Русия не ще да стои като "наказан ученик"

Евросъюзът нарече черния списък "произволен и необоснован"
2 юни 2015 22:05, Елка Василева
356
Русия не ще да стои като "наказан ученик"
Снимка: архив, Reuters

Основното послание в ответните мерки на Москва срещу евросанкциите е да покаже на Брюксел, че Русия не се кани да остане в положението на "наказан ученик". Това заявява Надежда Арбатова, политолог от Руската академия на науките, пред "Комерсант". Експертът коментира т. нар. черен списък на руските власти, включващ 89 европейци, на които е забранено влизането в Русия.

Външният министър Сергей Лавров обясни въз основа на какви критерии е разработен той - по думите му Москва е наложила забраната на официални лица от ЕС, "подкрепяли най-активно държавния преврат" в Украйна.

Още по темата

Обяснението обаче не задоволи ЕС - властите на редица страни членки привикаха руските посланици, а европейското външно министерство нарече черния списък "произволен и необоснован", пише вестникът.

Според източник на изданието в руското министерство на външните работи номинациите за включване в списъка са дошли от посолствата на Русия в страни от ЕС. Най-голямата група сред общо 89-те лица се състои от днешни и бивши членове на Европейския парламент - 28 души, представители на 5 фракции от общо седемте в Европарламента. Най-много - 12 души, са бивши и сегашни депутати от Европейската народна партия – най-голямата сега група в Европарламента и най-критично настроената спрямо Русия, изтъква всекидневникът.

Повечето евродепутати от списъка според него не се огорчили от факта, че са попаднали в него. Навремето мнозина руски депутати и сенатори реагираха по същия начин на черните списъци на САЩ и ЕС - твърдяха, че все едно не са се канели да заминават на Запад и се гордеят с наложените санкции, напомня изданието.

"Комерсант" пише за мнозина политици от черния списък на Москва, но отбелязва, че далеч не всички те имат отношение към Украйна. Един от най-известните - бившият лидер на британските либерални демократи и бивш вицепремиер Ник Клег, явно е наказан заради искането си Русия да бъде лишена от домакинството на световното първенство по футбол през 2016 г. Друг британски депутат - Робърт Уолтър, пък настоя делегацията на Русия да бъде лишена от право на глас в ПАСЕ, дава пример руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: черен списъкРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
До Лавров :А какво трябва да стане с приемниците на подкрепилите болшевишкия държавен преврат в Русия от началото на миналия век ?!
61
0
 
5
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Уорлик беше жената в посолството. Метресата на квартала. Душата на пиянската компания... даже искаше яйчници да му присаждаме, че така нр се чувствал комфортно... ама нейсе. Прибраха си го без време у Америка-та.
60
0
 
2
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Баш оттамъ е... питай сенатската комисия... обръкаха им се хормоните и затова одобриха гей браковеъе. Вече незнаят кой кой е.
59
0
 
5
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
А от тия с черните костюми и очила се не бой, зади вратата имам винкел петица... че фръчат и очила и костюме... никой не е по-голем от мастиката!
58
0
 
3
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Генерале ако искаш да се включиш в оргията трябва да си платиш със съвестта!
57
0
 
4
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Марси обичам те. Винаги ми влизаш в положението, мила!
56
1
 
9
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
До Марси РийсПич , един приятелски съвет ! Промени я името , я снимката , защото САщ отвличат хора и ги съдят в щатите , тези дни са отвлякли руснаци от швейцария за да ги съдят в САщ ! А не забравяй , България е най вярната и колония и както и не те знаеме кой си , никой няма и да разбере ,че си изчезнал ! Не си прави *** със Злото !
55
0
 
4
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Марси, миличка, тогава се обади на Мишел Обама да си направим кефа как си требва... аз ще донеса бичовете, чаропогащника без дъно и белезниците!
54
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми седи си у соца бре. некой да те спира.
53
0
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
финала ще е - Раша и Куба.
52
0
 
7
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Марси... викни Обонго да гледа и да се учи как се орави любов...
51
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как няма да е рашата на колене,нали се целят в *** н. То са естествени позиции :)
50
0
 
9
 
! Отговори
кро преди 8 години
шефовете не са наред,руснаците харчеха всичките си пари в европа и имаше енергия за всички,а те тръгнаха да се изолирват от русия
49
0
 
8
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Марси Рийс, извинена си... м/у другото нали знаеш че утре си при мен на ашладисване... като идваш към мен вземи освен Мастика, и Мента че на трезво не моа те гледам? Поняла?
48
0
 
16
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Ако за Обонго говориш, може да го храниш и с фекалии! :)
47
1
 
21
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Световно в Русия ще има. Турски поток също! Донбас не е Украйна! Други въпроси...?
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До джуджето фашистАлооо, ЦЕНЗУРАТА, Какво спите, че не махате снимката на тоя профил?!? ...Или смятате, че е етично?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
az imah spesteni dolari i gi oburnah v rubli.koga 6te falirat6tatie.aide nqmamturpenie da stana milioner.i koga rusiq shte zavladee sveta.Na kukuvo lqto.o6te li im vqrvate na propagandite ot Moskvva.tolkova vi e akala.
44
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Реално руският "черен списък" не може да нанесе някаква вреда на санкциониращите страни,а просто ще легитимира забраната за влизане на лица свързани с руската опозиция.Евентуално и да затрудни бизнеса на лица от враждебни държави в Русия.Общо взето не е кой знае какво.
43
5
 
17
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 8 години
До джуджето фашистРаждат се в Русия всякакви. Но гей "ценностите" ви не могат да управляват Русия както стана в тъпия ви запад - ислям, гей ценности, феминизъм, нов световен ред! Не, мерси - разширявайте си *** щастливо в западната ***!