Сев. Корея посетил някакъв корейски колхоз в който реколтата била близка до нулата. Наблюдателният вожд видял едно ябълково дърво с току що завързали ябълки и за да окуражи текезесарите им казал."Вижте това дърво, тук има 200 ябълки, догодина ще засеете хиляди такива дървета и ще нахраните народа."След посещението партийните секретари на селото преброили ябълките, оказало се че са точно 200. Ким Ир Сен веднага бил провъзгласен за бог
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При 2мил.армия няма начин да им стигне продоволствието.Според един виден руски теоретик, армията в мирно време трябва да е:не повече от 2% от населението заданесе нарушава икономическото развитие на страната.Ама няма кой да чете.Предполагам ,че половината армия е заета да пази границите.Иначе корейците ще скъсат синджира в посока юг.
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свалят ли комунизма ще станат като България, ама в пъти по зле. Единственият им вариант е да последват примера на Китай.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да корейците като махнат комунистическите простии бързо могат да се оправят там има дисциплина! Има ли дисциплина една държава бързо се оправя е и Хитлер е оправил икономиката на Германия само за три четири години а преди него в Гемания е имало най-страшната хиперинфлация И друго важно е че там в Корея няма *** скаклци като в България да им опоскват реколтата
11
6
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ако беха 6 милиона като нас ориза им щеше да им стигне.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия тутмаци досущ приличат на родните ***!
9
2
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Аха, "ща съ" оправят и те като теб, както си се оправил на село. Само насън.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Надя ХамданСамо Мая Манолова ли???
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дядо Петър - То не че и у нас фуражките са малко, ама все пак северните корейци са много далече пред нас.Не е много сигурно, че сме останали назад с материала. Като си спомня как до неотдвна във всеки лек автомобил, зад задното стъкло, се мъдреше и блещеше поне една фуражка. Има-няма 5-6 милиона милиционери, сега в нелегалност като "охранители".
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече корейците се учат от съседен Китай ....и ща съ оправят след 10 -15 години и на тях ще дишаме праха за БГ все повече потъва няма никаква надежда да се оправи деца българчета не се раждат! Най вероятна перспектива върху нашите земи да се изгради мюсулманска държава.
5
11
 
10
 
! Отговори
тошко преди 8 години
Само глупости се пишат.Ако всичко беше истина отдавна да са измрели всички в Северна Корея.Не мрът значи се пишат само глупости.
4
2
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
В тая държава всички мъже са с фуражки.Много от жените - също.То не че и у нас фуражките са малко, ама все пак северните корейци са много далече пред нас.Трябва нашата парламентарна група за приятелство със Северна Корея да ги посети и да обмени опит по въпроса.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северна Корея изкара голям късмет. Благодарение на наложените от Путин санкции на руския потребител, руското земеделие така се разви, че сега Русия е зарината с милиони тонове пшеница, фасул и леща. Путин се е видял в чудо какво ще ги прави толкова много храни и тъкмо обмисляше в кой океан да изхвърли излишествата на храни за захранка на рибите там. Сега вече ще може да оползотвори натрупаните огромни количества в Сев. Корея и да подпомогне в трудния момент корейските братя по глупост.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каква несигурност! Нали си имат ракети. Щв завладеят Америка. Там има много храна.
1
5
 
35
 
! Отговори
x преди 8 години
Кимчо,Кимчооо,само с фуражки работата не става,байно!!!