"Кориере дела сера": Местният вот – поука за Ренци

Управляващата ДП се представя зле в сравнение с евроизборите
1 юни 2015 08:40,
1
"Кориере дела сера": Местният вот – поука за Ренци
Снимка: Reuters

Частичните областни и местни избори в Италия са първата спънка за италианския премиер Матео Ренци, откакто той пое лидерството на Демократическата партия, после премиерския пост и откакто ДП получи 40,8 процента на изборите за Европейски парламент миналата година през май, пише в. "Кориере дела сера".

Ако днес в Италия се състояха парламентарни избори, ДП нямаше да спечели на първия тур и щеше със сигурност да отиде на балотаж, допълва изданието. Вчера около 20 милиона избиратели гласуваха за областни управители на 7 от общо 20 италиански области - Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Умбрия, Кампания и Пулия. Избирателите гласуваха и за над 1000 кмета на италиански общини, припомня изданието.

Окончателните резултати от изборите ще бъдат съобщени по-късно днес, но Ренци вече може да си извлече поука от тях. Прогнозните резултати дават 22,6% от гласовете общо в седемте области на левоцентристката ДП, следвана от Движение 5 звезди на Бепе Грило с над 20 процента, Северната лига с близо 13 на сто и Форца Италия с над 10%.

Така управляващите се представят много по-зле в сравнение с миналогодишните европейски избори. Според предварителните резултати кандидатите на левоцентристите засега водят в областите Пулия, Умбрия, Марке, Тоскана и Кампания, докато в Лигурия, управлявана досега от левоцентристите, кандидатката на ДП Рафаела Пайта е по последни данни втора, а на първо място излиза кандидатът на Форца Италия на Силвио Берлускони и Северна лига на Матео Салвини - Джовани Тоти.

Във Венето, както се очакваше, побеждава Северната лига. В Кампания кандидатът на Демократическата партия води с малко пред досегашния губернатор, който е от Форца Италия.

Всичко това не означава, че ренцизмът е приключил, но е ясно, че Ренци допусна грешки, отбелязва италианско издание. Сега Ренци трябва да играе политическата игра по различен начин, защото досега прилаганата схема Ренци срещу всички не работи. ДП може да напредва сама, но вътре в партийните предели трябва да е единна, още повече, че на този вот опозиционната линия беше възнаградена.

Ренци трябва да поднови отношенията с вътрешното партийно малцинство и да направи някои отстъпки, например относно реформата на Сената, който най-вероятно в крайна сметкаотново ще бъде избирателен орган. Ренци обаче трябва да се запита и за връзките си с италианците. Досега той се опитваше да съживи една обезверена страна, една страна в лошо настроение, една страна, която дори не вярва в себе си. Резултати има, но Ренци започна да среща и съпротива от страна на държавните служители, корпорациите, синдикатите, учителите. Ренци трябва да успее да мобилизира енергията на сънародниците си, да спечели отново младите и обезверените от политиката, да поговори с италианците, да се вслуша в тях. Ренци трябва да си даде също така сметка, че въздържанието от гласуване на тези избори не е добър сигнал за никого, коментира "Кориере дела сера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
РЕНЦИ ПОИСКА ГЛАВИТЕ НА ДОЛНАТА КАМАРА КОЯТО Е 110 ЧОВЕКА НО РЕЗУЛТАТА Е НАЛИЦЕ---ПО --СЛАБИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ А И КАМПАНИЯТА НЕ БЕ СИЛНА----БЕРЛУСКОНИ ТРЬГВА НАГОРЕ И ЕСЕНТА СА ВЬЗМОЖНИ НОВИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ